Socialpsykiatri
Tragisk drab på bosted kalder på handling nu
Det er fuldstændig uacceptabelt, at man risikerer sit liv, når man går på arbejde, lyder det fra forbundsformand Benny Andersen efter endnu et tragisk drab på et bosted. ’Der skal handles nu - og vi står klar med en akutpakke for psykiatrien’, siger han
6. januar 2021
Forfatter: Tina Løvbom Petersen
På årets næstsidste dag skete det, der ikke må ske. En socialpædagog på et socialpsykiatrisk bosted mistede livet, mens han passede sit arbejde. En tragisk hændelse, som berører os alle dybt - og som kræver, at der handles nu, lyder det fra forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen:
– Jeg havde håbet, at jeg aldrig igen skulle kommentere på endnu en medarbejder, der har mistet livet på jobbet - og jeg er dybt berørt af situationen. Alle mine tanker går til de pårørende og kollegerne. Uden at kende til de nærmere omstændigheder ved den konkrete sag, så vil jeg gerne slå fast, at det er fuldstændig uacceptabelt, at vi har et område, hvor det fortsat kan være farligt at passe sit arbejde. Derfor skal der handling til nu. Vi kan og vil ikke længere acceptere en socialpsykiatri, der er så presset i bund, at det koster menneskeliv, siger Benny Andersen.
Mens vi venter på psykiatriplanen, skal politikerne give en garanti allerede nu. Det må og skal ikke være farligt at gå på job, så der er brug for akut handling
Risikoen er for høj
Socialpædagoger er en af de faggrupper, hvor jobbet indebærer en høj risiko for at blive udsat for vold og trusler. Ikke mindst inden for socialpsykiatrien er der en del sager om vold og trusler mod de ansatte. I enkelte tilfælde går det så galt som i den aktuelle sag fra et opholdssted for psykisk syge, hvor en 29-årig medarbejder mistede livet efter et knivoverfald.
Siden 2012 har der således været seks drab på ansatte på bosteder i socialpsykiatrien. Og det er et klart udtryk for, at området er underprioriteret, siger Benny Andersen.
– Generelt må jeg desværre sige, at socialpsykiatrien er et udsultet område. Og det handler både om manglen på ressourcer, manglen på nok uddannet personale, manglen på rette visitering - og manglen på sammenhæng mellem behandlings- og socialpsykiatrien. Konsekvensen er desværre, at vi oplever en stigning i antallet af arbejdsulykker, fordi risikoen for, at man som medarbejder ender i en farlig situation, er for høj. Det kan vi ikke leve med.
Brug for akut handling
Selvom processen med at lave en ti-årsplan for psykiatrien så småt er skudt i gang, skal der ske noget her og nu, mener forbundsformanden. Derfor spiller Socialpædagogerne nu ind med et forslag til en akutpakke for psykiatrien.
– Mens vi venter på psykiatriplanen, skal politikerne give en garanti allerede nu. Det må og skal ikke være farligt at gå på job, så der er brug for akut handling, siger Benny Andersen og fortsætter:
– Vores akutpakke sætter fokus på fire helt afgørende elementer. Det handler om at sikre den rette faglighed i socialpsykiatrien, om at sikre den nødvendige kompetenceudvikling og supervision, om at sikre, at der altid er tilstrækkeligt personale - og endelig om at sikre, at borgerne visiteres til det rette tilbud. De fire ting skal opfyldes allerede nu, for der er et akut behov for at rette op på forholdene i socialpsykiatrien, og det kan ikke vente på en samlet psykiatriplan, vurderer Benny Andersen og tilføjer:
– Næste skridt er, at vi nu afleverer vores bud på en akutpakke til de ansvarlige ministre samt arbejdsgiverne - og så følger vi naturligvis op på sagen.
Socialpædagogernes forslag til en akutpakke for socialpsykiatrien
Garanti for rette faglighed i socialpsykiatrien
Det er afgørende med uddannet og faglig kompetent personalesammensætning. Der skal være en nu og her gennemgang af personalesammensætningen i socialpsykiatrien, og der skal rettes op, hvis der ikke er nok personale med relevant faglig uddannelse. Personalesammensætning skal registreres og offentliggøres på alle tilbud.
Garanti for kompetenceudvikling og supervision
Alle medarbejdere skal være fagligt klædt på til den opgave, de løser. Det vil sige, at der skal være garanti for kompetenceudvikling i de faglige metoder, der arbejdes med - og løbende supervision.
Garanti for tilstrækkeligt personale
Der skal være en risikovurdering af de enkelte tilbud sådan, at det sikres, at der ikke er risiko ved at arbejde alene. Det kræver systematik omkring vidensdeling, sparring og dokumentation samt tydelige retningslinjer vedrørende forebyggelse af voldsomme episoder.
Garanti for rette tilbud og match
Ved hjælp af handleplaner, udskrivningsaftaler og koordinationsplaner skal det sikres, at borgere modtager den rette hjælp. Borgerne skal visiteres til de rigtige tilbud, som har de rette kompetencer til de konkrete udfordringer og ressourcer, vedkommende har. Herudover er det afgørende, at borgerne kan få psykiatrisk behandling og herunder genindlægges, når der er behov for det.
Har du været udsat for en ulykke?
Hvis du har været udsat for en ulykke i dit arbejde, kan du i Socialpædagogernes folder ’Har du været udsat for en ulykke’ få godt råd og vejledning til, hvad du skal gøre, når skaden er sket.