Gå til indhold

Ledelse

Direktør efter drab: Vær en modig leder

Efter endnu et tragisk knivdrab på en socialpædagog er der igen fokus på sikkerheden inden for socialpsykiatrien. Det kalder på modige ledere – for lederen har ansvaret for medarbejdernes sikkerhed, siger Bo Mollerup, direktør for Socialt Lederforum

21. januar 2021

Artikel
Modig-ledelse---web.gif

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Colourbox

Når en faglig leder på et socialpsykiatrisk bosted siger, at der er få på arbejde, og at det risikerer at gå ud over sikkerheden, så bør det aldrig være til diskussion. Sådan lyder meldingen fra direktør for Socialt Lederforum Bo Mollerup.

– Hvis en pedel ringer ind til kommunen og siger, at der er vand i kælderen på skolen, så går man jo ikke i gang med at overveje, om det nu også er rigtigt. Det samme skal selvfølgelig gælde for socialpsykiatrien. Så når en faglig leder siger til sin arbejdsgiver, at der er brug for flere hænder her og nu for at forebygge, at tingene spidser til, så skal det ikke ses som forhandlingsoplæg, hvor man i systemet skal overveje, hvorvidt det nu også er rigtigt og rimeligt, siger han.

Det er lederens ansvar at få opbygget en organisation, hvor det ikke er farligt at gå på arbejde.

Bo Mollerup, direktør Socialt Lederforum

Et wake-up call

Baggrunden for den udmelding er, at diskussionen omkring sikkerhed inden for socialpsykiatrien endnu engang er blusset op, efter at en socialpædagog blev knivdræbt på et socialpsykiatrisk bosted den 30. december.

I den forbindelse kalder bl.a. Socialpædagogerne drabet for et ’wake-up call’ og kalder på akut handling.

Læs mere om forbundets bud på en akutpakke her

På den enkelte arbejdsplads er lederens rolle dog helt afgørende i arbejdet med at skabe sikkerhed. Som medarbejder skal man aldrig være i tvivl om, at ledelsen har ens ryg, når en potentielt farlig situation opstår. Derfor ligger udfordringen med at sikre nok personale i høj grad hos ledelsen, der skal turde at stå fast på, at der altid skal være hænder nok, siger Bo Mollerup.

Det må ikke være farligt

– Det er lederens ansvar at få opbygget en organisation, hvor det ikke er farligt at gå på arbejde. Og vurderer man, at der skal ekstra personale på i situationen for, at det er fagligt forsvarligt, ja så skal man sætte en ekstra på vagt. Det bliver man som leder nødt til at holde fast i – også selvom man oppefra får besked om, at det er der ikke ressourcer til. For hvad er alternativet? Endnu et dødsfald?, siger han og tilføjer, at han er helt med på, at der skal mod til at lede opad:

– Mange ledere er superloyale over for systemet og ser sig selv som en del af maskinrummet. De passer rigtig godt på pengene, og det er der mange positive ting ved. Men det har også en slagside. Hvis man er for optaget af at gøre sin egen chef tilfreds i forhold til økonomi, så risikerer man, at det får konsekvenser for personalesikkerheden, og at det er medarbejderne, der må betale prisen. Lederen skal vise, at de ikke kun har øje for sikker drift og økonomi. Lederen har også ansvaret for den pædagogiske kvalitet og ikke mindst for personalets sikkerhed, siger Bo Mollerup.

Sygefravær og dårligt arbejdsmiljø koster mange penge – og uanset hvad har vi aldrig råd til, at folk bliver slået ihjel. Det er en alt for høj pris.

Bo Mollerup, direktør Socialt Lederforum

Når rammerne presser

Når det er sagt, er han helt med på, at det i praksis ofte er økonomi, der presser det faglige skøn.

– Der er ikke nogen samvittighedsfulde ledere, der beder om ekstra ressourcer, uden at alle andre muligheder først er afprøvet. Ledere i dag er udmærket klar over, at alle udgiftsneutrale muligheder skal vendes, før man påpeger, at der rent faktisk er for få ressourcer til, at det er muligt at opretholde et acceptabelt sikkerhedsniveau for personale og borgere, siger Bo Mollerup.

Han oplever, at mange ledere i dag er presset på balancen mellem økonomi, kvalitet og arbejdsmiljø.

– Det sker ofte, at de økonomiske hensyn kommer til at stå først – men de skal jo vægtes lige, så det altid er legalt som leder at sige, at det her, det kommer til at koste, men til gengæld er det ikke et farligt sted at arbejde, siger han og tilføjer, at det bør ses som en investering, når man sætter den der ekstra medarbejder på:

– Det slider på personalet, når der ikke er hænder nok til at opretholde et sikkert og trygt arbejdsmiljø. Det ser man på sygefraværet – og det ser man på de tragiske ulykker, som den vi lige har oplevet. Det kan da godt være, at det koster mere i første omgang, men det er ikke dyrere på den lange bane. Sygefravær og dårligt arbejdsmiljø koster mange penge – og uanset hvad har vi aldrig råd til, at folk bliver slået ihjel. Det er en alt for høj pris.

Bliv medlem