Gå til indhold

beskæftigelse

10 år med jobs til udviklingshæmmede

En succes fejrer sin første runde fødselsdag i dag. Projekt KLAPjob har skaffet job på det almindelige arbejdsmarked til over 3000 mennesker med kognitive handicap i løbet af de seneste ti år

16. september 2019

Artikel
klapjobtiaar_1128x600.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Et fast job i Matas, MENY eller en anden helt almindelig virksomhed er blevet til virkelighed for over 3000 mennesker med kognitive handicap.  For 10 år siden startede Landsforeningen LEV et projekt med det formål at skaffe arbejdspladser på det almindelige arbejdsmarked til mennesker med særlige behov. KLAPjob hedder det. Projektet tog udgangspunkt i den åbenlyse win win-situation: 1. Virksomheder har behov for at få løst opgaver, som kan løftes af mennesker med særlige behov. 2. Mennesker med særlige behov vil gerne arbejde.

Siden er projektet blevet en rungende succes. Ifølge formanden for Landsforeningen LEV, Anni Sørensen, er KLAPjob uden tvivl et af Danmarks mest vellykkede inklusionsinitiativer.

– KLAPjob er en fantastisk historie om et fremragende initiativ, der er til stor gavn for alle parter. Både for de borgere med handicap, der kommer i beskæftigelse og giver dem livskvalitet og samtidig inklusion på det ordinære arbejdsmarked. Og virksomhederne, som efterspørger medarbejdere, der kan løse arbejdsopgaver på særlige vilkår. Det har vist sig at være et gyldent match, udtaler Anni Sørensen.

For ti år siden var den eneste udsigt for de fleste mennesker med kognitive handicap en fremtid på et beskyttet værksted. Der manglede et bindeled mellem STU og arbejdsmarkedet. Men KLAPjob har fundet  en enkel model, som virker: Mødet mellem mennesket med særlige behov og virksomheden skal tage udgangspunkt i virksomhedens behov, da de har jobbene.

Beskæftigelse er inklusion og livskvalitet
Ved hjælp af aftaler med landsdækkende virksomheder, en målrettet indsats fra blandt andet fem ansatte jobkonsulenter og et opsøgende arbejde overfor borgmestre om kommunalt samarbejde er det lykkedes at finde vejen frem.

Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne roser projektet:

– Det har været en rigtig god ide. KLAPjob har skabt synlighed og givet en gruppe mennesker mulighed for at blive en del af samfundet. Det kan forhåbentlig bane vejen for, at endnu flere mennesker med kognitive funktionsnedsættelser kan få den plads og den anerkendelse, de har brug for. Også dem, som måske ikke er aspiranter til et klapjob, men som i lige så høj grad har brug for en indholdsrig hverdag.

KLAP står for Kreativ Langsigtet Arbejdsplanlægning.

Tirsdag d. 17. september holdes jubilæumsreception, hvor blandt andre socialminister Astrid Krag deltager. Læs mere hos LEV.dk

Bliv medlem