Gå til indhold

Faget i 40 år

20'erne: Tænk at kunne gøre en forskel

Om kort tid træder Sarah Jacobsen ind i det fag, hun drømmer om at blive en del af. Sammen med hundredvis af andre dimittender kommer hun til at tegne fremtidens socialpædagoger

13. januar 2021

Artikel
Sarah Jacobsen-9.jpg
Sarah Jacobsen er en af fremtidens socialpædagoger. Hun håber, at specialområdet vil blive prioriteret højere end i dag.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Michael Drost-Hansen

– Det er min drøm.

Sådan siger 24-årige Sarah Jacobsen om at skulle arbejde som socialpædagog.

Den drøm bliver snart virkelighed, når hun senere i januar måned dimitterer fra UCL  Erhvervsakademi og Profes­sionshøjskole i Jelling.

Drømmen er helt præcis at arbejde med voksne med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse inden for beskyttet beskæftigelse, hvor Sarah Jacobsen også har været i praktik.

– Her føler jeg, at vi gør en forskel for nogle mennesker. Det er en speciel følelse at have forbundet med sit arbejde, som jeg ikke vil være foruden, siger hun.

Et liv med mening

For Sarah Jacobsen at se er hendes fornemmeste opgave som socialpædagog at møde borgerne med en anerkendende tilgang, at se dem, hvor de er – med de behov, de hver især har – og derudfra tilpasse arbejdsopgaverne til den enkeltes forudsætninger og støtte vedkommende i at udvikle sig derfra.

– Det handler rigtig meget om at danne en relation til dem, så de forstår, hvad vi vil, og vi forstår deres behov, selvom der fx ikke er noget sprog. Når vi lykkes med det, kan de så meget – på lige fod med alle mulige andre. Og beskyttet beskæftigelse giver dem et liv fuld af mening og muligheder, noget at være stolte af. Det vil jeg gerne være en del af, siger hun.

Det har dog chokeret Sarah Jacobsen at opleve, hvor travlt der er på en kommunal arbejdsplads som den, hvor hun har været i praktik. Derfor har hun også et helt klart håb for fremtidens socialpædagoger og borgere.

– Det bekymrer mig, at specialområdet ikke bliver prioriteret højere. Dermed taber man målgrupper. Det skal laves om, siger hun.

2020-

  • I 2020 får vi en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, der gør det tydeligere, hvilke regler der gælder, når man skal forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
  • Samme år indføres der tre ugers øremærket barselsorlov til faderen/medforælderen. Og så bliver arbejdet med at evaluere pædagoguddannelsen skudt i gang.
Bliv medlem