Efteruddannelse
Overbevis din leder om efteruddannelse med ét simpelt værktøj
Er der en helt særlig efteruddannelse, du brænder for at komme på? Har du svært ved at regne ud, hvordan du skal præsentere det for din leder for at få lov og måske endda få noget af det betalt? Socialpædagogerne hjælper dig på vej
30. september 2024
Forfatter: Signe Jacobsen
Illustrator: Rikke Rhein-Knudsen
Når du har fundet ud af, hvilken efteruddannelse du skal tage for at få ny faglig gejst i dit arbejdsliv, kommer næste skridt: Du skal overbevise din leder.
Læs også: I tvivl om, hvilken efteruddannelse du skal tage? Start med at få inspiration her
Men hvordan skal du nogensinde overbevise hende eller ham om, at vedkommende skal give dig fri til forberedelse og studietid, og måske endda et tilskud, så du kan få en flot efteruddannelse?
Det hjælper Socialpædagogerne dig til her.
Lær at forhandle
At overbevise din leder om at du skal på efteruddannelse kan sammenlignes med en forhandlingssituation, hvor I begge skal have noget ud af slutproduktet.
Du vil gerne have fri og tilskud, lederen vil gerne have, at du er på arbejde, men også at du får udbygget dine kompetencer. Derfor handler det om at overbevise din leder om, at lige netop den efteruddannelse, du skal på, er noget, I ikke kan undvære på din arbejdsplads.
Sæt ord på din faglighed
Ved hjælp af et simpelt værktøj kan du styrke dit sprog om din potentielle faglighed og gøre dine og uddannelsens egenskaber til konkrete fordele for arbejdsgiveren.
Værktøjet kaldes EFU-modellen. EFU står for:
Få hjælp fra din fagforening
Husk, at du altid kan kontakte Socialpædagogernes job- og karriererådgivning eller de faglige konsulenter i din kreds.
E: Egenskaber
F: Fordele – ved dine kompetencer/egenskaber
U: Udbytte – for arbejdsgiveren/arbejdspladsen
Værktøjet kan også bruges i forhandlings- og ansættelsessituationer.
Sådan bruger du værktøjet
Lad os sige, at du gerne vil på en efteruddannelse i Low Arousal 2 (LA2)
Egenskaber
Med uddannelsen får du indsigt i samtale- og refleksionsværktøjer, der giver dig kompetencer til at fremme trivsel hos borgerne og nedbringe voldsomme episoder.
Fordele
Bedre trivsel for borgerne og færre voldsomme episoder.
Udbytte
Gladere borgere, der i højere grad er i trivsel, og et bedre arbejdsmiljø for dig og dine kollegaer, der i mindre grad er i risiko for for voldsomme episoder.
Det lyder da meget godt, gør det ikke?
Øvelse gør mester
Det kan være en fordel at øve dig i at bruge modellen, så dine argumenter sidder lige i skabet, når du skal præsentere dem for din leder.
Du kan også sparre med dine kollegaer for at få hjælp til at sætte ord på, hvad lige netop din ønskede efteruddannelse kan bidrage med til jeres arbejdsplads.
God arbejdslyst!