Gå til indhold

Arbejdsskader

Socialpædagogerne er dit sikkerhedsnet

Hvis uheldet er ude, og du kommer til skade på arbejdet, står Socialpædagogernes arbejdsskadeteam klar med hjælp. Alene i 2022 har din fagforening hjulpet medlemmerne til at få erstatning for arbejdsskader på mere end 218 mio. kr. Læs her om tre socialpædagoger, der fik hjælp sidste år

18. december 2023

Artikel
jametlene-reskp-gVfGGb62Fpo-unsplash.gif

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Unsplash

Det skal være trygt at gå på arbejde som socialpædagog, og derfor er det så vigtigt, at der konstant er fokus på det forebyggende arbejdsmiljøarbejde.

Men desværre er der altid en risiko for, at du kommer galt afsted på arbejde – måske med et vrid i ryggen, et fald på en trappe – eller måske vold og trusler.

Og når skaden sker, er det godt at have fagforeningen i ryggen. Det viser den seneste arbejdsskadestatistik fra 2022 tydeligt: I alt har Socialpædagogerne hjulpet medlemmerne til at få økonomisk erstatning for samlet 218.500.676 kr.

Den samlede arbejdsskadestik fra 2022 er endnu ikke politisk behandlet. Men her er tre konkrete eksempler på socialpædagoger, der fik hjælp fra arbejdsskadeteamet i 2022:

Mere end 100 episoder med vold, trusler og krænkelser gav socialpædagog over fire mio. kr. i erstatning
En socialpædagog har under sin ansættelse været udsat for over 100 episoder med vold, trusler og krænkelser fra beboere. Medlemmet fik diagnosen uspecificeret belastningsreaktion, og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har anerkendt medlemmets sygdom som en arbejdsskade med et varigt mén på 15 pct. I første omgang fik medlemmet tilkendt erstatning for tab af erhvervsevne på 35 pct.  og senere på 45 pct. Socialpædagogernes arbejdsskadekonsulenter klagede over afgørelsen, fordi de vurderede, at medlemmet havde ret til en højere erstatning. Ankestyrelsen behandlede klagen og kom frem til, at medlemmet havde tab af erhvevsevne på 75 pct. Medlemmet fik herefter en samlet erstatning på 4.192.315 kr. og er i dag tilkendt førtidspension.

Hovedtraume med efterfølgende hovedpine og smerter udløste mén og tab af erhvervsevne
En socialpædagog pådrog sig et hovedtraume på arbejdet, da en borger væltede og slog hovedet ind i medlemmets hoved. Efter skaden døjede medlemmet med daglig hovedpine og nakkesmerter samt kognitive gener. AES fastsatte i starten det varige mén til 10 pct. og vurderede, at medlemmet ikke havde ret til erstatning for tab af erhvervsevne. Socialpædagogernes arbejdsskadeteam klagede over begge afgørelser ud fra en vurdering af, at méngraden var sat for lavt – og at medlemmet burde havde haft ret til erstatning for tab af erhvervsevne. Efter klagen blev afgørelsen ændret, og medlemmet fik bevilget 12 pct. i varigt mén og 60 pct. i erstatning for tab af erhvervsevne. Medlemmet, der i dag er på seniorpension, fik herefter en samlede erstatning på 925.645 kr.

Vold og trusler blev i første omgang afvist – men førte siden til anerkendt PTSD og erstatning
En socialpædagog var i sit arbejde udsat for flere hændelser med vold og trusler fra borgere. I første omgang afviste AES sagen, så medlemmet henvendte sig til Socialpædagogerne for at få hjælp. Arbejdsskadeteamet klagede over afgørelsen, og det medførte, at Ankestyrelsen bad om at få sagen vurderet igen. Og så blev der ændret på afgørelsen. Denne gang anerkendte AES, at medlemmet havde fået PTSD som en arbejdsskade med et varigt mén på 20 pct. og et erhvervsevnetab på 90 pct. Medlemmet fik herefter en samlet erstatning på 8.100.806 kr. I dag er medlemmet tilkendt førtidspension.

Er du kommet til skade på jobbet?


Socialpædagogernes hjemmeside finder du svar på dine spørgsmål. Læs fx om, hvad en arbejdsskade er, hvem der skal anmelde arbejdsskaden - og hvilke muligheder der er for at få erstatning.

Du kan også kontakte Socialpædagogernes arbejdsskadeteam på tlf. 7248 6040 eller ved at sende en mail på arbejdsskade@sl.dk 

Bliv medlem