Gå til indhold

Sofa

Åben Dialog giver os bedre samtaler

Som socialpædagog på det socialpsykiatriske botilbud Kragelund bruger Charlotte metoden Åben Dialog til at blive bedre til at lytte uden at fortolke. Og Bjørk, som er beboer på Kragelund, føler, at hun nu bliver talt med – i stedet for talt til

13. juni 2022

Artikel
Fagligt Fokus logoer (17).png
Charlotte Taarsted Soelberg Lund (th) er socialpædagog på det socialpsykiatriske botilbud Kragelund, hvor hun bl.a. har glæde af at bruge tilgangen Åben Dialog i samarbejde med beboer Bjørk Egelund Schmidt (tv).

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Tor Birk Trads

Bjørk Egelund Schmidt, beboer på det socialpsykiatriske botilbud Kragelund, hvor hun har haft stor glæde af metoden Åben Dialog, hvor der er fokus på dialog mellem borgeren og borgerens netværk

Charlotte Taarsted Soelberg Lund, socialpædagog på det socialpsykiatriske botilbud Kragelund ved Aarhus. Uddannet i tilgangen Åben Dialog, som de benytter på botilbuddet

Bjørk

Før jeg flyttede ind på Kragelund, var jeg meget indelukket og snakkede ikke rigtig med nogen om, hvordan jeg havde det. Heller ikke i mit netværk.

Charlotte

Jeg er fagprofessionel – men jeg er også menneske. Og Åben Dialog har hjulpet mig til at stille mig meget mere åben, nysgerrig og ærlig i samarbejdet med borgeren. Det er en tilgang, der tager udgangspunkt i, at man har respekt for den anden.

Bjørk

I Åben Dialog bliver man talt meget med – og ikke så meget til. Det er en af de ting, der adskiller sig rigtig meget fra det, jeg har mødt tidligere. I behandlingspsykiatrien kommer der en læge og siger, at nu skal du bare gå denne her vej, fordi det har jeg bestemt, og fordi det ved jeg er bedst for dig.

Charlotte

Åben Dialog tager jo udgangspunkt i, at man har respekt for den anden. Vi er godt med på, at vi ikke er ligestillet i de livssituationer, vi er i. Men vi er lige meget værd – og vores stemme er lige meget værd.

Bjørk

Jeg var vant til at føle mig overhørt. Og så sidder vi lige pludselig der, og der er helt stille – og jeg har lov til at sige lige det, jeg har lyst til. Min familie sad og lyttede og tog bare det ind, jeg kom med. Det var faktisk en rar oplevelse at inddrage mit netværk i, hvad der foregik i mit hoved og i min krop.

Charlotte

Vi har lidt en tendens som fagpersoner til at teoretisere på det, vi lytter til. Men det kan man ikke bruge til noget i Åben Dialog, for der skal man turde sige, jeg er ikke ekspert. Det er ikke mit liv.

Bjørk

Min familie er langt mere involveret i mit liv og min behandling nu. Det har gjort det lettere
for mig at være åben og sætte ord på det, der er svært i mit liv, og det, der går mig på.

Charlotte

Åben Dialog er lidt en dannelsesproces, hvor man får fat i sin grundkerne af ligeværd. Og når du møder mennesker ligeværdigt, kommer du altså længere i din faglighed og i de mål, borgeren har sat for sig selv.

Bjørk

Hvis man har mange års erfaring med andre metoder, så kan man godt få lidt berøringsangst, når man prøver Åben Dialog. Men der er ikke noget farligt i det. Det er faktisk en måde, hvor vi alle bliver hørt på en helt anden måde, end når man holder et møde med en dagsorden.

Charlotte

Hvis jeg skal få nogen til at ville noget med mig, så skal jeg jo også kunne stille mig i en position, hvor det giver mening at være sammen med mig. Og det får jeg rigtig god hjælp til med Åben Dialog ved at være åben, nysgerrig og undrende.

Vil du vide mere

.. om Åben Dialog og Charlottes og Bjørks erfaringer med metoden?
Så lyt til Socialpædagogernes podcast om Åben Dialog. Du finder den på sl.dk/podcast

Bliv medlem