Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Birkmose: Myten om curling-forældre er udtryk for forråelse

Idéen om ’curlingforældre’, der fejer alle forhindringer af vejen i barnets liv, er en myte. Og den myte er en mistrosfortælling, som kan føre til forråelse, mener psykolog Dorthe Birkmose

Marie Dissing Sandahl / Foto: Michael Drost-Hansen

19. dec 2019
Dorthe-Birkmose-foto-michael-drost-hansen.jpg
Psykolog og foredragsholder Dorthe Birkmose mener, at udtrykket 'curlingforældre' er udtryk for en mistroisk tolkning af pårørendes handlinger, og de mistrosfortællinger kan være udtryk for forråelse.

– Curling er en vintersport og må aldrig blandes ind i vores faglige begreber.

Sådan lyder det fra psykolog og foredragsholder Dorthe Birkmose om den mangeårige samfundsdebat om curlingforældre, der også har nået fagbladet Socialpædagogens spalter. Hun beskriver i bogen ’Når gode mennesker handler ondt’ de psykologiske mekanismer i den forråelse, man som fx socialpædagog er i risiko for at udvikle i situationer, hvor man er presset og oplever afmagt i sit arbejde.

Og netop myten om curlingforældre kan være udtryk for forråelse, hvor man tillægger andre negative intentioner, mener psykologen.

Pilen peger på en selv
Når hun ser en mor hjælpe sin datter med noget, som datteren godt selv ville have kunnet, så peger pilen på hende selv, hvis hun straks tænker ’curlingforælder’, lyder det fra Dorthe Birkmose.