Gå til indhold

Coronavirus

Socialpædagoger skal testes for corona

Bliver der konstateret COVID-19 hos blot én borger eller medarbejder på et botilbud, skal alle testes for sygdommen, lyder det i nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Formålet er at mindske smitterisikoen for personer i særlige risiko

21. april 2020

Artikel
Corona-strik-web.gif
Socialpædagoger skal nu testet for COVID-19, hvis en medarbejder eller borger er smittet med virussen. På billedet ses hjemmehæklede corona'er, som er blevet brugt i det socialpædagogiske arbejde med at forklare, hvad corona er for borgerne.

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

For at mindske risikoen for coronasmitte mest muligt skal alle medarbejdere og borgere nu testes for COVID-19, hvis blot én medarbejder eller borger på et botilbud er påvist smittet. Sådan lyder det i de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der kommer som led i den gradvise genåbning af landet.

– Med de nye retningslinjer sætter vi målrettet fokus på at undgå smittespredning i samfundet. Det gør vi ved at teste alle dem, der har symptomer på COVID-19, men derudover begynder vi også at teste personer uden symptomer. Formålet er at undgå smitte af personer i særlig risiko, siger Helene Bilsted Probst, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder altså, at borgere og medarbejdere, som ikke har symptomer på COVID-19, også skal testes, hvis der har været sygdomstilfælde på botilbuddet. Tidligere testede man kun personer, der udviste symptomer.

Og det er en rigtig god nyhed for socialpædagoger, mener forbundsformand Benny Andersen, der har arbejdet for, at flere medarbejdere på fx botilbud kunne blive testet.

- Jeg synes, det er betryggende for alle både i forhold til arbejdsstedet og også i forhold til medarbejdernes familier. Så jeg er glad for den nye teststrategi. Den er yderst velkommen, siger han.

Regelmæssige test på vej
De nye retningslinjer rummer også en vision for, hvad næste skridt er i forhold til udvidet test af befolkningen.

– Vi vil også se på, hvordan man regelmæssigt kan teste personalegrupper, der arbejder med sårbare borgere eller patienter, siger Helene Bilsted Probst.

Sundhedsstyrelsen udgiver senere i denne uge en opdateret vejledning til forebyggelse af smittespredning på institutioner og vil i den kommende uge udgive en beskrivelse af organisering af test af nære kontakter.

Læs de seneste retningslinjer for ansatte på botilbud

KORT FORTALT: De nyeste retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af visir, ansigtsmasker eller lignende ved ansigt-til-ansigt-kontakt

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af fysiske barrierer, fx plexiglasplade, visir eller ansigtsmaske i situationer, hvor det er nødvendigt med ansigt-til-ansigt kontakt af over 15 minutters varighed, eller hvor medarbejderen har korterevarende ansigt-til-ansigt kontakt med mange forskellige borgere på en arbejdsdag.

Test af alle medarbejdere og borgere, hvis der er konstateret COVID-19 på et bosted

  • For at mindske risikoen for coronasmitte mest muligt skal alle medarbejdere og borgere nu testes for COVID-19, hvis blot én medarbejder eller borger på et botilbud er påvist smittet. Også borgere og medarbejdere uden symptomer vil blive testet. Dette forventes fuldt implementeret 27. april 2020.

Planer om generel testning af medarbejdere

  • De nye retningslinjer formulerer også en 'vision' for, hvordan man regelmæssigt kan teste medarbejdere, der arbejder med sårbare borgere. Det er under nærmere afklaring, hvordan dette kan gennemføres.

Ny vejledning på vej vedr. forebyggelse af smittespredning

  • Sundhedsstyrelsen udgiver senere i denne uge en opdateret vejledning til forebyggelse af smittespredning på institutioner.

Det betyder de nye retningslinjer

- Bliver en medarbejder eller borger testet positiv for COVID-19, skal der straks iværksættes test af de personer, der kan have været udsat for smitte. Testen kræver ikke ordination af læge.

- Hvis en ellers rask person bliver testet positiv for COVID-19, skal personen i isolation i 7 dage. Bliver personen syg i perioden, skal isolationen opretholdes indtil 48 timer uden symptomer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Læs de nyeste retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen

Bliv medlem