Gå til indhold

Socialpædagogerne mener

Dokumentar om anbringelser: ’Helt uacceptabelt’

Med private optagelser af magtanvendelser, afsløringer af snyd og ringe tilsyn sætter TV2 med en nye dokumentarserie ”Nødråb fra et børnehjem” – bragt torsdag aften – spot på dele af anbringelsesområdet

4. marts 2021

Artikel
RM_verneB.jpg

Foto: Ricky John Molloy

Første del af Tv2 dokumentar, der blev bragt torsdag aften, er en barsk omgang. Virkelig barsk. Kort fortalt er der mange meget voldsomme klip med magtanvendelser, og der er scener med personale på opholdssteder, som taler utrolig grimt til børnene, og der er oplysninger om opholdssteder med op til 80 pct. vikaransatte.

Der medvirker en række børn, og gennem deres personlige anbringelseshistorier bliver der malet et temmelig uskønt billede af dele af anbringelsesområdet, fortæller Verne Pedersen, næstformand hos Socialpædagogerne.

”Det, jeg har set, er meget voldsomt og helt uacceptabelt. Ingen børn skal mødes med det, man ser i udsendelsen. Det er barsk, nedværdigende og ydmygende behandling. Og det er fysisk magt, råben, skrigen og totalt uacceptabelt sprogbrug,” siger hun.

Anbragte børn har krav på at blive lyttet til. At blive mødt med kompetente voksne, som har omsorg, empati, overskud og faglighed til at kunne håndtere dem, hvis de i situationer reagerer uhensigtsmæssigt og voldsomt. Dét er en del af opgaven.

”Og det ved socialpædagogerne jo. Netop derfor er det også vores opgave nu at fortælle omverden om alt det gode socialpædagogiske arbejde, vores medlemmer laver hver dag. I udsendelsen nævnes 20 tilbud. Og der er altså i alt over 600. Alle de fantastisk kompetente og specialiserede tilbud med høj faglig, de er jo ikke fremhævet i udsendelsen (bortset fra Kompasset i Brønderslev, red.). Jeg forstår godt, hvis man som socialpædagog på dette felt bliver vred over det, man her til aften har set i tv. For det er ikke ok,” siger Verne Pedersen og minder om, at man har en opgave i at sige fra og fortælle videre, hvis man er vidne til den slags episoder og kulturer, man ser skildret i udsendelsen.

Hun fortæller, at forbundet overfor landets politikere allerede er i gang med at understrege nogle af pointerne fra dokumentaren: At vi skylder børn at give dem et trygt hjem, hvor de kan få hjælp, de har brug for. Og hvor de bliver mødt med den socialpædagogiske faglighed, der er brug for – og får det rette tilsyn fra den ansvarlige kommune.

”Og her må jeg kraftigt understrege, at tilbud med 80 procent vikarer, det er simpelthen dybt kritisabelt. Det er et decideret dårligt tilbud til et barn,” siger hun.

Anden del af udsendelsen bringes torsdag den 11. marts.

Forbundsformand Benny Andersen er chokeret og forarget over scenerne fra TV2s dokumentar "Nødråb fra børnehjemmet". Se hans reaktion her.

Bliv medlem