Gå til indhold

Seksualitet

Bryd berøringsangsten: Her er 7 tips til at tale trygt om seksualitet

Samtaler om seksualitet kan være svære, men de er vigtige, mener Joan Lysholdt, der er Master i sexologi. På Socialpædagogernes faglige konference om krop og seksualitet fortæller hun, hvordan du kan gribe det an. Her er 7 tips, du kan bruge med det samme

5. marts 2025

Artikel
Hvordan skaber man et trygt rum for at tale om seksualitet? Læs guiden og få nogle retningslinjer

Forfatter: Emil Anthonsen-Rahbek

Foto: Colourbox

Måske oplever du også, at samtaler om seksualitet kan føles grænseoverskridende? At tabuer og normer kan gøre det svært at finde de rette ord – og frygten for at sige noget forkert bliver en barriere? Uanset om du fx arbejder med udsatte unge eller inden for voksenhandicapområdet, er samtalen om seksualitet vigtig – ellers kan det føre til misforståelser, manglende støtte og i værste fald at behov bliver overset.

Det mener Joan Lysholdt, der er uddannet socialrådgiver og har en master i sexologi. På Socialpædagogernes faglige konference om krop og seksualitet fortæller hun bl.a. om, hvordan seksualitet spiller en afgørende rolle, hvis vi vil arbejde helhedsorienteret med menneskers udvikling, sundhed og trivsel – også dem, der har brug for socialpædagogisk støtte.

Men hvordan pakker man berøringsangsten væk og taler om seksualitet som en naturlig del af samtalen om trivsel? Det giver Joan Lysholdt 7 tips til her.

LÆS MERE: Guide: Sådan taler du med borgeren om kønsidentitet

Nr. 1

Start med den grundlæggende viden

En af de største forhindringer for, at samtaler om seksualitet kan opstå naturligt, er berøringsangst, tabuer og manglende grundlæggende viden. Hvis du selv er usikker på emnet, kan det afspejle sig i måden, du går til samtalen på. Derfor er det vigtigt, at du tilegner dig viden om sexologi, og fordyber dig i relevante seksuelle aspekter for den målgruppe, som du arbejder med. 

En god start er at udvikle et sprog for de emner, du selv synes er svære at tale om. Så bliver det nemmere at gå til samtalen uden ubehag. Brug de ord, som du er tilpas med, og tilpas altid kommunikationen efter borgerens baggrund, alder, modenhed, funktionsniveau og livssituation. Det handler også om at komme ud over normative holdninger og være åben over for, hvordan seksualitet kan opleves forskelligt fra person til person.

Nr. 2

Tag initiativ og invitér til samtalen

Det er vigtigt at invitere og bede om tilladelse til at bringe emnet op på en måde, der skaber tryghed hos den unge eller voksne og lette forventningspresset. Derfor kan det være en god idé at forberede en indledning, fx:

  • "Når vi har samtaler om trivsel, så er din seksuelle trivsel også vigtig. Er det okay med dig, hvis jeg spørger ind til det?"
  • "Har du nogle tanker, spørgsmål eller bekymringer i forhold til sex, som du har lyst til at tale med mig om? "
  • "Her i huset har vi den politik, at vi altid tilbyder en åben snak om seksualitet. Er det noget, du har brug for eller lyst til?"

Hvis vedkommende ikke har lyst til at tale om det, kan du efterlade en åben invitation: "Nu ved du, at det også er noget vi kan tale, hvis du skulle have brug for det."

Nr. 3

Gør opmærksom på, at I har god tid

En samtale om seksualitet skal ikke forceres, og det skaber ro hos borgeren at vide, at der er afsat god tid. Hvis du fx fra starten melder ud, at I har 45 minutter til samtalen, kan det reducere borgerens nervøsitet og give plads til en mere afslappet dialog.

Nr. 4

Vær nysgerrig

Nysgerrighed er en vigtig faktor i at skabe et trygt samtalerum. Når borgeren kan mærke din oprigtige interesse, er det lettere at åbne sig. Samtidig er det vigtigt ikke at fremstå moraliserende eller bedrevidende.

Lad borgeren sætte egne ord på sin seksualitet, og lyt til de begreber, vedkommende bruger. Hvis du spejler personens sprog, kan det styrke fornemmelsen af tryghed og respekt i samtalen.

Nr. 5

Skab trygge, fysiske rammer

Små visuelle signaler kan hjælpe med at skabe en åben og tryg atmosfære. Noget så simpelt som et LGBTQ+-flag på skrivebordet eller en bog om sexologi i reolen kan sende et signal om, at seksualitet er et naturligt og legitimt emne at tale om.

LYT OGSÅ: Seksualitet og socialpædagogik

Nr. 6

Stol på din faglighed

Som socialpædagog har du allerede en faglighed, der kan understøtte samtalen. Kommunikation, relationsarbejde og evnen til at skabe tryghed er kernekompetencer, der er essentielle, når du taler med unge såvel som voksne om seksualitet.

Nr. 7

Accepter dine egne begrænsninger

Du kan støde på seksuelle problemstillinger, som du endnu ikke har forudsætningerne for at rådgive eller støtte borgeren i. Der er i sådanne situationer ikke noget galt i, at du enten undersøger mulighederne sammen med borgeren, opsøger viden eller bruger dit netværk og aftaler en ny samtale, så du kan give borgeren den bedst mulige rådgivning.

Du kan også møde borgere, som har komplekse seksuelle problemstillinger, som fx traumer efter overgreb eller parafile forstyrrelser. Her er det vigtigt, at du sparrer med kolleger og ledelse og henviser til relevant specialiseret rådgivning og behandling. 

Bliv medlem