Gå til indhold

Kommentar

En undskyldning er et vigtigt skridt

Når tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen den 11. september modtager en undskyldning fra statens side, er det en god og rigtig beslutning, lyder det fra forbundsformand Benny Andersen

4. september 2023

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg
Socialpædagogernes formand Benny Andersen bakker op om den undskyldning fra statens side, som de tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen modtager 11. september.

Forfattere: Benny Andersen og forbundsformand

Foto: Ricky John Molloy

Mandag 11. september modtager de tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen en undskyldning fra statens side. Det er en god og rigtig beslutning. Overgrebene, som foregik på landets centralinstitutioner frem til 1980, hørte og hører ingen steder hjemme.

Undskyldningen gives af social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Og den markerer, hvor meget menneskesynet har ændret sig i vores samfund. 1970’erne og 1980’ernes revolution på socialområdet står som en milepæl. Mange i samfundet, herunder bl.a. fremsynede og modige socialpædagoger, tog dengang et opgør med datidens menneskesyn. Vi skylder dem en dybfølt tak for deres arbejde med at ændre forråelse til forståelse.

’Vi socialpædagoger kæmper for et menneskesyn, hvor vi alle er medmennesker på lige fod, uagtet om du har et handicap eller ej.’

Benny Andersen

Men kan vi med den positive udvikling in mente så hvile på laurbærrene i dag? Selvfølgelig ikke.

Det specialiserede socialområde har store udfordringer. Det gælder fx i forhold til kvalitet og faglighed, hvor der i dag trives en accept af, at man kan komme direkte ind fra gaden og få ansvar for at støtte mennesker med komplekse handicap og psykiske lidelser.

På det politiske plan dukker der til tider også en gøgeungeretorik op i debatten. Mennesker med handicap bliver her regnet som en belastning for andre velfærdsområders økonomi. Det er meget uheldigt, når det sker, for det specialiserede socialområde har været underfinansieret i årevis. 

Vi socialpædagoger kæmper for et menneskesyn, hvor vi alle er medmennesker på lige fod, uagtet om du har et handicap eller ej. Det vil vi fortsat kæmpe for – hver dag. Og vi må aldrig tro, at vi allerede er i mål.

Bliv medlem