Gå til indhold

Praktik

Som tillidsrepræsentant er du en del af nøglen til den gode praktik

Hvordan bidrager du som tillidsrepræsentant til at skabe en god praktiktid for de studerende? Det var ca. 50 tillidsrepræsentanter og praktikvejledere for nyligt samlet for at få svar på. Du kan få de bedste råd med fra dagen her

26. november 2024

Artikel
Den gode praktik er alles ansvar – ikke kun praktikvejlederens. Sådan lød det på et oplæg hos Socialpædagogerne Midtsjælland til temadag om den gode praktik.

Forfatter: Signe Jacobsen

Foto: Colourbox

Den gode praktik er alles ansvar – ikke kun praktikvejlederens. Sådan lød det på et oplæg hos Socialpædagogerne Midtsjælland til temadag om den gode praktik. Men hvordan sørger vi for ordentlige forhold, og for at lytte til de studerende, så de bliver hængende så længe som muligt?

– Sandheden er jo desværre, at færre unge vælger faget til, og flere falder fra under eller efter uddannelsen. Det skal vi gøre noget ved, Karsten Stegmann, konstitueret formand i Socialpædagogerne Midtsjælland, som deltog til temadagen.

Potentielle gode kollegaer

Imens en del af løsningen ifølge Karsten Stegmann er at styrke den socialpædagogiske retning på pædagoguddannelsen, kunne et første skridt i den rigtige retning fra branchen meget vel være, at både praktikvejleder og tillidsrepræsentant har fokus på de unge, når de kommer ud i praktikken.

– Vi bliver nødt til at tænke på de unge som potentielle gode kollegaer på den anden side. Og derfor skal vi tage godt imod dem i deres praktik, siger han.

Og vil man gerne skabe gode forhold for studerende i praktik, er tillidsrepræsentanten og praktikvejlederen vigtige – de er nemlig hinandens forudsætninger.

Tillidsrepræsentanten skal på banen

Mens det er praktikvejlederens rolle at tilrettelægge et praktikforløb, der passer til den enkelte studerende, er der nogle omkringliggende faktorer, som tillidsrepræsentanten kan forsøge at rykke på.

– Noget af det vigtigste er, at vi er meget opmærksomme på vores sprog og på de samtaler, vi har. Vi skal gøre os umage med at skabe nogle faglige miljøer, hvor vi understøtter psykologisk tryghed, siger Karsten Stegmann.

Og så er det vigtigt at være opmærksom på generationsforskelle.

Karsten Stegmanns gode råd fra dagen

  1. Den gode praktik er ikke én persons ansvar – det er alles ansvar.
  2. Vær stolte over at være en arbejdsplads, der modtager studerende. Gør det til en faglig fest.
  3. Gør jer umage med at tale med og være nysgerrige på hinanden på tværs af generationer.

X eller Z?

Ifølge Heidi Lykke Nissen, forfatter til bogen ’Den gode praktikvejleder’, som var oplægsholder på dagen, er det vigtigt, at vi har fokus på vores sprog og samtaler med hinanden. Der kan være langt fra, hvordan man opfatter arbejdslivet, alt efter om man tilhører generation X (født 1965-1979) eller generation Z (født 1995-2012).

Mens X’erne ifølge gængs generationsopfattelse i høj grad tager fat og arbejder det, der forventes, har Z’erne i højere grad fokus på at få feedback og at have meningsfuldhed i deres arbejde.

– Det kan skabe nogle konflikter. Derfor er det vigtigt at vi husker at tale med hinanden på tværs af generationer, siger Karsten Stegmann.

Fleksible arbejdsvilkår

Det er også nogle af praktikvejledernes opfattelse, at de unge studerende efterspørger mere fleksible arbejdsvilkår.

– Fleksible arbejdsvilkår kan være vigtige for den enkelte. Jeg tror, at os, der repræsenterer andre generationer, har et lidt mere stift blik på det. Det er noget, vi bliver nødt til at øve os i, siger Karsten Stegmann.

Derfor er det vigtigt at tilrettelægge et praktikforløb, der tager afsæt i de studerendes ønsker, men naturligvis med hensyn til, at der er en arbejdsplads, der skal kunne løbe rundt.

– Vi skal øve os i at forstå hinanden på tværs af generationer og passe på vores sprog, så vi ikke kommer til at misforstå hinanden. Det er et vigtigt fokuspunkt. Vi skal simpelthen øge vores generationsbevidsthed, siger Karsten Stegmann.

Bliv medlem