Arbejdsmiljø
JAC er Europas bedste arbejdsplads
For anden gang tager JAC i Gentofte titlen som Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads. Jeg er så stolt af at vise hele verden, hvor stor arbejdsglæde og faglig stolthed vi føler i vores arbejde inden for handicap- og psykiatriområdet, lyder det fra centerleder.
11. september 2020
Forfatter: Lea Holtze
Foto: Privat
– Vi hejser flaget for hele handicap- og psykiatriområdet og viser, at det at arbejde hér er forbundet med stolthed, ydmyghed og taknemmelighed. Og det giver så meget arbejdsglæde.
Sådan sagde centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen som reaktion på, at Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret, JAC, i Gentofte igen i år kan kalde sig Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads. Great Place to Works kårer hvert år Europas Bedste Arbejdspladser Ud af 3.000 organisationer kommer 125 med på listen – JAC er den eneste offentlige arbejdsplads på listen.
– Jeg håber, det vil tiltrække flere til området – jeg synes jo, det er her, den ypperste socialpædagogik findes, fordi borgerne kommer med så komplekse problematikker, som kræver høj specialisering, siger hun.
Ann-Christina Matzen Andreasen er ikke i tvivl om, hvorfor JAC endnu en gang har fået den fornemme titel. Arbejdspladsen er 90% ledelsesløst organiseret, så her træffer medarbejderne selv de store beslutninger: De ansætter nye kolleger, styrer økonomien og laver organisationsstrategier.
– Vi har sluppet magten og kontrollen og viser i stedet tillid til medarbejderne. Vi har sat de fagprofessionelle fri til at gå foran, fordi det er dem, der er dygtigst, dem der sidder med borgerne og derfor selvfølgelig dem, der skal beslutte rammer og vilkår. Hvem ellers? siger hun.
Vi er 111 ansatte, og jeg vil vove at påstå, at alle føler sig vigtige.
Tillid til hinanden – og til borgerne
Tilliden giver arbejdsglæde og stolthed og bringer sygefraværet i bund, fortæller socialpædagog og AMR Lone Dahl, der arbejder på et af JACs aktivitets- og samværstilbud for borgere med stort støttebehov.
– Vi er 111 ansatte, og jeg vil vove at påstå, at alle føler sig vigtige. Jeg har jo ikke en leder, der hænger over nakken på mig, når en borger skal gennemgå en stor livsforandring, eller der skal ske en nednormering. Så kører jeg processen, og det er hamrende spændende, ligesom succeserne bliver meget tydelige. Jeg oplever, at jeg gør en forskel hver dag, fordi jeg har fingrene nede i det hele, fortæller hun.
Både Ann-Christina Matzen Andreasen og Lone Dahl taler om en særlig JAC-ånd, der er mellem kollegerne, som er svær at sætte på formel, men indeholder ingredienser som tillid, respekt og fællesskabsfølelse. Og den smitter af på borgerne, fortæller Lone Dahl.
– Vi viser dem samme tillid og tro på, at de kan, og kan de ikke, så griber vi dem – ligesom mine kolleger har min ryg, siger hun.
Se centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen forklare om JAC's flade lederstruktur:
Om JAC i Gentofte
JAC er et kompetence- og udviklingscenter, der tilbyder kompetenceudvikling, aktiviteter, beskæftigelse og fysio- og ergoterapi til borgere med fysiske og psykiske handicap. JAC har 111 ansatte. Den ledelsesløse organisering er blevet indført gradvist over de seneste fem år. JAC har tidligere modtaget prisen for Danmarks Bedste Offentlig Arbejdsplads i 2018 og 2019. Leder af JAC, Ann Christina Matzen Andreasen, er også forfatter til bogen ”Ledelse i virkeligheden” sammen med Alfred Josefsen (2018).
Om prisen
Great Place to Work kårer hvert år Europas Bedste Arbejdspladser på baggrund af de nationale lister, der udarbejdes i 19 europæiske lande. I alt har godt 3.000 organisationer med tilsammen 1,5 mio. medarbejdere deltaget i undersøgelsen af deres arbejdsmiljø. Ud af de 3.000 organisationer kommer 125 med på listen over Europas Bedste Arbejdspladser. JAC er den eneste offentlige arbejdsplads på listen.