Plejefamilier
Anni og Henrik fik en uventet gave med hjem fra julefrokosten
Savner du som plejeforælder også at have tætte kollegaer? Nogle, du kan vende dilemmaer og udfordringer med? Det gjorde Anni og Henrik Kronborg Pedersen gennem 14 år. Men det vendte en julefrokost hos Socialpædagogerne helt uventet op og ned på
22. november 2024
Forfatter: Jannie Iwankow
Foto: Privat
Da Anni og Henrik Kronborg Pedersen for 16 år siden valgte at blive plejefamilie, havde de helt fra starten et ønske om at lære andre plejefamilier at kende. Nogle, de kunne danne netværk, udveksle erfaringer og sparre med. Da de deltog i de obligatoriske opstartskurser, håbede de derfor, at det ville være en god første anledning til at komme i kontakt med andre plejefamilier. Men sådan kom det ikke til at gå.
– Det viste sig, at der ikke var andre plejefamilier på kurserne, som efterspurgte nogle at dele både alt det gode og det lidt sværere med, fortæller Henrik Kronborg Pedersen.
Anni og Henrik understreger, at de elsker deres arbejde som plejefamilie og aldrig har fortrudt deres valg. Men de har manglet et netværk af andre plejefamilier. Måske kender du følelsen?
– At være plejefamilie er et meget specielt arbejde, som er svært for udenforstående at
sætte sig ind i. Vi står ofte i store dilemmaer, som andre aldrig kommer til at opleve, og her har vi ofte savnet nogle, vi kunne sparre og tale tillidsfuldt med, fordi vi jo ikke har kollegaer på samme måde som andre, siger Henrik Kronborg Pedersen.
For to år siden skete der imidlertid noget, som skulle vise sig at ændre meget.
Fagligt fællesskab for alle plejefamilier
Socialpædagogerne er for alle plejefamilier uanset uddannelsesbaggrund. Hos os bliver du en del af et fagligt fællesskab – hvor ansættelsesretlig rådgivning, faglig udvikling og tryghed er i fokus.
Et match trods forskelligheder
Da Anni og Henrik modtog en invitation fra deres lokale kreds i Socialpædagogerne til julefrokost for plejefamilier, blev parret enige om at tage med.
– Vi havde nok forventet, at vi skulle sidde ved nogle langborde med en masse andre plejefamilier. Men sådan blev det ikke. Vi var nemlig ikke flere, end at vi kunne sidde rundt om ét enkelt bord alle sammen, siger Anni Kronborg Pedersen.
Selvom de først var lidt skuffede over, at så få plejefamilier var mødt op, gik der ikke længe, før skuffelsen blev vendt til glæde. For det viste sig nemlig hurtigt, at de fem fremmødte plejefamilier gik rigtig godt i spænd. Og da julefrokosten sluttede, gik de alle hjem med en aftale i kalenderen om at mødes til brunch hos en af familierne en måneds tid senere. En aftale, der blev den første af mange.
– Selvom tre af os arbejder med teenagere, og to med spædbørn, har det vist sig, at vores netværk bare fungerer rigtig godt. Det gør det ikke mindst, fordi vi er meget ens i vores indstilling til at arbejde med mennesker, fortæller Henrik Kronborg Pedersen.
Her kan vi snakke om de særlige situationer, vi står i som plejefamilie og vide, at vi bliver forstået. Det er noget, jeg ville ønske, at alle plejefamilier fik mulighed for. For os har det betydet, at vi ikke føler os alene på samme måde som tidligere
Sparring om fag og vilkår
’SL-netværket’, som Anni og Henrik kalder gruppen af plejefamilier, har i dag eksisteret i to år. De mødes på skift hos hinanden cirka hver anden måned og oplever, at netværket kun er blevet stærkere med tiden.
– Det er virkelig værdifuldt og givende for os. Her kan vi snakke om de særlige situationer, vi står i som plejefamilie og vide, at vi bliver forstået. Det er noget, jeg ville ønske, at alle plejefamilier fik mulighed for. For os har det betydet, at vi ikke føler os alene på samme måde som tidligere, siger Anni Kronborg Pedersen.
I netværket har plejefamilierne mange samtaler om de dilemmaer, der knytter sig til arbejdet som plejefamilie. De kan fx handle om udfordringer i samarbejdet med kommuner, om biologiske børns vilkår i en plejefamilie og problemstillinger, der knytter sig til samvær.
LÆS OGSÅ om det svære samvær: Her er samværskonsulentens syv svar til plejefamilier
Passer hinandens børn
Men det er ikke udelukkende faglig sparring og erfaringsdeling, familierne bruger hinanden til. De hjælper også hinanden helt praktisk, hvis nogen af dem fx har brug for pasning eller aflastning af et barn. I sommer havde Anni og Henrik således en af de andre plejefamiliers plejebarn i aflastning i et par uger.
– Det var helt naturligt for os. Vi kender hinanden så godt nu, at alle var trygge ved det, og
selvom vi ikke selv havde haft et samarbejde med det pågældende plejebarns kommune tidligere, så forløb det helt problemfrit. Det er ret fantastisk, at man har et netværk, hvor man også kan hjælpe hinanden på den måde, siger Anni Kronborg Pedersen.
Et tillidsfællesskab er afgørende
Anni og Henrik Kronborg Pedersen har nu et par års erfaring med at være i et plejefamilienetværk, og det tror de, at andre plejefamilier også kunne have glæde af.
– Det vigtigste er at finde en gruppe, hvor man har et tillidsfællesskab. Et fællesskab, som
kan bære, at man aldrig kan love noget 100 procent. En gang imellem er der nogle, der ikke kommer eller kommer for sent, når vi skal mødes – fordi livet med plejebørn er uforudsigeligt. Vi har brug for at have fleksible øjne på hinanden. Og det har vi i vores netværk, siger Henrik Kronborg Pedersen.
Ønsker du et netværk med andre plejefamilier? Her er 4 råd fra Anni og Henrik
- Vær opsøgende og tag med til de arrangementer, der findes for plejefamilier. Det er her, man kan være heldig at finde sammen med nogen i et godt netværk.
- Gør det enkelt, når I mødes. Ingen skal føle, man kun kan være med, hvis man kan stå klar med et bord fyldt med hjemmebag.
- Mærk efter, om der er god kemi – den er afgørende for, at det bliver et velfungerende netværk.
- Lad være at love hinanden for meget. Livet som plejefamilie er uforudsigeligt, og der kan være perioder og tidspunkter, hvor man må melde fra til netværket.
Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp
Plejefamilier hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.
6 kontante fordele ved at være medlem
- Billige forsikringer gennem Alka.
- Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
- Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
- Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
- Lønforsikring, som dækker 80% af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
- Gratis krisehjælp hos Healthcare.
Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.