Gå til indhold

Sofa

Det bedste er at være med til at opfylde drømme

Hvordan støtter man mennesker på kanten af hjemløshed i at bruge 50.000 kr. på en måde, der giver dem en ny start i livet? Det arbejder Lone Haugaard og Dorthe Henneberg Baarstrøm med i projektet ’Borgerstyrede budgetter’ i Aabenraa Kommune

17. januar 2024

Artikel
sofa til web.png
Lone Haugaard (tv) og Dorthe Henneberg Baarstrøm har begge gode erfaringer fra projektet ’Borgerstyrede budgetter’, hvor borgere i hjemløshed får stillet eget budget til rådighed.

Lone Haugaard er afdelingsleder i Pædagogisk Vejledning, Aabenraa Kommune – og tovholder på projektet ’Borgerstyrede budgetter’ under Socialstyrelsen. Målgruppen for projektet er borgere i eller på kanten af hjemløshed.

Dorthe Henneberg Baarstrøm, socialpædagog, Pædagogisk Vejledning, Aabenraa Kommune, og én af i alt ni medarbejdere tilknyttet ’Borgerstyrede budgetter’, hvor 15 borgere hver får stillet et budget på 50.000 kr. til rådighed.


Lone:

Med projektet her giver vi borgerne noget, de aldrig har haft. Et budget på 50.000 kr., der giver dem mulighed for et miljøskift, hvad end det så handler om at få tag over hovedet eller komme væk fra gaden eller forsorgshjemmet. Vi tager afsæt i den enkeltes drømme, håb og ønsker – men vores vejledning er vigtig i forhold til, hvad pengene skal bruges til.

Dorthe:

Jeg har været med fra start, og ligesom den første pande­kage altid bliver lidt skæv, har vi også skullet justere lidt undervejs. Men jeg synes, vi har fundet nøglen nu til et godt samarbejde med borgerne om, hvad der skal til for at give dem en ny start.

Lone:

Vi skal ikke bestemme, hvad borgerne skal bruge pengene på. Men vi skal motivere, støtte og vejlede om, hvad der fx sker, hvis man vælger at bruge et stort beløb på en PlayStation i forhold til, hvad man kunne få ud af at bruge pengene på et indskud i en bolig. Man kan kalde det frisættelse med rammer.

Dorthe:

Mange af borgerne er så vant til at tænke i overlevelse her og nu. Jeg havde fx en, der brugte pengene på en ny telefon, som han solgte efter en måned på det sorte marked og købte en ny for 300 kr. – der snakker vi så om, at det ikke lige var det, der var tanken. Vi kan ikke trække løsninger ned over hovedet på borgerne, men vi kan være fornuftens stemme.

Lone:

Vi er gået med i projektet, fordi vi kan se mulighederne i forhold til den her gruppe, som ofte er fastholdt i udsathed, fordi de skylder penge, eller fordi de ikke har råd til at skifte bolig. Og første skridt er faktisk at få borgerne til at forstå, at de her penge reelt er deres – de skal ikke betales tilbage. De tror ikke på, at nogen vil bruge så mange penge på dem.

Dorthe:

Jeg har fx en kvinde med gældssanering, som var endt i en elendig bolig med elvarme, og hvor hun endte med at ligge under dynen og være depressiv, mens elpriserne steg og steg. Hun er nu flyttet i en ny lejlighed, har fået etableret sig og er godt i gang med at starte et helt nyt liv.

Lone:

Efter et år kan vi se, at flere af borgerne får mindre bostøtte, fordi de har fået så meget styr på deres liv og er blevet mere selvkørende. Det er godt at vide, at vi er med til at give dem et fundament for at kunne klare sig videre – også når de 50.000 kr. er brugt op.

Dorthe:

Det bedste er at være med til at opfylde drømme. At mennesker, der har mødt modgang hele deres liv, oplever, at der faktisk er nogen, der tror på dem. Og mærke deres stolthed ved, at de nu er i stand til at betale deres gæld af, have råd til et indskud i en ny bolig, de selv har valgt – og få lagt et realistisk budget fremadrettet.

Det går projektet ud på

Aabenraa Kommune gennemfører med en bevilling på ca. 1 mio. kr. fra Social- og Boligstyrelsen projektet ’Borgerstyrede budgetter’.

I projektet får 15 borgere, som alle er i eller på kanten af hjemløshed, råderet over 50.000 kr., som de i samarbejde med en fagperson og kombineret med social støtte skal bruge på en måde, der er gavnligt for borgerens selvbestemmelse, rehabilitering og livskvalitet. 

Projektperioden løber fra 1. december 2022 til 31. december 2024.

Læs mere om erfaringerne fra projektet i artiklen 'Eget budget gør borgerne mere selvkørende'.

Bliv medlem