Gå til indhold

Coronavirus

Corona vender op og ned på rutinerne

Fra tætte kram til distanceomsorg. Fra sociale aktiviteter til adskillelse. Under corona har socialpædagoger landet over skullet finde nye løsninger på, hvordan man leverer det nødvendige relations­arbejde under sikre vilkår – og på afstand

8. april 2020

Artikel
Corona-strik-web.gif
Over hele landet vender corona op og ned på de socialpædagogiske rutiner. Tætte kram bliver til distanceomsorg - og sociale aktiviteter afløses af adskillelse og isolation

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Sofia Busk

Da statsminister Mette Frederiksen den 11. marts meldte ud, at store dele af landet ville blive lukket ned, stod det hurtigt klart, at socialpædagoger også under coronakrisen skulle tage hånd om samfundets mest udsatte borgere.

Der fulgte bare ingen opskrift med på, hvordan man laver socialpædagogisk arbejde, når kendte strukturer er brudt op – og relationsarbejde skal foregå på to meters afstand. Så lynhurtigt begyndte spørgsmål og tvivl at melde sig – og det mærker man i den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO).

– Vi får rigtig mange henvendelser også fra jeres medlemmer – både socialpædagoger og ledere. Og vi har en direkte linje til myndighederne, så vi sikrer, at de dilemmaer og udfordringer, der opstår i praksis ude på arbejdspladserne, også bliver tænkt ind i de officielle meldinger, der sendes ud, siger Jan Christensen, kontorchef i VISO.

 

Skifter fra dag til dag
Han oplever, at der er et mønster i de spørgsmål, der trænger sig på inden for det socialpædagogiske område:

– Et typisk spørgsmål er, hvordan man pædagogisk håndterer borgere, som ikke forstår eller accepterer anvisninger fra sundhedsmyndighederne. Et andet handler om de dilemmaer, som besøgsrestriktioner ofte giver. For selvom der ikke må komme besøg udefra, er der jo ikke tilsvarende restriktioner på borgernes adfærd, og hvordan sikrer man så, at fx en borger med udviklingshæmning ikke bevæger sig ud i verden og tager smitte med hjem?

Også spørgsmål omkring anbragte børn fylder, lyder det fra Jan Christensen.

– Her handler det også typisk om at sikre, at fx et anbragt barn, som kommer tilbage fra samvær med de biologiske forældre, ikke bringer smitte med ind på opholdsstedet eller i plejefamilien.

Dilemmafyldt farvand
Men, understreger Jan Christensen, det er og bliver et dilemmafyldt farvand, vi bevæger os i lige nu.

– Det skifter fra dag til dag, hvad folk henvender sig om – og hver gang myndighederne har meldt noget nyt ud, opstår der nye spørgsmål. Og alt er jo en afvejning – som fx grænsen for, hvornår der er tale om en magtanvendelse, og hvornår det handler om at overholde sundhedsmyndighedernes krav. Derfor er det så vigtigt, at man sætter fagligheden i spil – og at man bruger de officielle kanaler til at finde information. For en hverdag under corana – det er kompliceret stof.

VISO-specialister: Sådan arbejder vi under corona

Det er sin sag at lave socialpædagogisk arbejde, når kendte strukturer er brudt op, og relationsarbejde skal foregå på to meters afstand.

VISO-eksperter med speciale inden for hhv. autisme og udviklingshæmning giver gode konkrete råd til at tackle hverdagen.

Læs hele artiklen på sl.dk

 

 

Bliv medlem