Gå til indhold

Ledere

Nyt advisory board giver socialpædagogiske ledere en stærkere stemme

Hvilke færdigheder efterspørger du som leder hos nyuddannede? Og hvordan sikres der et godt praktikforløb? Det skal udvalgte socialpædagogiske ledere diskutere i et nyt advisory board, der sætter fokus på den kommende reform af pædagoguddannelsen

14. august 2024

Artikel
Som noget nyt nedsætter Socialpædagogerne et advisory board, hvor socialpædagogiske ledere skal være med til at kvalificere og styrke indsatserne i forhold til aktuelle socialpolitiske emner.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Illustrator: Rikke Rhein-Knudsen

Mandag 26. august samles en række socialpædagogiske ledere for første gang i et helt nyt advisory board. Her skal de sætte deres viden, erfaringer og input i spil i forhold til Socialpædagogernes målsætning om at få en ny ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse med en stærkere socialpædagogisk retning.

Det er Socialpædagogerne, der fremover vil nedsætte de nye advisory boards, hvor socialpædagogiske ledere fra hele landet inviteres til at byde ind med en ledervinkel og lederperspektiver på højaktuelle temaer inden for fx socialpolitik, ledelse, uddannelsespolitik og andet, der kan bidrage til at udvikle det socialpolitiske felt. Det sker som et led i beslutningen ’Et styrket og mere fokuseret lederområde’, som Socialpædagogernes hovedbestyrelse vedtog tidligere på året.

Lederne har en særlig position

– Vi ved fra flere lederundersøgelser, at vores ledere interesserer sig for de aktuelle politiske dagsordenener og gerne vil være med til at bidrage og kvalificere vores indsatser. Vores ledere har viden, indsigt og erfaring, som er væsentlig i forhold til udvikling af faget og arbejdspladserne, siger forbundsnæstformand i Socialpædagogerne Verne Pedersen, som glæder sig til at deltage i møderne:

– Lederne har en helt særlig position og ser ting i et bredere perspektiv, fordi de både har ansvar for opgaven, den faglige indsats og medarbejdernes arbejdsliv. Med de nye advisory boards får vi mulighed for direkte at inddrage lederens viden og indsigt i vores indsats omkring en styrkelse af pædagoguddannelsen.

Medlemsfordele

Kender du dine medlemsfordele som leder?

Hos Socialpædagogerne får du som ledermedlem faglig inspiration til udviklingen af din lederrolle. Der er også hjælp at hente, hvis du får behov for støtte og rådgivning – hvad end du er leder, afdelingsleder eller forstander.

Du kan fx få tre timers gratis coaching, gratis psykologhjælp, juridisk rådgivning – eller du kan få hjælp til at finde de rette kandidater til nye stillinger.

Klik ind på sl.dk/leder og få det fulde overblik over dine medlemsfordele 

Hver gang vi inviterer ledere med indenfor, bidrager de med et enormt engagement og vigtig viden.

Verne Pedersen, forbundsnæstformand Socialpædagogerne

Sådan foregår det

De ledere, der sidder med i Socialpædagogernes advisory board, er udpeget af forbundets forretningsudvalg på baggrund af forslag og indstillinger fra kredse og forbundssekretariatet. Boardet mødes tre gange om et aktuelt emne – første gang fysisk og herefter virtuelt.

I forhold til en reform af pædagoguddannelsen skal lederne bl.a. diskutere, hvordan forbedringer i uddannelsen kan konkretiseres, hvordan man kan styrke en mere praksisnær uddannelse, hvor fx ledere finder det attraktivt at bruge tid på undervisning – og hvordan der sikres høj kvalitet i praktikforløbende og tiltrækkes flere unge til uddannelsen.

– I forhold til det aktuelle emne – pædagoguddannelsen – så er det jo vores ledere, der i praksis oplever, hvad de nyuddannede kommer ud med – og hvad der mangler i løbet af uddannelsen. Det er lederne, der kan pege på hvilken faglighed, der er brug for, ligesom de ved, hvad det har af konsekvenser for opgaveløsningen og de mennesker, socialpædagoger arbejder med, hvis fagligheden ikke er på plads hos de nyuddannede. Derfor skal lederne naturligvis have en stemme i forhold til vores indsats, siger Verne Pedersen.

Forskellige emner på dagsordenen

Verne Pedersen deltager selv i møderne – og hun har høje forventninger:

– Hver gang vi inviterer ledere med indenfor, bidrager de med et enormt engagement og vigtig viden – og det er med til at gøre vores arbejde mere troværdigt og dermed bidrage til at styrke forholdene for det socialpædagogiske arbejdsområde.   

Næste emne, der skal behandles og perspektiveres af socialpædagogiske ledere i advisory boardet, er socialtilsynet – og det kommer til at foregå i september.

– Vi forsøger at sammensætte hvert advisory board med ledere fra mange forskellige områder og typer af arbejdspladser – og tanken er, at det er en dynamisk proces, hvor den enkelte har mulighed for at vælge til og fra alt efter, hvad man interesser sig for, siger Verne Pedersen.

Bliv medlem