OK25
Formand om private lønstigninger: Der ligger et pres på arbejdsgiverne
Et historisk resultat med store lønløft til offentligt ansatte socialpædagoger giver grund til at være optimistisk, når formand for Socialpædagogerne Benny Andersen kigger frem mod de snarlige forhandlinger på det private område. Han har tre bud på, hvor arbejdsgiverne skal punge ud
5. august 2024
Forfatter: Lea Holtze
Foto: Rikke Rhein-Knudsen
Det blev et kæmpestort JA til overenskomstresultatet i foråret fra rekordmange socialpædagoger, der sikrede markante lønstigninger til socialpædagoger på det offentlige område. Og sejrsdansen er ikke nødvendigvis slut endnu.
For snart tager vi hul på overenskomstforhandlingerne for socialpædagoger på det private område. Og her kan resultaterne på det offentlige område give et fingerpeg om, hvad vi har i vente. Omvendt er der nogle grundlæggende væsensforskelle mellem overenskomster på henholdsvis det offentlige og private område. Overenskomsterne på det private socialpædagogiske område er fx en del af industriens overenskomster, der også påvirkes af fx tysk økonomi og danske eksportmuligheder.
Vi har bedt Socialpædagogernes formand Benny Andersen forklare, hvad det alt sammen betyder for dig, der er socialpædagog på en privat arbejdsplads med overenskomst – og hvordan du selv kan få en finger med i spillet om lønkronerne.
Hvad er det for et overenskomstforløb for privatansatte socialpædagoger, du kigger ind i?
– Vi står et sted, hvor dansk økonomi har det godt, inflationen er heldigvis faldende, og der blev lavet nogle rigtig gode overenskomster på det offentlige område i foråret. Det sådan noget, jeg er opmærksom på, når jeg forbereder mig til forhandlingerne. Og det er arbejdsgiverne også nødt til at tage bestik af, siger Benny Andersen.
– Samtidig er vi i et marked, hvor de sociale tilbud konkurrerer om kvalitet. Hvis man vil være konkurrencedygtig på kvalitet, er to ting helt afgørende: Nok uddannede socialpædagoger og attraktive arbejdspladser. For nyligt blev der indgået en politisk aftale om, at socialpædagoger skal være kernefagligheden på sociale tilbud. Vil man have det, skal man også have en overenskomst, der kan konkurrere med de offentlige tilbud. Derfor forventer jeg, at vi også laver en god aftale på det private område, siger han.
Jeg er ikke i tvivl om, at de arbejdspladser, der har en god overenskomst, står stærkere i konkurrencen om de socialpædagoger, der er.
Kan privatansatte socialpædagoger så forvente mere i løn?
– Jeg er ikke i tvivl om, at de arbejdspladser, der har en god overenskomst, står stærkere i konkurrencen om de socialpædagoger, der er. Men der er nogle grundlæggende forskelle på det offentlige og det private område, som gør, at man ikke bare kan sætte lighedstegn mellem overenskomstresultatet fra foråret og de kommende overenskomstforhandlinger (se faktaboksen, red.). For på det private område aftaler man de specifikke lønninger lokalt. Rammerne, der skal sikre det bedste grundlag for de lokale forhandlinger, aftales til gengæld ved overenskomstforhandlingerne, siger han.
Hvis lønforhandlingen foregår lokalt, hvorfor er en overenskomst så vigtig?
– Det er kun rimeligt, at medarbejderne får glæde af – og lønstigninger – når det går godt på et privat tilbud. Det giver sådan et lønsystem mulighed for. Men uden en overenskomst på det private område er du totalt overladt til dig selv. Du har ingen garanti for lønudvikling, løn under sygdom og barsel – og alt det andet, vi tager for givet. Vi forhandler også arbejdstidsregler og muligheder for efteruddannelse på det private område. Og der er intet til hinder for, at vi fx aftaler, at socialpædagoger med ti års anciennitet får et bestemt løntillæg, siger Benny Andersen.
Hvad er set fra din stol vigtigt at opnå ved OK25?
– For det første er det at gøre det private område konkurrencedygtigt med det offentlige. Det handler om løn og attraktive arbejdspladser med et godt arbejdsmiljø, hvor du har indflydelse på din arbejdstid og har mulighed for at efteruddanne dig, siger han.
– For det andet er der på det private område en fritvalgsordning, som gør det muligt at vælge, at en del af lønnen går til enten løn, pension, seniorfridage eller anden frihed efter medarbejderens eget ønske. Den blev udvidet vedOK23 og er populær, så det kunne være, at vi skulle udvide den endnu mere, mener han.
– For det tredje kunne jeg godt tænke mig, at vi og arbejdsgiverne forpligtede hinanden mere – lavede nogle systemer, der sikrer rammerne om de lokale lønforhandlinger bedre, og forpligtede os på at indberette til hinanden, så vi kan følge lønudviklingen, siger han.
Hvad ønsker du?
Men en ting er, hvad Benny Andersen – og ikke mindst Socialpædagogernes lokale kredse – gerne vil slå et slag for ved de kommende overenskomstforhandlinger. Noget andet er, hvad du og alle andre privatansatte medlemmer ønsker.
Når forhandlingerne begynder, er det nemlig med udgangspunkt i en række krav – krav Socialpædagogerne stiller til arbejdsgiverne, ligesom de stiller en række krav til os. Derfor skal vi i fællesskabet udvælge, hvilke krav vi vil stille. I den proces spiller du som medlem en vigtig rolle.
Udfyld et digitalt postkort med dine ønsker til krav på sl.dk/ok25 senest den 6. oktober.
Hvad er en minimal-lønsoverenskomst?
Overenskomsten for socialpædagoger på private tilbud er en såkaldt minimallønsoverenskomst. Det betyder, at man ikke aftaler specifikke lønninger i overenskomsten. I stedet aftales hele lønnen til medarbejderen på den enkelte arbejdsplads. Ved overenskomstforhandlingerne aftaler man til gengæld rammerne, der skal sikre det bedste grundlag for de lokale forhandlinger. Det kunne fx være aftaler om tillidsrepræsentantens rolle, og hvad der sker, hvis der ikke kan opnås enighed ved de lokale lønforhandlinger.
Kom til digitalt medlemsmøde om OK25
Hvad går overenskomstforhandlingerne ud på? – og hvad har det egentlig med dig at gøre? Få svar, når Socialpædagogerne holder digitalt medlemsmøde med formand Benny Andersen den 10. september kl. 17.00
Deltag her (kræver ikke tilmelding)
Hvad sker der nu?
Frem til den 6. oktober indsamler Socialpædagogerne krav fra alle privatansatte medlemmer med en overenskomst.
Den 12. december udtager Socialpædagogernes hovedbestyrelse de endelige krav, som udveksles med arbejdsgiverne i januar.
I februar og marts finder de egentlige overenskomstforhandlinger sted. Herefter skal medlemmerne stemme om resultatet.