Gå til indhold

Seksualitet

Sådan taler du om sociale medier og sex med borgerne

Borgeres liv på sociale medier bør være et socialpædagogisk indsatsområde for bl.a. at undgå seksuel udnyttelse, mener eksperter. Her guider en af dem til, hvordan socialpædagoger kan tale seksualitet, sociale medier og dating med borgeren

2. oktober 2019

Artikel

Forfattere: Berit Jarmin og Jakob Ravn Fjordbo

Sociale medier kan skabe stor værdi og glæde for mange mennesker med udviklingshæmning. Men flere fagfolk beretter også samstemmende om, hvordan det digitale liv har ført til sexkrænkelser og gråzoneprostitution hos samme borgergruppe. For borgerne er ekstra sårbare, hvis de kommer i kontakt med mennesker, der ser deres funktionsnedsættelse som en vej til at udnytte dem seksuelt. Og den faglige udfordring bliver ikke nemmere af, at meget af kommunikationen foregår i små foraer bag lukkede døre, hvor personalet sjældent har chance for at følge med. 

Derfor bør borgernes digitale liv være et vigtigt fagligt indsatsområde for socialpædagoger på linje med andre aspekter af borgernes liv, mener flere eksperter. Hos Sex & Samfund opfordrer projektleder Pernille Egebæk socialpædagoger til at lade anerkendelsen af borgernes behov for sex, nærhed og anerkendelse gå hånd i hånd med en faglig indsats. Hun guider her til, hvordan socialpædagoger kan tale om sociale medier og sex med borgerne. 

1. Hvem gemmer sig bag profilbilledet?

Det kan være hvem som helst, og der findes mennesker, som er ude på at snyde dig. Hvis du fx får en besked fra Justin Bieber, hvor sandsynligt er det så, at det er ham i virkeligheden? 

2. Hvor kender du dem fra?

Lad være med at tage tøjet af foran dit webcam, sende billeder til nogen, eller mødes med nogen, som du ikke har mødt i virkeligheden først. HUSK at det er OK at sige nej. Du bestemmer selv over din krop. Og du skylder ikke nogen noget.

3. Privatliv

Udforsk privatlivsindstillingerne på Facebook, Snapchat og Instagram og forklar borgeren, hvorfor de er gode at have slået til.

4. Anerkendelse

Tal om – og anerkend – at det kan være spændende at chatte med fremmede over nettet og mødes med dem. Hvad er det fx for en følelse, du får, når der er én, der skriver, at du er smuk og dejlig? Kan man få den følelse på en anden måde?

5. Spørg ind til sex og kærlighed

Har du lyst til at få en kæreste? Eller er det mere lyst til sex? Og find ud af sammen med borgeren, hvordan det kan blive arrangeret på en god og sikker måde.

Bliv medlem