Gå til indhold

OK24

OK24: Er I snart færdige?

I ugevis har Socialpædagogernes topforhandlere lagt arm med arbejdsgiverne om de offentligt ansatte socialpædagogers løn og vilkår de kommende år. Der er sat vigtige flueben undervejs, men der er stadig et stykke til målet. Læs med og få indblik i, hvor langt vi er, og hvornår vi er færdige

22. februar 2024

Artikel
Vejen mod din overenskomst - hvad skal titlen være.png
Aftalerne om Socialpædagogernes egne overenskomster er ikke landet endnu, men bliver forhåbentlig forhandlet på plads inden for de kommende uger. Få indblik i processen her.

Opdateret 23. februar 2024

Måske har du fulgt med på Facebook, i nyhederne og i Socialpædagogernes nyhedsbreve – og har set, hvordan poserne under forhandlernes øjne er blevet tykkere.

Overenskomstforhandlinger, som lige nu finder sted på det offentlige område, tager lang tid og er meget omfattende. Ikke mindst på det socialpædagogiske område, hvor der er mange overenskomster og aftaler – og forskellige arbejdsgivere, der skal forhandles med, fordi socialpædagoger både arbejder i staten, i kommunerne og i regionerne.  

Formand for Socialpædagogerne Benny Andersen har taget en pause fra forhandlingsrummet for at give et overblik over, hvor vi er i processen, og hvad der kommer til at ske i den nærmeste fremtid.  

Generelle aftaler

I sidste uge landede de generelle aftaler for offentligt ansatte på det statslige og det kommunale område, og i tirsdags fulgte aftalen for de regionalt ansatte. Det er de aftaler, der gælder for alle offentligt ansatte. Og her blev forhandlerne bl.a. enige om en samlet lønramme på 8,8 pct. 

– Det betyder, at vi nu kender den samlede pose penge, som kan bruges på at give jer bedre løn og vilkår på de statslige, regionale og kommunale arbejdspladser. Og det er heldigvis nogle virkelig gode aftaler, vi har fået forhandlet, som giver os store lønstigninger og reelle reallønsforbedringer. Oveni det kommer det historiske lønløft til socialpædagoger fra trepartsaftalen, siger Benny Andersen.

Der er desuden forhandlet ny døgnarbejdstidsaftale på det kommunale område, som giver markante forbedringer for socialpædagoger, der arbejder på skæve tider.

Læs, hvad de generelle overenskomst- og arbejdstidsaftaler betyder for dig

Egne overenskomster

Nu er Socialpædagogerne i gang med at forhandle egne overenskomster og aftaler bl.a. med de penge, der er afsat til organisationsmidler i de generelle forlig. Der er afsat 2 pct. af de 8,8 pct. til organisationsmidler.

Det tager tid, for det er kompliceret og ikke mindst vigtigt stof, der får direkte betydning for jeres løn og vilkår

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Her ved OK24 er organisationsmidlerne rekordstore. Det er penge, vi fx kan bruge til at skaffe højere grundlønninger til socialpædagoger, flere løntrin gennem arbejdslivet, øge pensionsindbetalingerne, højere løn til pædagogstuderende i praktik, eller hvad vi nu kan forhandle os frem til med arbejdsgiverne.

Fredag formiddag landede overenskomstaftalen for langt hovedparten af Socialpædagogernes medlemmer – nemlig socialpædagoger i kommunerne på døgnoverenskomsten efter forhandlinger mellem Socialpædagogerne og KL. Socialpædagogernes øvrige overenskomster er ikke landet endnu, men bliver forhåbentlig forhandlet på plads inden for de kommende uger.

– Jeg kan garantere, at vi knokler næsten bogstaveligt talt i døgndrift for at skaffe jer de bedste resultater. Det tager tid, for det er kompliceret og ikke mindst vigtigt stof, der får direkte betydning for jeres løn og vilkår. Der er meget, der skal beregnes og beskrives - og beregnes igen, siger Benny Andersen.

Din stemme er vigtig

Når alle Socialpædagogernes overenskomster og aftaler er landet, skal Socialpædagogernes hovedbestyrelse godkende dem og i sidste ende beslutte, om de vil anbefale medlemmer af Socialpædagogerne at stemme ja til overenskomstresultatet.

Derefter kommer resultatet til afstemning, hvor jer, der er medlemmer af Socialpædagogerne og omfattet af de offentlige overenskomster, får mulighed for at stemme om det.   

Her er medlemmernes stemme vigtig – for det gælder jo jeres arbejdsliv, siger han.

 

Bliv medlem