Seksualitet
4 tips til dig som leder: Sådan gør du seksualitet til en naturlig del af den faglige kultur
Seksualitet er centralt i alle menneskers liv – også mennesker med særlige behov. Men er I gearet til at håndtere det på din arbejdsplads? Få ekspertens råd til, hvordan du som leder skaber en kultur, hvor seksualitet bliver en naturlig del af jeres socialpædagogiske faglighed
17. marts 2025

Forfatter: Emil Anthonsen-Rahbek
Foto: Colourbox
Seksualitet er en vigtig del af menneskelivet. Men emnet bliver ofte overset pga. manglende viden, usikkerhed eller berøringsangst, fortæller sexolog Joan Lysholdt, der skal holde oplæg på Socialpædagogernes faglige konference om krop og seksualitet.
Lyder det genkendeligt fra din arbejdsplads? Som leder har du en central rolle i at åbne samtalen og sikre, at seksualitet bliver en naturlig del af jeres socialpædagogiske tilgang, fortæller Joan Lysholdt. Det kan du gøre ved at have en klar handleplan for, hvordan I definerer, systematiserer og vedligeholder arbejdet med seksualitet.
Her får du en guide fire konkrete trin til, hvordan du som leder laver en handleplan for jeres arbejde med seksualitet:
Systematisér arbejdet med seksualitet
For at skabe en kultur med åbenhed kan du som leder gå foran og italesætte seksualitet som en naturlig del af borgernes livskvalitet. Det er vigtigt at:
- Være tydelig om, at nu er seksualitet en fast del af det helhedsorienterede arbejde.
- Sikre et fælles fagligt ståsted blandt medarbejderne.
- Forholde sig professionelt og respektfuldt til emnet.
- Kommunikere klare forventninger til medarbejderne om, at seksualitet er en vigtig del af deres arbejde.
- Gøre emnet til et fast punkt på statusmøder, supervision og refleksion, så det bliver en naturlig del af den faglige praksis.
LÆS OGSÅ: Bryd berøringsangsten: Her er 7 tips til at tale trygt om seksualitet
Definér seksualitet i fællesskab
For at sikre en ensartet tilgang, skal I definere seksualitet i fællesskab. Det er vigtigt at skabe en fælles forståelse af, hvad seksualitet indebærer – både for borgerne og for medarbejdere.
- Start med at drøfte, hvad seksualitet betyder i en socialpædagogisk kontekst. Seksualitet handler ikke kun om sex, men også om identitet, relationer, intimitet, grænser og følelsesmæssig trivsel.
- Lav en workshop eller et temamøde, hvor personalet åbent kan udveksle erfaringer og perspektiver på seksualitet i det socialpædagogiske arbejde.
- Arbejd aktivt med samtykke og grænser i forhold til borgerens autonomi og udviklingsniveau. Det kan være nødvendigt at drøfte, hvordan medarbejdere bedst understøtter borgerens ret til seksuel trivsel på en etisk forsvarlig måde.
Udarbejd en seksualpolitik
En seksualpolitik skaber et fagligt og etisk fundament for arbejdet med borgernes seksualitet. Den fungerer som en rettesnor for, hvordan medarbejderne håndterer seksualitet i praksis og sikrer, at borgerens ret til seksuel trivsel understøttes.
- Afsæt tid og ressourcer til at udvikle en politik, der er tilpasset jeres målgruppe.
- Inddrag seksualitet i borgerens handleplan og socialpædagogiske strategier. Det kan fx handle om at understøtte borgerens selvbestemmelse eller hjælpe med sociale relationer.
- Involver borgerne og de pårørende i politikken. Afhold møder, hvor de kan bidrage med deres perspektiver, bekymringer og behov.
- Beskriv tydelige grænser mellem borgernes ret til seksualitet og personalets rolle – hvad er personalets ansvar, og hvor går grænsen for deres involvering?
- Skab adgang til viden, seksualvejledning og relevante hjælpemidler, så borgerne kan få den støtte, de har brug for.
- Udarbejd en beredskabsplan med konkrete retningslinjer for, hvordan personalet skal handle, hvis der opstår bekymring, mistanke eller viden om overgreb mod en borger.
Hold arbejdet med seksualitet ved lige
Seksualitet skal blive ved med at være en del af jeres socialpædagogiske arbejde. Det kan du sørge for ved at:
- Introducere borgere, forældre og værger til seksualpolitikken.
- Nedsætte en arbejdsgruppe eller et seksualudvalg, der kan holde seksualpolitikken opdateret og sørge for, at den bliver implementeret i praksis.
- Tilbyd løbende opdateret faglig viden og refleksion.
- Sikre, at nye medarbejdere og vikarer bliver introduceret til seksualpolitikken og beredskabsplanen
Skal dine medarbejdere til konference om seksualitet?
19. marts er sidste chance for tilmelding til Socialpædagogernes faglige konference om krop og seksualitet, der afholdes 7. april på Hotel Nyborg Strand.
På konferencen får dine medarbejdere:
- Sexologiske perspektiver til at skabe en faglig kultur med seksualitet som integreret del af den socialpædagogiske faglighed.
- Inspiration til at forstå unge med seksuelt bekymrende adfærd og opmærksomhedspunkter til forebyggelse af seksuelle overgreb.
- Konkrete metoder til hvordan man kan at støtte og arbejde med borgere, der oplever udfordringer knyttet til deres kønsidentitet.
- Faglige greb til at skabe et rummeligt socialpædagogisk læringsmiljø og mindske borgeres seksuelle usikkerheder og følelser af ensomhed.
- Mulighed for at udveksle erfaringer med andre engagerede socialpædagoger.