Lederkonference
Ekspert i ledelse: De her 4 kompetencer gør dig til digital ledestjerne
Det kræver noget helt særligt af dig som leder, når der skal indføres ny teknologi på arbejdspladsen. På Socialpædagogernes Lederkonference afslører ekspert i ledelse af digitalisering, Per Eeg, fire kompetencer, du skal mestre for at lykkes med det. Få en forsmag på det her
17. juni 2025

Forfatter: Tina Løvbom Petersen
Foto: Privat
En ung mand er i stand til at bo for sig selv – men han har en udfordring to gange om dagen. Han glemmer, hvordan han børster tænder. Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor han bor, lavet en lille instruktionsfilm om, hvordan man børster tænder og sat en QR-kode på hans toiletspejl.
Hver morgen og aften får den unge mand en alarm, så han ved, at nu skal han gå ud til spejlet, se filmen og børste tænder.
– Det er et supergodt eksempel på, hvordan man på det specialiserede socialområde kan bruge nye digitale løsninger til at gøre livet lettere for den målgruppe, man arbejder med, siger Per Eeg, partner og netværksdirektør i LEAD.
Jagten på den bedste løsning
Eksemplet er ifølge Per Eeg med til at understrege, at det kræver mod og nysgerrighed hos lederen, når man skal finde teknologiske løsninger på det specialiserede socialområde:
– At finde frem til den løsning, har først og fremmest krævet, at man har været nysgerrig. Der har været en leder, som har tænkt ’hvordan finder vi den teknologiske løsning, der giver denne borger større livskvalitet og selvhjulpenhed’. En leder, som har været i stand til at overbevise medarbejderne om, at det er den rigtige løsning – og fået velfærdsteknologien implementeret i praksis, siger Per Eeg, som har arbejdet i mere end 20 år med ledelse af digitalisering.
LÆS OGSÅ: Faglige perspektiver ved inddragelse af velfærdsteknologi
Opleves som en digital jungle
På Socialpædagogernes Lederkonference 30.-31. oktober sætter vi bl.a. fokus på, hvordan du som leder kan navigere i en digital virkelighed. Her guider Per Eeg dig gennem den digitale jungle og giver konkrete bud på, hvordan du som leder forholder dig til ny teknologi:
– Selvom Danmark er et af de bedste lande i verden til digitalisering, møder jeg stadig mange ledere, som oplever IT, digitalisering og nye teknologiske løsninger som lidt af en jungle. Men også på det specialiserede socialområde kan ny teknologi være med til at gøre livet lettere for mange sårbare og udsatte mennesker. Som i tilfældet med den unge mand og tandbørstningen, hvor han jo bliver mere selvhjulpen og oplever en større grad af frihed, siger Per Eeg.
Leder, er du klar til fremtiden?
Socialpædagogernes Lederkonference sætter i år fokus på, hvordan du som leder kan ruste dig til fremtidens udfordringer. Konferencen finder sted 30.-31. oktober på Hotel Nyborg Strand. Glæd dig til bl.a.:
- Per Eeg, som giver konkrete bud på, hvordan du som leder kan forholde dig til digitalisering og bruge det aktivt og ansvarligt i dit arbejde.
- Malene Friis Andersen, der med fokus på lederens trivsel og mentale bæredygtighed giver konkrete strategier til, hvordan du står stærkt i lederrollen – og bevarer balancen i en kompleks hverdag.
- TeaterSpektrum, som med humor og skarpe cases sætter spot på både teknologiforskrækkelse og det særlige ved at være leder i det socialpædagogiske felt.
Fire kompetencer: NUET
I sin bog ’Ledelse i den digitale jungle’ gennemgår Per Eeg fire konkrete kompetencer, som er nødvendige for at lykkes med ledelse af digitalisering. Og de fire kompetencer udfolder han også på lederkonferencen. Her får du en kort gennemgang af NUET: Nysgerrighed, Usikkerhedshåndtering, Eksekveringsevne og Tillid:
Nysgerrighed
Nysgerrighed handler om, at du som leder er oprigtig interesseret i, hvordan teknologier og nye måder at arbejde på kan forbedre opgaveløsningen. Du behøver ikke selv at være en teknologinørd eller superbruger – men du skal interessere dig for nye metoder og nye teknologier og se potentialet i at løse nogle af opgaverne på en ny måde. Og du skal turde tænke nyt og udfordre det givne.
Se dig selv om en rollemodel, som ved at være nysgerrig og interessere sig for nye teknologiske løsninger kan medvirke til en bedre løsning af kerneopgaverne, hvad end det så handler om at lave kalenderstyring elektroniks fremfor på papir – eller indføre velfærdsteknologi, der løfter borgerens livskvalitet.
Usikkerhedshåndtering
Som leder skal du vove at slippe nulfejlskulturen og acceptere, at digitale løsninger både rummer store potentialer, men også risici og usikkerhed. Ikke kun hos dig som leder – men også hos medarbejdere og borgere.
Som leder og ansvarlig for driften kender du til rutiner og forudsigelighed i arbejdet – og alt det bliver udfordret, når I skal arbejde med ny teknologi. Men selvom teknologi og digitalisering udfordrer din kernefaglighed, er det vigtigt, at du tør slippe de nye løsninger fri og kan håndtere de risici og den usikkerhed, som det indebærer.
Eksekveringsevne
Eksekveringsevne handler om, at du som leder kan få noget til at ske. Her er det vigtigt, at du har modet til at sætte nye projekter igen, også selvom de ikke er fyldt belyst. Ellers risikerer I at vente for længe, analysere for meget og bruge for meget tid på at udvikle strategier og planer – i stedet for at komme i gang.
Din eksekveringsevne handler også om at have evnen og modet til at sætte noget nyt i gang – og om at være vedholdende i at drive projekter, der skaber værdi af de digitale løsninger i hverdagen. Og så handler det endelig om din evne til at få det bedst mulige ud af de eksisterende systemer.
Tillid
Tillid er en central ledelseskompetence – også når det gælder ledelse af digitalisering. Som leder skal du turde spørge ind til det, du ikke ved – og dine medarbejdere skal have tillid til, at du som leder har deres ryg, når de kaster sig ud i det nye.
Tillid handler også om at have tillid til jeres samarbejdspartnere og en forståelse af, at der med nye teknologi altid følger en risiko for, at der sker fejl. Fejl, som du kan vælge at tage ved lære af og bruge til at finde ud af, hvad I kan gøre anderledes næste gang. Det er også i forbindelse med innovative digitaliseringsprojekter lederens opgave at skabe psykologisk tryghed, udvise sårbarhed og tage åbne konflikter.