Løntjek
Jette fik en halv million og 10.000 kr. i lønstigning
Da plejemor Jette Jønsson fik et løntjek hos Socialpædagogerne, fik hun sig noget af en overraskelse. Det viste sig nemlig, at hun i lang tid havde fået for lidt i løn og havde næsten en halv million kroner til gode hos kommunen
16. august 2023
Forfatter: Jannie Søgaard Iwankow
For første gang i sine 12 år som plejemor deltog Jette Jønsson i maj måned i år i landskonferencen for familieplejere. Det skulle vise sig at blive en rigtig god forretning. For da hun tog hjem derfra, var det med beskeden om, at hun havde næsten en halv million kroner til gode hos sin arbejdsgiver før skat – dvs. en udbetaling på 235.000 kr.
– Det jo et rent tilfælde, at jeg fandt ud af, at jeg havde så mange penge til gode. Var jeg ikke taget med til landskonferencen for familieplejere, og havde jeg ikke deltaget i fagforeningsbasaren på konferencen, er det ikke godt at vide, om jeg nogensinde havde opdaget, at jeg havde fået for lidt i løn gennem en årrække, siger Jette Jønsson.
’Der er noget helt galt her’
På fagforeningsbasaren, der bl.a. omhandlede vederlag, blev deltagerne præsenteret for et skema, som viste, hvor meget man som familieplejer skal have i løn, alt efter hvor mange vederlag man ifølge sin kontrakt har krav på. Og her studsede Jette Jønsson en ekstra gang.
– Jeg måtte tage min mobiltelefon frem og finde min sidste lønseddel for at se, om jeg huskede rigtigt. Ifølge skemaet skulle jeg have en månedsløn på omkring 37.000 kr., men det mente jeg slet ikke, at jeg fik. Og da jeg fik min lønseddel frem på min skærm, kunne jeg også se, at min månedsløn var næsten 10.000 kr. lavere end det, jeg ifølge skemaet burde have, fortæller hun.
På landskonferencen var der indlagt pauser med mulighed for at få tjekket sin lønseddel hos en medarbejder fra Socialpædagogerne. Det tilbud skyndte Jette Jønsson sig efter fagforeningsbasaren at benytte sig af.
– Da hun så min lønseddel, kiggede hun op på mig og sagde: ’Der er da noget helt galt her’. Og det var jeg jo glad for at høre, for så tog jeg ikke helt fejl. Da hun lidt efter sagde, at det lignede, at jeg havde henimod en halv million kroner til gode hos min arbejdsgiver, blev der ret stille i lokalet, hvor der også stod andre og ventede på et tjek af deres lønseddel, siger Jette Jønsson.
TJEK DIN LØN
Er du i tvivl, om din lønseddel er korrekt?
Som familieplejer kan du kontakte din lokale kreds i Socialpædagogerne. Kredsen kan hjælpe dig med et løntjek og med at rejse krav over for kommunen, hvis det viser sig, at der er fejl i din løn.
Er du ansat på en arbejdsplads, hvor I har en tillidsrepræsentant, er det som udgangspunkt din tillidsrepræsentant, der tjekker lønsedlen. Men er der ikke en tillidsrepræsentant, eller er vedkommende i tvivl, om lønsedlen er rigtig, så hjælper kredsen gerne.
Ingen bøvl med kommunen
Efter landskonferencen fik Jette Jønsson fat i en faglig konsulent fra sin lokale kreds, der tjekkede lønsedlen igennem en ekstra gang. Den var god nok – i en længere årrække havde Jette Jønsson fået udbetalt omkring 10.000 kr. for lidt om måneden, hvilket var løbet op i det store tilgodehavende.
Jette Jønsson tog også kontakt til sin familieplejekonsulent i Hørsholm Kommune, som brugte et par uger på at gennemgå lønregnskabet. Hun kom frem til samme resultat som medarbejderen hos Socialpædagogerne Nordsjælland.
– Jeg havde da gået og frygtet, at Hørsholm Kommune ville komme med en eller anden forklaring om, at der var en forældelsesfrist på, så jeg ikke ville få mine penge. Men det gjorde de ikke. Der var ingen problemer, og i sommer fik jeg så udbetalt 235.000 kr. og blev samtidig sat 10.000 kr. op i månedsløn, fortæller Jette Jønsson.
Ny kloak og en tur til Kreta
Når der kunne gå så mange år, før Jette Jønsson fik mistanke om, at hun fik for lidt i løn, skyldes det, at hun ikke længere er så optaget af fagforeningsarbejde og lønudvikling. Det var hun i højere grad, da hun, inden hun blev plejemor, arbejdede som socialpædagog.
– Jeg har altid sagt til andre, at man i hvert fald ikke skal blive familieplejer på grund af lønnen. Men jeg har alligevel aldrig sat mig ned og undersøgt, om alt stemte. Som socialpædagog havde jeg fuldstændig styr på løn, tillæg og alting. Men som familieplejer er der så meget andet, der fylder; skole-hjem-samarbejde, tilsynsaftaler o. lign. Og så er vi jo lidt isolerede som familieplejere. Vi har ikke en tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant lige ved hånden, siger hun og fortæller, hvad hendes store tilgodehavende er gået til.
– De penge faldt på et tørt sted. Jeg bor på en gård, hvor jeg selv har ansvaret for kloaksystemet. Det stod for at skulle udskiftes, hvilket er dyrt. Så de 235.000 kroner, jeg fik udbetalt, er alle gået til det. Og så har jeg også fejret det ved at tage min plejedatter med en tur til Kreta, siger Jette Jønsson.
Jurist: få tjekket din lønseddel
Det var Socialpædagogernes jurist Cathrine de Voss, der tilbød deltagerne løntjek på Familieplejernes Landskonference.
– Jeg har foretaget en del løntjek for familieplejere og også fundet en del lønsedler med fejl. Men jeg har aldrig før mødt nogen, der havde penge til gode i den størrelsesorden. Men jeg glæder mig over, at Jette nu har fået det, hun havde krav på, siger hun.
Cathrine de Voss fortæller, at der findes fejl på omtrent halvdelen af de lønsedler, som Socialpædagogerne tjekker igennem for plejefamilier. For Jette Jønssons vedkommende skyldtes det store løntilgodehavende, at hun ved en fejl var blevet placeret på et forkert løntrin, da hun fik sin nuværende plejedatter i pleje for fem år siden. Det er ikke en typisk fejl – derimod er der ofte tale om, at kommunerne har glemt at justere omkostningsbestemte ydelser. Fx stiger tøjpengebeløbet i takt med, at et plejebarn bliver ældre, hvilket ikke sjældent overses, fortæller hun. Den hyppigste fejl på lønsedlerne omhandler imidlertid ATP – også kaldet Arbejdsmarkedets Tillægspension.
– Vi ser tit, at familieplejerne ikke får den ATP, som de har krav på. Selvom det månedlige beløb ikke er voldsomt stort, så er det sandelig vigtigt, at de får det indbetalt, da det er den eneste form for pension, de får, siger hun og opfordrer andre plejefamilier til at få tjekket deres lønseddel.
– Hvis man selv synes, det er svært at gennemskue, så skal man bare tage fat i sin kreds og få hjælp derfra. Det er noget, der kan gøres rimelig hurtigt, og så er man sikker på, at man får de penge, man har krav på,” siger Cathrine de Voss.
Hvis man selv synes, det er svært at gennemskue, så skal man bare tage fat i sin kreds og få hjælp derfra. Det er noget, der kan gøres rimelig hurtigt, og så er man sikker på, at man får de penge, man har krav på
BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP
Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.
6 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM
- Billige forsikringer gennem Alka.
- Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
- Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
- Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
- Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
- Gratis krisehjælp hos Healthcare.
Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.