Landskonference
5 råd til plejefamilier: Sådan hjælper du et menneske som mig
Når Jimmy Gørtz holder foredrag om sin barndom, er han tit nødt til at underdrive. Ellers bliver det for hårdt at høre om hans barske opvækst. På plejefamiliernes landskonference fortæller han den fulde sandhed – og allerede her får du Jimmys fem gode råd til, hvordan du bedst tager vare på et svigtet og bange barn
11. marts 2025

Forfatter: Maria Rørbæk
Foto: Privat
– Jeg har oplevet kærlighed i mit liv. Til mine lillebror, min kone, mit barn og mine børnebørn. Men jeg har aldrig nogensinde oplevet, at en, der var større end mig, tog vare på mig. Da jeg var barn, var der aldrig nogensinde en voksen, der lagde armene om mig, trak mig ind til sig og sagde: Du er elsket. Og det er et savn, jeg altid vil have med mig.
Sådan siger mønsterbryder, foredragsholder og forfatter Jimmy Gørtz, der deler sin barske livshistorie på Plejefamiliernes Landskonference til maj.
Han bliver ofte bedt om at skrue lidt ned for virkeligheden, når han holder foredrag om sin opvækst, fortæller han:
– Ellers bliver det for hårdt at høre på. Men jeg har fået at vide, at plejeforældrene på konferencen er hårdføre, så da kan jeg fortælle den fulde og hele sandhed. Og jeg håber og tror, at plejeforældrene kan bruge det til at forstå, hvor stor og vigtig en opgave de udfører.
LÆS OGSÅ: Tilmeldingen til landskonferencen er åben: Her er opskriften på et unikt fagligt åndehul
Jeg har brudt det dårlige mønster
Jimmy Gørtz livshistorie handler dog ikke kun om vold og fysisk og psykisk tortur i barndomshjemmet hos hans alkoholiserede far. Den handler også om, hvordan han selv har fundet et lys i mørket og brudt det dårlige mønster.
– Mit kæmpestore held var, at jeg som 20-årig mødte min kone. Uden hende ved jeg ikke, hvad der var blevet af mig. Jeg har det stadig sådan, at jeg kun kan sove om natten, hvis jeg holder hende i hånden eller rører ved hende. Ellers er mit system helt på vagt, som det var, da jeg som barn brugte det knirkende gulvbræt i gangen som alarmsignal, når min far var på vej – og jeg måtte springe op og skjule min lillebror i skabet, så det kun var mig selv, der fik tæsk, siger han.
LÆS OGSÅ: Sådan fik Hanne betalt sin billet
Jimmy Gørtz ville ønske, at han som barn var blevet anbragt i en kærlig og kompetent plejefamilie sammen med sin lillebror. Og han har fem gode råd til plejeforældre, der skal tage vare på et lille udsat menneske som den dreng, han selv var engang:
Tag med til årets event for plejefamilier
Kom med, når Landskonferencen for plejefamilier bliver afholdt den 12. og 13. maj på Hotel Severin i Middelfart. Temaet er ’Diagnosernes paradoks’, og programmet er spækket med relevante faglige oplæg, spørgetid hos juristerne og kollegialt samvær med plejeforældre fra hele landet.
Lyt til det, barnet IKKE siger
Du kan slet ikke regne med, at et omsorgssvigtet barn selv siger, hvordan det har det. Så du må lytte til adfærd og reaktioner. Det ville jeg ønske, nogen havde gjort, da jeg var barn og selv gjorde alt, hvad jeg kunne, for at skjule, hvor slemt det var derhjemme. Jeg var bange for, at min bror og jeg ville blive anbragt og skilt ad. Det troede jeg ikke, at min lillebror ville kunne klare.
Vær tålmodig
Når et barn har oplevet så meget vold, som jeg har, tager det lang, lang tid at opbygge tillid. Selv om min kone og jeg har været sammen i 45 år, betyder det ikke, at det altid har været nemt for hende at være sammen med mig. Og når jeg tænker tilbage, har hun haft en ekstrem tålmodighed.
Vis barnet, at det hører hjemme i familien
Når jeg siger, at jeg ville ønske, at jeg var blevet anbragt i en plejefamilie, er det, fordi jeg ville ønske, at jeg havde mærket kærlighed og tryghed. Og hvis et barn skal mærke den følelse, skal det også føle, at det hører hjemme i familien. Barnet må aldrig føle, at plejeforældrene kun har det for pengenes skyld. Hvis der på væggen er billeder af plejeforældrenes biologiske børn, skal der også være billeder af plejebarnet.
Støt op om barnets interesser
Jeg ville sådan ønske, at min far – eller i det mindste en anden voksen – bare havde stået på sidelinjen til én eneste fodboldkamp og set mig spille. Det er så vigtigt, at forældre eller plejeforældre viser interesse for de ting, barnet går op i – om det så er argentinsk perlebroderi.
Husk barnets søskende
For mig var det kærligheden til min lillebror, der reddede mig igennem min barndom. Vær opmærksom på, hvor vigtige de fleste søskende er for hinanden. Helst skal de anbringes sammen – og hvis de ikke kan det, gælder det om at gøre så meget som overhovedet muligt for at støtte op om deres samvær.
Om Jimmy Gørtz
Jimmy Gørtz er mønsterbryder, forfatter, digter, foredragsholder. Til dagligt arbejder han som sikkerhedsleder i Banedanmark og engagerer sig derudover som frivillig i Danmarks forsorgsmuseum, ’Retten til egen historie’, ’Landsforeningen for PTSD-ramte og pårørende’ – og som initiativtager til foreningen ’Tidligere Anbragte Seniorer’.
I 2019 udgav han biografien ’Det er bag masken, at sandheden gemmer sig.
Jimmy Gørtz donerer al indtægt fra foredrag og bøger om hans opvækst til at hjælpe udsatte børn. Honoraret fra foredraget på Plejefamiliernes Landskonference går til Børnehjælpsdagen.
Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp
Plejefamilier hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.
6 kontante fordele ved at være medlem
- Billige forsikringer gennem Alka.
- Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
- Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
- Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
- Lønforsikring, som dækker 80% af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
- Gratis krisehjælp hos Healthcare.