Gå til indhold

Deltid

Sådan hjælper du din kollega op i tid

Mange medlemmer, som i dag arbejder på deltid, vil gerne gå op i tid, og du kan som TR hjælpe dem på vej. Læs her, hvad du skal vide om vejen til fuldtid

23. maj 2022

Artikel
deltid.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Deltidsansættelser er udbredt på det socialpædagogiske område, og knap en tredjedel af de deltidsansatte vil gerne gå op i tid. Det lavere timetal har bl.a. store konsekvenser for økonomien i det lange løb. Over et helt arbejdsliv går deltidsansatte glip af mange penge i løn og pension.

Så stor er den økonomiske genvist over et arbejdsliv, hvis man er socialpædagog og går op i tid

Grafikken viser en gennemsnitsberegning. Hvad færre timer betyder i kroner og øre for den enkelte, kan man komme nærmere ved at bruge denne beregner:

Regn din løn ud, hvis du går op i tid

Her kan du udregne, hvor meget mere, der står på lønsedlen, hvis en medarbejder går fra deltid til fuldtid.

Win win-situation
Det burde egentlig være enkelt, for både de offentlige arbejdsgivere og de medarbejdere, der er på ufrivillig deltid, ønsker det samme: at få flere timer i ansættelsesbrevet. Der er altså en fælles interesse i at få flere på fuldtid, og derfor er Forhandlingsfællesskabet gået sammen med KL om indsatsen ’En fremtid med fuldtid’, som har til formål at rydde barrierer af vejen for, at flere kommer på fuldtid.

Der er lavet en række materialer, som giver gode råd til, hvordan man kommer i gang med en fuldtidsindsats lokalt. Du kan også deltage i et webinar om emnet. Næste gang er den 26. august, men der ligger også et allerede afholdt webinar, du kan se, når det passer dig.

Webinar: Sådan starter I en fuldtidsindsats

Ret til fuldtid
For medarbejdere, der ønsker at gå op i tid, er der faktisk hjælp at hente i overenskomsten. Af aftalen fremgår det, at arbejdsgiveren har pligt til at tilbyde ledige timer til deltidsansatte, før arbejdsgiveren kan udbyde de ledige timer eksternt eller til andre.

”Med aftalen følger en pligt for arbejdsgiveren til at tilbyde permanente ledige timer til allerede ansatte medarbejdere på deltid. Tilbudspligten gælder i forhold til ansatte på tjenestestedet, og som udgangspunkt i forhold til deltidsansatte indenfor den overenskomst, som de ledige timer er fastlagt til.”, står der i vejledningen til aftalen.

Aftalerne kan ses her:

Det kommunale område: Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

Det regionale område: Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

Vejledning til aftalerne: Vejledning om deltidsansattes adgang til et højere timetal

Eget valg
Det skal naturligvis fortsat være den enkeltes eget valg, hvor meget man vil arbejde. Men Socialpædagogerne arbejder for, at fuldtidsstillinger bliver det almindelige udgangspunkt og deltidsstillinger en mulighed.

Bryd vanetænkningen
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der grøde i deltidskulturen. Medarbejdere på deltid ytrer ønske om at få flere timer, og lokale arbejdspladser skal i gang med at afmontere 'plejer' og finde nye kreative løsninger, som kan afhjælpe rekrutteringsudfordringerne. Socialpædagogernes fællestillidsrepræsentant Birgit Hunskjær mener, at man skal bryde med vanetænkningen i arbejdspladsens rutiner som led i at få flere op i tid eller på fuldtid.

– Det vil være godt med nogle forløb, hvor vi ser tingene på en anden måde. Et eksempel kunne være at se på, hvorfor alle vores borgere skal i bad om morgenen, og hvorfor nogle af dem ikke kan komme i bad om aftenen? Sådan nogle andre tanker er der brug for, siger Birgit Hunskjær.

Læs hele historien fra Ringkjøbing Skjern Kommune: Deltidskulturen skal udfordres i det vestjyske og 'plejer' skal afmonteres

 

Bliv medlem