Gå til indhold

Podcast

Podcast Top5: Mest populære episoder i 2022

Hvilke episoder af Socialpædagogernes podcast har været de mest populære i 2022? Det finder du ud af her

21. december 2022

Artikel
topbillede_til_artikel_podcast.png

Forfatter: Frederikke Halling Hastrup

2022 var igen et fantastisk år for Socialpædagogernes podcast: den har nemlig rundet magiske 150.000 lytninger! Tusind tak fordi du lytter med!

Længere nede i artiklen her, har vi samlet en Top5 over de mest populære episoder fra året, der gik.

Faglig inspiration og refleksionsværktøj

Men har du først lige fået øjnene op for Socialpædagogernes podcast – eller har du lyst til at anbefale den til en kollega, så får du lige en kort beskrivelse:

Socialpædagogernes podcast er faglig inspiration til, om og med socialpædagoger. I hver episode bliver du både klædt på til at kende grundlæggende teori om et relevant emne, en metode eller tilgang indenfor det socialpædagogiske felt – og du får inspiration fra andre socialpædagoger til, hvordan teorien kan omsættes til praksis.

Til hvert afsnit får du desuden et refleksionsværktøj. Det er et dokument med de vigtigste pointer fra podcasten, samt spørgsmål til emnet, som kan kickstarte en faglig refleksion og snak. Brug fx refleksionsværktøjet sammen på en faglig dag, eller som hjælp til egenrefleksion over det, du har hørt.

Top 5 – mest populære episoder i 2022

Og så er der ingen grund til at trække spændingen længere – her kommer listen over de fem mest populære episoder af Socialpædagogernes podcast i 2022:

#5 - Struktureret Visualiseret Specialpædagogik

Struktureret Visualiseret Specialpædagogik er en TEACCH-inspireret tilgang til arbejdet med personer med autisme.
Det centrale i tilgangen er forståelsen for de autistiske karakteristika, og at du altid ser på den enkeltes behov og færdigheder. Dermed undgår du de udfordringer, som tit opstår på baggrund af misforståelser og mangel på forståelse af den enkeltes situation og følelser.

Gennem teori og praksisfortællinger får du inspiration til, hvordan du sikrer dig, at du forstår personer med autisme – og hvordan du kan hjælpe med at strukturere hverdagen på den måde, som giver allerbedst mening for den enkelte.

REFLEKSION: Hent refleksionsværktøjet til episoden om Struktureret Visualiseret Specialpædagogik

#4 - Når selvskade er en strategi

At skære i sig selv. Banke hovedet ind i væggen. Brænde huller i huden.

Selvskade har mange forskellige former. Men fælles for den selvskadende adfærd er, at det er en strategi til at rumme og håndtere psykisk mistrivsel og det, der er svært. Der er altid en dybereliggende grund til, at unge skader sig selv, og det gælder om at finde ind til den, hvis mistrivsel skal vendes til trivsel.

Så hvordan griber du selvskadende adfærd an som socialpædagog? Det bliver du klogere på og finder inspiration til i denne episode.

REFLEKSION: Hent refleksionsværktøjet til episoden om selvskade

#3 - Omsorgstræthed

Som socialpædagog går du på arbejde med hele dig selv: din faglighed, personlighed, følelser og omsorg. Alt sammen alfa og omega for arbejdet med mennesker - men det koster også.

Omsorgstræthed er den følelse af udbrændthed, du kan mærke, hvis du gennem længere tid bruger dig selv og dine følelser på dit arbejde uden at få ladet op eller talt de svære sager igennem med andre. Det er ikke et nyt fænomen, men i de senere år har vi i højere grad talt om omsorgstræthed og anerkendt det som en kilde til stress, udbrændthed og forråelse. Så hvordan kan vi forebygge, at den sniger sig ind? Det kan du blive klogere på i denne podcast.

REFLEKSION: Hent refleksionsværktøjet til episoden om omsorgstræthed

#2 - Den nye autismediagnose

Autismediagnosen er ændret. Væk er underdiagnoserne som fx Asbergers og infantil autisme, og i stedet har vi fået et spektrum til at definere, hvor den enkelte med autisme befinder sig.

– Med de nye diagnosekriterier beskriver man i højere grad det enkelte menneske med de ressourcer og vanskeligheder, som personen har. Og den viden skal vi bruge til at se, hvor vi kan støtte og hjælpe det enkelte menneskes udvikling bedst muligt, siger Nadjia Tamechmecht, som er konsulent hos Center for Mentalisering og forsker i kognitiv adfærdsterapi.

På ca. 10 minutter sætter hun dig grundigt ind i, hvad den nye autismediagnose går ud på, og hvad den betyder for den socialpædagogiske praksis.

LÆS MERE: Fagligt tema om autisme

#1 - Neuropædagogik

Hvad vil det sige at arbejde neuropædagogisk – og hvad består neuropædagogikken grundlæggende af?

Neuropædagogik kan beskrives som den praktiske anvendelse af neurologi og neuropsykologi, og er blevet en populær, helhedsorienteret tilgang på socialpædagogiske arbejdspladser.

I dette afsnit bliver du introduceret til neuropædagogik; hjernens inddeling, menneskesynet og den neuropædagogiske analyse - og selvfølgelig til, hvordan du arbejder socialpædagogisk ud fra tilgangen.

REFLEKSION: Hent refleksionsværktøjet til episoden om neuropædagogik 

MERE NEUROPÆDAGOGIK: Tag Socialpædagogernes e-læring om neuropædagogik - gratis for dig som medlem

Bliv medlem
Bliv medlem