Gå til indhold

Fotoreportage

Yoga og boksning booster selvværdet

På det socialpsykiatriske bosted Kærvang i Nykøbing Mors træner en fysioterapeut dagligt med beboerne. Ifølge bostedets socialpædagoger er det mærkbart, at beboerne bliver gladere og får et større selvværd, når de dyrker yoga, styrketræning eller boksning

29. juli 2022

Artikel
Blad 7 (4).png
Fysioterapeut Nikolaj Nielsen (bagerst) blev ansat på Bostedet Kærvang for omkring et år siden for at motivere og hjælpe beboerne til at dyrke mere motion. Målet var, at 30 pct. af beboerne skulle dyrke motion mindst to gange om ugen. Det mål er for længst nået – ikke mindst pga. Brian, som er fast deltager på yogaholdet om tirsdagen og går til individuel boksetræning hver torsdag.

Forfatter: Henrik Jensen

Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Idéen med den systematiske træning på Bostedet Kærvang er, at beboerne både får det fysisk bedre og får styrket deres selvværd. Og erfaringerne er positive, fortæller socialpædagog Pia Røpke (tv.): – Beboernes første reaktion på noget nyt er ofte, at det kan de ikke klare. Men i træningslokalet finder de ud af, at de faktisk kan meget mere, end de tror, og det gør dem motiverede til at prøve andre ting. På den måde smitter træningen af på vores socialpædagogiske arbejde.
Søren træner med fysioterapeuten tre gange om ugen, og det har en stor effekt på hans livskvalitet, fortæller socialpædagog Pia Røpke. – Søren har virkelig gavn af træningen. Hans balanceevne er blevet bedre, og han kan nu gå selv med blot én hånd på sin rollator. Desuden er det tydeligt, at han får mere selvværd, i takt med at han oplever en masse små succeser i træningslokalet, siger hun.
Det er vigtigt med et godt samarbejde mellem fysioterapeuten og socialpædagogerne på Kærvang. – Brian kan godt glemme, at han skal til træning. Som de øvrige beboere har han et stort behov for forudsigelighed i sin hverdag, og derfor gør vi meget ud af at forberede ham og motivere ham til at være klar, når Nikolaj kommer for at hente ham, siger socialpædagog Kirsten Hundahl (tv.).
Venstre, højre og hug. Venstre, højre og uppercut. Fysioterapeut Nikolaj Nielsen råber til Brian, hvordan slagene skal falde, mens han forsøger at overdøve Rolling Stones, Brians yndlingsband, i højtaleren. Boksetræning er intens og sjov og styrker både timing og koordination. Det er ikke til at se, at Brian lider af angst og er bange for at falde, når han bevæger sig selvsikkert rundt med boksehandsker på.
Kristina plejer både at bokse og lave styrketræning flere gange om ugen, men desværre har en diskusprolaps sat et midlertidigt stop for den hårde fysiske træning. I stedet laver hun nu liggende smidighedsøvelser på måtten sammen med Kærvangs fysioterapeut. – Det er godt at lave motion med Nikolaj. Min ryg bliver bedre, og jeg får mere energi og bliver gladere, de dage hvor jeg træner, siger Kristina.
Søren vil gerne begynde at ride, men han har fået at vide, at han er for tung til at sidde på hesten. Det har dog ikke slået ham ud. Tværtimod er det nu en del af motivationen med at træne, at han gerne vil tabe sig. – Søren giver den virkelig gas, når han er til træning, og jeg tror på, at det nok skal lykkes ham at komme til at ride, siger fysioterapeut Nikolaj Nielsen.
Beboerne på Kærvang lider af skizofreni, depression, personlighedsforstyrrelser og andre psykiske sygdomme. Søren er 51 år og har ud over sine psykiske lidelser også sklerose. Han er meget udfordret på sin balance, koordination og timing, og træningen fokuserer derfor på at styrke hans finmotorik og koordinationsevne. – Mit immunforsvar æder mig op indefra. Det er ikke sjovt, for det skulle jo passe på mig, siger Søren.
Når Kristina er i træningstøj, kan man se, at hun har et sødt spøgelse tatoveret på sin skulder. – Jeg er jo skizofren, og jeg kan blive meget bange for spøgelser, selvom jeg godt ved, at de ikke findes. Derfor har jeg fået lavet mit eget spøgelse på armen, som passer på mig, når det hele bliver for meget. Det er min veninde, der har tegnet tatoveringen, og den betyder meget for mig, siger Kristina.
Brian bliver nemt svimmel, og han har problemer med at styre sit venstre ben. – Men jeg kan godt mærke, at jeg bliver gladere og får det bedre, når jeg træner med Nikolaj, siger Brian.

Bostedet Kærvang

Kærvang er et socialpsykiatrisk tilbud til voksne mennesker med svære psykiske lidelser. Bostedet, der hører under Region Nordjylland, har to afdelinger, som begge ligger i Nykøbing Mors.

Der bor i alt 45 beboere på Bostedet Kærvang. Beboerne er mellem 30 og 90 år og lider af skizofreni, maniodepressiv psykose, personlighedsforstyrrelser og svære demenssygdomme. Beboerne bliver visiteret til Kærvang fra kommuner over hele landet. Bostedet Kærvang er bl.a. kendt for at arbejde målrettet med at reducere beboernes behov for psykofarmaka og i stedet satse på nærvær og 100 pct. opmærksomhed og høj faglighed. 

I godt et år har der været ekstra fokus på motion som et redskab til at styrke beboernes selvværd
– og give dem en sundere hverdag. Beboerne kan derfor dyrke både yoga, boksning, løb, cykling, morgengymnastik og andre idrætsaktiviteter.

Bliv medlem