Pulje
Trænger arbejdsmiljøet til et løft? Få del i de første 52 millioner
Som en del af trepartsaftalen er der afsat 216 mio. kr. til at forbedre arbejdsmiljøet for ansatte i kommuner og regioner. Snart kan der søges om de første 52 mio. Se hvilke temaer, der kan søges penge til – og hvad du som leder, TR eller AMR skal være opmærksom på for at få del i midlerne
16. september 2024
Forfatter: Lea Holtze
Har du en god idé til, hvordan arbejdspladserne i din kommune eller region kan tage bedre imod nyuddannede og nyansatte, så de ikke smutter igen? Har du brug for støtte til at nedbringe sygefraværet på din arbejdsplads? Eller trænger du til at finde nye måder at tilrettelægge arbejdstiden, så flere medarbejdere har lyst til at arbejde fuldtid?
Så er der ikke længe til, at I kan søge om at få del af en arbejdsmiljøpulje på i alt 216 mio. kr., der skal forbedre arbejdsmiljøet i kommuner og regioner.
Men der er et par ting, der er vigtige at notere sig, hvis du som leder, TR eller AMR vil have del i pengene. Se, hvad vi foreløbig ved – og få listen over temaer du kan søge om penge til.
Tænk stort
Pengene fordeles over de næste tre år, og første ansøgningsrunde åbner i oktober, hvor det bliver muligt at søge om at få del i de første 52 mio. kr., der er afsat til projekter i 2024. De næste to år vil der blive frigivet yderligere 82 mio. kr.
Der er lagt op til, at der skal søges til større projekter med et mindstebeløb på fire mio. kr. Og det er en fordel, hvis der kan igangsættes større, tværgående projekter, der gavner så mange som muligt og måske endda flere end den enkelte arbejdsplads.
Bring din idé videre
Pengene kommer fra sidste års trepartsaftale om et lønløft til offentligt ansatte. Pengene skal søges hos Arbejdstilsynet. Læs mere om puljen, hvordan man søger den, her.
Det er hovedudvalget (formand og næstformand), der skal sende ansøgningen. Så har du en god idé, gælder det om at bringe den videre til hovedudvalget – som leder via ledelseskæden og som TR eller AMR til hovedudvalget på medarbejdersiden.
Udmøntningen af midlerne er aftalt mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Her er de væsentligste temaer, der kan søges inden for:
- Introforløb for nyuddannede og nyansatte
Udvikling og gennemførelse af introforløb og indsatser, der skal styrke arbejdsmiljøet for nyuddannede og nyansatte. - Seniorer
Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skal forbedre mulighederne for seniorer for at blive på arbejdsmarkedet. - Lederes psykiske arbejdsmiljø
Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skal styrke det psykiske arbejdsmiljø for ledere. - Sygefravær
Udvikling og gennemførelse af arbejdsmiljøindsatser, der skal forebygge og nedbringe sygefraværet i kommuner og regioner. - Arbejdstilrettelæggelse og fleksibilitet
Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skaber en bedre arbejdstilrettelæggelse og øget fleksibilitet på tværs af medarbejdergrupper. - Forebyggelse af fysisk og psykisk nedslidning og arbejdsulykker
Udvikling og gennemførelse af indsatser til forebyggelse af fysisk og psykisk nedslidning og arbejdsulykker
Socialpædagogerne mener:
Socialpædagogernes formand Benny Andersen hilser arbejdsmiljøpuljen velkommen og håber, at midlerne vil komme mange socialpædagogiske arbejdspladser til gode:
– Der er lagt op til mange gode initiativer i puljen, der skal styrke bl.a. socialpædagogers arbejdsmiljø. Fx skal introforløb fastholde nyuddannede socialpædagoger i stedet for som i dag, hvor en ud af fem nyuddannede forlader området efter to år.
Læs mere om puljen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.