Gå til indhold

Coronavirus

Sundhedsstyrelsen anbefaler ansigtsvisir

Når du fremover skal hjælpe en borger med tandbørstning, spisning eller andet, der kræver ansigt til ansigt-kontakt, skal du overveje at bruge ansigtsvisir – også når det gælder raske borgere. Sådan lyder de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen

21. april 2020

Artikel
visir1128x600.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Opdateret 24. april 2020.

Samfundet lukker nu lige så stille op igen. Det vil betyde mere kontakt mellem mennesker og dermed en øget smittespredning af corona. Det vurderer Sundhedsstyrelsen, som derfor har udsendt nye anbefalinger til, hvordan man omgås hinanden, når man er på arbejde for at forhindre smittespredning.

Generelle anbefalinger

Som noget nyt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personalet på fx bosteder i overgangsfasen overvejer at bruge værnemidler som fx ansigtsvisir, når man er i nærkontakt med borgere - også borgere, der ikke har symptomer på eller er mistænkt for at være smittet med corona. Det kan fx være i situationer, hvor man skal hjælpe en borger med tandbørstning. Det kan især overvejes i situationer med ansigt til ansigt-kontakt af over 15 minutters varighed.

Desuden kan der være situationer, hvor der ikke er tæt ansigt-til-ansigt kontakt, men hvor det kan være svært at vurdere symptomer hos en borger.

Det kan være hvis fx en borger med udviklingshæmning har svært ved at give udtryk for symptomer på COVID-19, eller hvis symptomer ’gemmer sig’ bag andre udfordringer hos fx en stofmisbruger eller en borger med kroniske luftvejslidelser. Her kan borgeren eller medarbejderen ud fra et forsigtighedsprincip tage maske på under tæt kontakt (inden for 1-2 meter).

Ikke obligatorisk

Socialpædagogernes formand Benny Andersen er positivt indstillet overfor anbefalingerne.

– Det er godt, at der er fokus på både medarbejdernes og borgeres sikkerhed – også for socialpædagogers vedkommende, så jeg er glad for, at vi er tænkt ind i den sammenhæng, siger han.

Anbefalingen om ansigtsvisir er ikke obligatorisk. Det er altså ikke noget, man skal anvende. Der er tale om supplerende tiltag, som den enkelte i den aktuelle situation kan tilvælge ud fra et forsigtighedsprincip, skriver Sundhedsstyrelsen.

– Det er altså en faglig vurdering i den enkelte situation, om der skal bruges ansigtsvisir, og det er sådan, det skal være. En af de ting, som coronakrisen lærer os, er, at når man stoler på fagligheden, så får man nogle fornuftige resultater, siger Benny Andersen.

Specifikke forholdsregler

Dog er der specifikke forholdsregler, hvis man arbejder med særligt sårbare grupper på et bo- og anbringelsessted – det kan fx være immunsvækkede borgere. Her skal man som udgangspunkt bære ansigtsvisir eller maske, når der er tale om langvarig eller hyppig, tæt og uundgåelig ansigt-til-ansigt kontakt mellem medarbejder og borger.

Desuden skal borgere på botilbud med symptomer på COVID-19 isoleres og eventuelt iføres en type I kirurgisk maske. Og skal man som medarbejder i tæt kontakt med borgeren (inden for 1-2 meter), skal man iføre sig:

  • Handsker
  • Væskeafvisende, langærmet overtrækskittel eller plastforklæde med lange ærmer
  • Kirurgisk maske type II og øjenbeskyttelse eller alternativt ansigtsdækkende visir

Husk afstand og hygiejne

Anbefalingerne gælder i første omgang til udgangen af maj. Sundhedsstyrelsen forventer, at de beskrevne tiltag kan ophæves på et tidspunkt, hvor færre bliver smittet, eller flere danskere er blevet immune.

Myndighederne understreger desuden, at det væsentligste fortsat er at overholde anbefalingerne om at holde 1-2 meters afstand samt god hosteetikette, håndhygiejne og hyppig rengøring af overflader, der berøres af mange mennesker.

Læs mere om brugen af værnemidler i Sundhedsstyrelsens anbefalinger:

Håndtering af COVID-19: Retningslinjer for brug af værnemidler og øvrige tiltag mod smittespredning i sundheds- og ældresektoren og i indsatser for socialt udsatte mv.

Bliv medlem