Gå til indhold

OK24

Aftale for kommunalt ansatte giver store lønstigninger

Overenskomsten for kommunalt ansatte er forhandlet på plads og sikrer socialpædagoger i kommunerne historisk høje lønstigninger de kommende to år

17. februar 2024

Artikel
OK24 pressemøde 17.2.24 scanpix-web.png
Socialpædagogernes formand Benny Andersen kunne sammen med de andre faglige organisationer på det offentlige område lørdag præsentere et rigtig godt overenskomstresultat for de kommunalt ansatte.

Forfatter: Malene Dreyer & Tina Løvbom Petersen

Foto: Scanpix

Efter at have været i gang med slutspurten i fire dage lykkes det lørdag parterne på det kommunale område at indgå en aftale for de ansatte i kommunerne herunder socialpædagoger.

Og resultatet har været værd at vente på og kæmpe for, da aftalen opfylder størstedelen af de krav, som Socialpædagogerne fremsatte sammen med resten af fagforeningerne i Forhandlingsfællesskabet. Først og fremmest er den samlede pose penge, den økonomisk ramme, på 8,8 pct. for de næste to år. Det er den højeste i mange år, og Socialpædagogernes formand kalder det en historisk god aftale.

- Det er det bedste resultat i 35 år, når det kommer til den økonomiske ramme. Vi har ikke blot fået sikret reallønnen. Aftalen giver også plads til en positiv reallønsudvikling, siger Benny Andersen.

Store lønstigninger allerede til april
En af de ting, formanden glæder sig særligt meget over er, at socialpædagoger kommer til at se en stor del af lønstigningerne ganske snart. Allerede 1. april stiger lønnen 4 pct. og senere i år yderligere 1,7 pct.

Oven i lønstigningerne fra OK24 kommer det historiske lønløft til socialpædagoger i trepartsaftalen på 2500 kr. i gennemsnit. Her stiger lønnen med 1800 kr. om måneden for de socialpædagoger, der er omfattet af trepartsaftalen, mens lønnen stiger yderligere 700 kr. mere om måneden for socialpædagoger, der arbejder på skæve tidspunkter.

Et andet meget vigtigt resultat er, at der bliver afsat en rekordstor sum til organisationernes egne forhandlinger på 2 pct., hvilket betyder, at Socialpædagogerne kan forhandle ændringer på Socialpædagogernes egne overenskomster fx ekstra løntrin.

Næste skridt
OK24 er langt fra slut endnu. Nu skal Benny Andersen og hans hold i gang med at forhandle videre for regionalt ansatte socialpædagoger – samt Socialpædagogernes egne overenskomster for døgnområdet i kommuner og regioner samt leder-, PFF- og særlige stillinger-overenskomsterne. Dertil kommer værksteds- og omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsterne i kommuner og regioner.

Her arbejder Socialpædagogerne for at få forhøjet grundlønnen, forbedret kvalifikationslønsforløbene, styrket mulighederne for efter- og videreuddannelse og give højere løn til studerende i lønnet praktik.

Når det hele er afsluttet, kommer det samlede resultat af overenskomstfornyelsen til afstemning blandt medlemmerne.

FAKTA om aftalen:

- Økonomisk ramme på 8,8 pct.

 

- Lønstigning på 4 pct. den 1. april 2024 og 1,7 pct. den 1. oktober 2024

 

- Trepartsaftalen bliver udbetalt: Oveni de 8,8 procent kommer 6,3 procents lønstigning fra trepartsaftalen til 90 % af alle socialpædagoger. Samlet set kommer der altså store lønstigninger på op mod 15 pct. til kommunalt ansatte socialpædagoger, som er omfattet af trepartsaftalen

 

- Afsat 2 pct. til organisationsforhandlingerne altså ’egne overenskomster’, hvor Socialpædagogerne arbejder for fx et ekstra løntrin

 

- Fokus på arbejdsmiljø og natarbejde. Arbejdsgivers forpligtelse til at sikre et godt arbejdsmiljø er blevet fastslået tydeligere i overenskomsten.

 

- Kompensation for store bededag. Det helligdagstillæg, som mange socialpædagoger gik glip af, da store bededag blev afskaffet, bliver man nu kompenseret for via en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse

 

- Bedre vilkår for tillidsrepræsentanter

 

- Mere lønnet barsel til flerbørnsforældre og soloforældre. Og så får far/medmor udvidet sin øremærket forældreorlov med 3 uger. Udvidelsen omfatter også mandlige adoptanter.

 

-En opsparingskonto med mulighed for opsparing til frihed i op til sammenhængende 15 arbejdsdage, 3 uger i alt (6 ferieuge + optjent mer-/overarbejde).

 

Få svar på dine spørgsmål om OK24

Hvad er en overenskomst? Hvem forhandles der for? Få svar på det og meget mere på sl.dk/OK24

Bliv medlem