Socialtilsynet
Socialpædagogerne: Vi har brug for et stærkt socialtilsyn med fokus på faglighed
Hvis socialtilsynene skal sikre og styrke kvaliteten på socialområdet, skal tilsynene have de nødvendige ressourcer og den rette faglighed. Det mener Socialpædagogerne, hvor man bakker op om en revision af socialtilsynene – men udtrykker bekymring for, at det vil betyde færre tilsynsbesøg, hvis tilsynstrykket sænkes
11. december 2024
Forfatter: Tina Løvbom Petersen
Foto: Rikke Rhein-Knudsen
Historien om, at mindst 19 private botilbud er blevet tvangslukket som følge af bl.a. omsorgssvigt, viser med al tydelighed, at vi har brug for et stærkt socialtilsyn, som har den rette faglighed og nok muskler til at gribe konsekvent og hurtigt ind, når kvaliteten ikke er i orden – og når der sker misbrug med offentlige midler.
Sådan lyder reaktionen fra Socialpædagogernes formand Benny Andersen efter, at TV2 på baggrund af en opgørelse fra FOA mandag 9. december bragte historien om de 19 tvangslukninger.
– Et stærkt socialtilsyn bør have fokus på tilbuddenes andel af uddannede socialpædagoger, på om der er en stærk faglig ledelse, på borgerens trivsel og udvikling – og på gode fysiske rammer. Skal vi styrke kvaliteten og sikre høj faglighed på socialområdet, er socialtilsynene helt afgørende, fortsætter Benny Andersen.
Bekymring for færre tilsynsbesøg
Derfor vækker det bekymring, at der som et led i Økonomiaftalen mellem regeringen og KL lægges op til, at tilsynstrykket på en række områder skal sænkes med 30 pct.
– Det skal understreges, at der endnu ikke foreligger en konkret aftale eller et lovforslag om, hvordan man vil sænke tilsynstrykket. Men vi er stærkt bekymrede for, at en sådan reduktion vil betyde væsentlig færre tilsynsbesøg, og at vi dermed risikerer at begrænse socialtilsynenes mulighed for at opdage tilbud, hvor kvaliteten er truet, siger Benny Andersen.
Hold fokus på faglighed
Socialpædagogerne anerkender, at der for at sikre faglighed og kvalitet på socialområdet er brug for en revision af socialtilsynene, og har bl.a. via ’Sammen om Handicap’ budt ind med flere konkrete forslag til arbejdet med effektivisering af socialtilsynene.
Først og fremmest skal der være større fokus på faglighed, når tilsynet kommer på besøg, lyder det fra Benny Andersen:
– Vi mener, at tilsynet skal interessere sig mere for, hvor høj en andel af uddannede socialpædagoger, tilbuddet har, ligesom de skal se på personaleomsætning, sygefravær og vikarforbrug. Og så bør socialtilsynet også have fokus på, om der er en stærk faglig ledelse uden hyppige lederskift, siger han.
LÆS OGSÅ: Borgere klarer sig bedre på botilbud med en højere andel af socialpædagoger
Stil krav til fagligheden
Men nogle gange sætter socialtilsynene barren for lavt, lyder det fra Benny Andersen:
– Vi oplever desværre ind imellem, at socialtilsynene sætter barren alt for lavt i deres kvalitetsbedømmelse af tilbud med mange ufaglærte medarbejdere. Ofte får bosteder flotte bedømmelser fra socialtilsynet, selvom langt over halvdelen af medarbejderne er uden relevant uddannelse, og selvom personaleudskiftningen er stor. Det burde efter min opfattelse slet ikke være muligt at blive godkendt som socialt botilbud med en sådan personalesammensætning, siger Benny Andersen.
Også borgerens trivsel og udvikling samt gode fysiske rammer bør være vigtige fokuspunkter, påpeger han.
– Derudover er vi også optaget af, at tilsynskonsulenterne har den rigtige faglighed. Socialtilsynene kan ikke føre tilsyn med socialpædagogiske tilbud uden socialpædagogisk faglighed. Derfor bør der naturligvis være socialpædagoger med på alle tilsynsbesøg, siger Benny Andersen.
Hilser mindre bureaukrati velkommen
For nylig har Socialpædagogerne afholdt flere møder i det nye advisory board for socialpædagogiske ledere, hvor netop socialtilsynet har været på dagsordenen. Og her har lederne givet udtryk for, at de ser et behov for at få afbureaukratiseret socialtilsynene, men at de samtidig er bekymrede for, at færre tilsynsbesøg vil gå ud over kvaliteten på socialområdet.
LÆS OGSÅ: Ledere satte socialtilsynene til debat
– Vi vil gerne se på, hvordan tilsynet kan gøres mere effektivt, uden at det går ud over kvaliteten. Derfor foreslår vi, at man indfører et såkaldt ’light-tilsyn’, hvor der er mindre dokumentation og færre krav og vurderinger, der skal kigges på i den kvalitetsmodel, tilsynene arbejder efter, siger Benny Andersen og tilføjer:
– Den tid, socialtilsynene måtte spare på at føre light-tilsyn, bør i stedet blive brugt på at sikre tilstrækkeligt tilsyn med de tilbud, hvor kvaliteten halter allermest. Vi har desværre set alt for mange grelle sager på socialområdet, der viser, at det stadig er nødvendigt med et stærkt og målrettet socialtilsyn.