Gå til indhold

arbejdsliv

Julefrokost med arbejdet: Tre gode råd

Julefrokostsæsonen er startet, og mange medarbejdere bliver i de kommende uger inviteret til julearrangementer med kollegerne i festligt lag. Vi har samlet tre tips til dig, som er gode at holde sig for øje til festen

29. november 2023

Artikel
julefrokost.gif
Årets julefrokost med kollegerne skal helst være en god oplevelse for alle, så husk at tage hensyn, respekter andres grænser og drop fotos på sociale medier.

Forfatter: Malene Dreyer

Den traditionelle julefrokost lægger op til at slå sig løs med fest, drinks og dans. Men julefrokosten på din arbejdsplads sker stadig i en arbejdsmæssig kontekst, hvor de sædvanlige regler gælder. Derfor skal du være opmærksom på følgende.

Ulykker til personalefest er arbejdsskader
Hvis uheldet er ude, og du fx falder og kommer til skade under julefrokosten, bør det anmeldes som en arbejdsskade. Når ledelsen er arrangør, har inviteret og sat rammerne, vil skader opstået under festen være omfattet som en arbejdsskade, også selvom festen foregår et andet sted end på arbejdspladsen. Og også selv om der har været alkohol involveret.

Dog er det værd at vide, at skader opstået efter den officielle afslutning ikke er omfattet. Det gælder også, hvis man fx forsætter ude i byen, eller hvis der er tale om en privat sammenkomst med kollegerne.

Sig fra overfor sexchikane
Selv om musikken spiller, og der er snaps på bordet, skal ingen udsættes for krænkende handlinger til julefrokosten. Hvis du oplever noget, som ikke er ok med dig, så sig fra. Fjern dig fra situationen, søg evt. over til kollegaer i nærheden, sig fra, hvis det er muligt.

Hjælp hinanden med at skabe rammer, som alle kan være i. Ser du andre havne i ubehagelige situationer, så spørg, om de er ok og hjælp evt. vedkommende med at fjerne sig fra situationen. Og selvom rammerne er uformelle, så husk at holde den gode tone og respekter dine kollegers grænser.

Læs mere om seksuel chikane på jobbet Undersøgelse: Hver tredje seksuelle krænkelse kommer fra en kollega (sl.dk)

Undlad at dele billeder
Hvis du tager billeder eller video under julefrokosten, så lad være med at dele billeder på sociale medier – i hvert fald ikke uden samtykke.

Bliv medlem