Gå til indhold

Arbejdstid

Vil du have noget ekstra ind på lønkontoen? Kend din ret til plustid

Måske arbejder du lige præcis det antal timer, der passer dig. Men gad du egentlig godt, at fuldtid var mere end 37 timer – og at din faste løn var tilsvarende højere? Så er der kommet en ny mulighed for det. Her er, hvad du har ret til – og svar på tre typiske spørgsmål

3. september 2024

Artikel
Betyder plustid, at din leder kan tvinge dig op i tid? Og hvad hvis du fortryder, hvad I har aftalt? Få svar om forsøgsordningen her.

Forfatter: Lea Holtze

Nogle er på deltid. Andre på fuldtid. Og så er der dem, der gerne vil arbejde endnu mere – og som måske i dag tager ekstra vagter for at komme over de magiske 37 timer.  

Er du en af dem, så kan det være, at plustid er noget for dig? 

Med de nye overenskomstaftaler for socialpædagoger i kommuner og regioner, der blev indgået i foråret, blev det aftalt, at man som fuldtidsansat socialpædagog skulle have mulighed for at have et højere timetal på op til 42 timer om ugen. 

Det er frivilligt og kan kun ske efter ønske fra medarbejderen – det er altså ikke noget, din leder kan kræve. Det er heller ikke noget, du har krav på. Men hvis det er et ønske, du har, så tag snakken med din leder. Og indgår I en aftale om flere timer, skal I blot orientere tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen om det.  

Hvis du går op i timer, følger din løn naturligvis tilsvarende med. Det øgede antal timer tæller ikke som overarbejde, men sikrer til gengæld en fast højere løn. Det sikrer også, at du i god tid ved, hvornår du skal på arbejde, frem for når du ved overarbejde typisk kaldes ind med kort varsel – og så giver det en tilsvarende højere pension samt løn under barsel og sygdom.

LÆS MERE om resultaterne af OK24

One size fits you 

Socialpædagogernes forhandlingschef Jens Finn Christensen forventer ikke, at der er mange socialpædagoger, der vil benytte sig af ordningen, men ser det som endnu en mulighed på et stadig mere fleksibelt arbejdsmarked.  

– Arbejdslivet er ikke ’one size fits all’ – ønskerne for, hvor meget og hvornår man gerne vil arbejde, kan være vidt forskellige. Og her er altså indført en ny mulighed for øget individuel arbejdstid, som gælder for flere personalegrupper på det offentlige område, ikke bare socialpædagoger. Ligesom man kender det blandt fx sygeplejersker og kontoransatte, siger han. 

Ordningen med plustid er en forsøgsordning, tilføjer Jens Finn Christensen. Det betyder, at den bortfalder i 2026, når der skal forhandles ny overenskomst for offentligt ansatte, hvis ordningen ikke er populær. 

– Nu prøver vi at få nogle erfaringer med det og ser, hvordan det bliver modtaget, siger han. 

Kan jeg fortryde? 

Hvis du har aftalt med din leder at gå op på fx 40 timer, men du finder ud af, at det alligevel ikke er noget for dig, så kan du opsige aftalen igen. Som kommunalt ansat er der et opsigelsesvarsel på aftalen på tre måneder. På det regionale område følger det dit individuelle varsel, som kan være en til seks måneder afhængigt af, hvor længe du har været ansat. 

Hvad med deltidsansatte? 

Ordningen om plustid gælder for fuldtidsansatte socialpædagoger. Hvis der er ubesatte timer på din arbejdsplads, skal de tilbydes til dine kolleger på deltid først – ligesom det hele tiden har været tilfældet. Hvis de deltidsansatte ikke ønsker timerne, kan du lave en aftale med din leder om at gå op på maksimalt 42 timer. 

Gælder det alle socialpædagoger? 

Ordningen om plustid gælder for socialpædagoger på døgnoverenskomsterne, værkstedsassistenter i kommunerne og regionerne, samt ansatte på PFF-overenskomsten og overenskomsten for særlige stillinger i kommunerne.  

Ordningen gælder ikke for ledere på lederoverenskomsten eller for omsorgs- og pædagogmedhjælpere. 

Bliv medlem