Kongres 2024
Og vinderen af Socialpædagogernes Pris er…
Traditionen tro blev Socialpædagogernes pris uddelt på kongressen – og prisen gik i år til en helt særlig arbejdsplads, der hædres for sit banebrydende og historisk udredende arbejde indenfor sær- og åndssvageforsorgen. En indsats, der har skabt positive forandringer på det socialpædagogiske område.
13. november 2024
Forfatter: Signe Jacobsen
Foto: Nils Lund Pedersen
Vinderen af Socialpædagogernes Pris 2024 er…
Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg!
Årets modtager af prisen, der blev overrakt af Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne, er indstillet til Socialpædagogernes Pris med følgende begrundelse:
– Danmarks Forsorgsmuseum fortjener at modtage Socialpædagogernes Pris, fordi de i forbindelse med den historiske udredning af sær- og åndssvageforsorgen fra 1933 til 1980 har udført et grundigt afdækkende arbejde, som har betydning for både borgere og socialpædagoger i dag. Arbejdsgruppen, der forestod udredningen, har detaljeret og alligevel med respekt for den enkelte borger beskrevet de forhold, som den danske stat udsatte de borgere, der var tilknyttet sær- og åndssvageforsorgen.
LÆS MERE: Derfor vandt Lejbjergcentret Socialpædagogernes Pris i 2022
Billeder fra den gamle fattiggård i Svendborg, hvor museet har hjemme. Foto: Danmarks Forsorgsmuseum
For museumsleder Sarah Smed er det en helt særlig pris at vinde.
– Det er virkelig en anerkendelse! Vi går som dedikerede fagpersoner op i den viden, vi har og det arbejde, vi har lavet. Derfor sætter vi stor pris på den resonans, det giver i forhold til vores samtid og sætter utroligt stor pris på, at der er en anden faggruppe, der anerkender vores arbejde. Det er vi meget stolte af, siger hun.
De nominerede til Socialpædagogernes Pris
Fire arbejdspladser, der har været fyrtårne for den socialpædagogiske faglighed og det socialpædagogiske område har i år været nomineret til Socialpædagogernes Pris.
De øvrige nominerede er:
-
STU og Kollegium Mariebjerg
-
Bostedet Skelhøj
-
Bofællesskaberne Inge og Sofie Marie
Giver anbragte gennem historien et ansigt
Museet, der har hjemme i Nordens bedst bevarede fattiggård, har udstillinger om de mennesker, der har været anbragt gennem historien på Danmarks fattiggårde, åndssvageanstalter og i plejefamilier.
Museet stod i 2020 til 2022 for en historisk udredning af sær- og åndssvageforsorgen fra 1933 til 1980. Udredningen, der kortlagde svigt og overgreb på nogle af de anbragte børn, unge og voksne, resulterede i en officiel undskyldning fra staten og rejsning af en mindesten for ofrene af sær- og åndssvageforsorgen.
Daværende social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil deltog i indvielsen af mindestenen for ofrene af sær- og åndssvageforsorgen i perioden 1933-1980. Foto: Danmarks Forsorgsmuseum
– Det, vi har set igennem historien, når vi har talt med dem, der har været anbragt, men også dem, der har arbejdet med de anbragte, er, at den socialpædagogiske faglighed ikke har været det højest prioriterede tidligere, siger Sarah Smed og fortsætter:
Gratis undervisningsmateriale
Danmarks Forsorgsmuseum har udarbejdet film og undervisningsmateriale, der formidler udredningen af sær- og åndssvageforsorgens tematikker.
Materialet er skabt med støtte fra Social- og Ældreministeriet og udarbejdet i samarbejde med undervisere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, samt Social- og Sundhedsskolen Fyn.
Du kan bruge materialet i forbindelse med undervisning eller personlig interesse.
– Hvis fagligheden ikke bliver prioriteret, og hvis institutionskulturen bærer præg af at være meget hierarkisk uden at have den nære omsorg i højsædet, så er det, at det historisk har ledt til svigt. Det fineste, vi som samfund kan gøre for vores svageste borgere, er at skabe en hverdag, der er så normal og værdig som muligt. Og det er det, socialpædagoger er fantastisk dygtige til.
Strikketøj kan starte samtaler
Museet bringer gerne deres historiske arbejde ind i nutiden og er i øjeblikket aktuelle med strikudstillingen ’Trådene mellem fortiden og nutiden’ – et værk skabt i samarbejde mellem Danmarks Forsorgsmuseum, Landsforeningen af Væresteder og strikkekunstner Stine Leth. Udstillingen er skabt til Fattiggården i Svendborg, da det i år er 50 år siden, at de sidste beboere flyttede ud og stedet lukkede.
Værket er en samling af strik fra 29 væresteder i Danmark, hvor 247 brugere har bidraget med strik under temaerne fortid, nutid og fremtid. Foto: Danmarks Forsorgsmuseum
– Vi håber, vores formidling kan fungere som en samtalestarter. Når man går rundt på museet og læser, lytter og ser, skal der gerne være elementer, der motiverer til en samtale om, hvad man selv tænker og mener, siger Sarah Smed.
Jeres faglighed er essentiel
Hun ser den socialpædagogiske faglighed som helt essentiel for udviklingen af socialområdet fra institutionaliseringen, til hvor vi er i dag. Og hun håber, at samtalen vil fortsætte:
–Den socialpædagogiske faglighed er noget af det, der er med til at holde hånden under vores velfærdssystem. Det er det, der gør, at vi kan se hinanden og os selv i øjnene. Vi vil gerne behandle vores medmennesker ordentligt, og det vil socialpædagoger især.
Hvad er en kongres?
Kongressen er Socialpædagogernes øverste myndighed og består af 195 delegerede medlemmer.
Når kongressen træder sammen, diskuterer og beslutter de vigtige ting for Socialpædagogerne. Her bliver den daglige politiske ledelse (forretningsudvalget) valgt, og de strategiske rammer for de kommende år lagt.
På Socialpædagogernes kongres 2024 skal det bl.a. også besluttes:
- om det skal hedde formand eller forperson?
- om Socialpædagogernes 10 kredse skal lægges sammen til 6?
- om der skal holdes kongres hvert 4. år i stedet for hvert 2.?
Du kan følge med i kongressen via livestreaming d. 12.-14. november 2024.