Gå til indhold

Reform

5 ting, du skal vide om den nye uddannelse til socialpædagog

En ny uddannelse til socialpædagog er nu en realitet. Og der er flere vigtige elementer i reformaftalen, som får Socialpædagogernes næstformand Lene Kümpel til at kalde den ’epokegørende’. Se hvilke 5 ting, der ifølge hende er særligt vigtige for dig og andre socialpædagoger

28. marts 2025

Artikel
Ud over en stor pose penge hvad er det så helt konkret, politikerne har aftalt? Vi har bedt Socialpædagogernes næstformand Lene Kümpel udpege de 5 vigtigste ting, du skal vide.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Mette Ovgaard

Der er brug for en ambitiøs, attraktiv og målrettet uddannelse med en styrket socialpædagogisk specialeretning. 

Det har været budskabet fra Socialpædagogerne til politikere gennem flere år. Og Socialpædagogerne har konkret foreslået politikerne: 

  • Længere specialeretning 
  • Styrket kvalitet på den socialpædagogiske specialeretning 
  • En garanti til studerende om at få deres ønskede specialeretning 
  • Styrket sammenhæng mellem undervisning og praktik 
  • Semesterstruktur med fag i stedet for moduler 

Med reformen af professionsuddannelserne er der blevet lyttet. 

– Det er en epokegørende aftale, som betyder en markant styrket socialpædagogisk specialisering og en ny uddannelse til socialpædagoger. Nu glæder vi os til det videre udviklingsarbejde, siger Socialpædagogernes næstformand Lene Kümpel, der er politisk ansvarlig for uddannelsesområdet i fagforeningen. 

LÆS OGSÅ: ‘Det er en epokegørende aftale med kæmpe potentiale’ 

Med en investering på 1,1 milliarder kroner til professionsbacheloruddannelserne frem til 2032 og 200 millioner kr. til en styrket praktikindsats i kommuner og regioner, er der tale om det største løft nogensinde, sagde ministeren, da aftalen blev præsenteret.  

Men ud over en stor pose penge hvad er det så helt konkret, der er aftalt? Vi har bedt Lene Kümpel udpege de 5 vigtigste ting, du skal vide. 

LÆS OGSÅ: hvorfor Pia Kræfting, der er nyuddannet socialpædagog, ser uendeligt potentiale i faget 

Nr. 1

Styrket socialpædagogisk specialeretning

Grundforløbet på uddannelsen forkortes med 25 ECTS-point, så de studerende starter tidligere på de tre specialeretninger og dermed får tidligere mulighed for at specialisere sig inden for socialområdet.  

Der lægges op til, at der skal oprettes 4-6 udbudssteder, hvor der kun udbydes specialiseringsretning til det sociale område. Der er mulighed for, at udbuddene laver særlige toninger og profiler for at tiltrække studerende, som ønsker en særlig socialpædagogisk profil.

Nr. 2

Styrket kvalitet

Der bliver afsat penge til at løfte kvaliteten af uddannelsen – bl.a. i form af flere undervisningstimer, mere vejledning og feedback, mindre hold og mere øvelsesbaseret undervisning. 

Vejen til en ny uddannelse til socialpædagog

  • 2019: Socialpædagogerne indhenter data og laver en rekrutterings- og behovsanalyse samt en undersøgelse blandt socialpædagogiske ledere
  • 2020: Socialpædagogerne sidder i Uddannelsesministeriets referencegruppe, der skal føre til ministeriets evaluering af pædagoguddannelsen
  • 2020-2021: Løbende møder med skiftende uddannelsesministre og ordførerne fra hele Folketinget
  • 2021: Uddannelsesministeriets evaluering af pædagoguddannelsen er færdig
  • 2022: Kampagner for øget specialisering som socialpædagog
  • 2022-2023: Møder med nuværende uddannelsesminister Christina Egelund, børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og ordførere fra hele Folketinget
  • 2024: Kampagner for øget specialisering som socialpædagog
  • 2024: Regeringens udspil til ny pædagoguddannelse og efterfølgende ministermøder og møder med ordførerne
  • 2025: Forhandlingerne går i gang, og aftalen lander 26. marts
  • Fra nu og frem til sommeren 2027: Socialpædagogerne deltager i såkaldte ’udviklingsspor’ – input til konkret indhold på uddannelserne
  • 2027: De første hold på den nye uddannelse til socialpædagog starter
Nr. 3

Bedre praktik og styrket sammenhæng med undervisningen

Der bliver afsat penge til et kvalitetsløft af praktikken, som bl.a. betyder uddannelse af praktikvejledere og en styrket indsats i forhold til kommuners og regioners rolle som meduddannere. 

Der skal være flere undervisere med praksiserfaring – der gives bedre muligheder for, at socialpædagoger og socialpædagogiske ledere fra praksis kan undervise deltid på uddannelserne. 

Desuden skal koblingen mellem teori og praksis styrkes ved et tættere samarbejde mellem praktiksted og uddannelsesinstitution. Der kommer til at være en to-årig pulje på 20 millioner kr. årligt til at udvikle praktikformater og udbrede god praksis på uddannelsen. 

Nr. 4

Ny semesterstruktur

Den nuværende modulstruktur på uddannelsen afskaffes og erstattes med fag og semesterstruktur. 

Nr. 5

Merit og efter- og videreuddannelsesmuligheder

Fra 2030 kan man gratis uddanne sig til socialpædagog på deltid, imens man er i job. Der afsættes også penge til et kvalitetsløft af meritpædagoguddannelsen, som også bliver gratis fra 2030. 

Der etableres nye, fleksible efteruddannelsesforløb og nye praksisrettede professionsmasteruddannelser målrettet socialpædagoger og andre professionsbachelorer. 

Hvad sker der nu? 

Med den nye aftale er rammen sat – nu starter udviklingsarbejdet med indholdet til uddannelsen.

Planen er, at det konkrete indhold til en ny og bedre uddannelse skal udvikles i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og centrale aktører omkring uddannelsen – herunder arbejdsgivere og arbejdstagere, undervisere og studerende.  

Den nye pædagoguddannelse træder i kraft med sommeroptaget 2027.  

Bliv medlem