Plejefamilier
Fire skarpe til forbundsformanden
Hvorfor var plejefamiliernes overenskomst ikke en del af OK18? Læs svaret på dét og tre andre kritiske spørgsmål fra familieplejere til forbundsformand Benny Andersen
20. marts 2019
Forfatter: Maria Rørbæk
I sidste uge sendte Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, en personlig mail til alle Socialpædagogernes familieplejemedlemmer, fordi han fornemmede en del uklarhed efter, at PLF (Plejefamiliernes Landsforening) havde etableret sig som gul fagforening.
Brevet sluttede med en opfordring til at sende spørgsmål eller kommentarer til forbundsformanden, og det valgte knap tyve familieplejere at gøre. Nogle var positive og takkede for Socialpædagogernes indsats. Andre var utilfredse og stillede kritiske spørgsmål.
Her følger fire anonymiserede (og let redigerede) spørgsmål og svar:
1) Hvorfor var plejefamiliernes overenskomst ikke en del af OK18?
Det er lidt indviklet at forklare, men hænger sammen med spillereglerne for overenskomstforhandlingerne.
Vi rejste et helt selvstændigt krav om overenskomst for familieplejere i december 2017, og det krav er stadig gældende. Og vi er fortsat i dialog med KL om en mulig aftale.
Hvis vi havde rejst kravet om overenskomst til familieplejere som en del af de øvrige krav ved OK18, ville det blive et enten / eller: Enten ville vi komme igennem med kravet i forbindelse med OK18, eller også ville vi bagefter være nødt til at tage kravet af bordet.
Vi vurderede, at der var en alt for stor risiko for, at vi ikke ville komme igennem med kravet om en overenskomst til familieplejerne på den korte tid, der var til at forhandle om OK18. Derfor valgte vi af strategiske årsager at rejse kravet særskilt men parallelt – det vil sige, at det ikke direkte blev kædet sammen med resten af forhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked.
Det betyder, at vores krav om overenskomst til familieplejere stadig er gældende, selv om OK18 er afsluttet. Og som tidligere nævnt er vi fortsat i dialog med KL om en mulig aftale.
Jeg har fx også lige drøftet spørgsmålet om familieplejernes vilkår med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, hvilket du kan læse i interviewet 'S-formand: Plejefamiliernes vilkår er for sårbare.'
2) Hvor mange år er det lige, at I har arbejdet for en overenskomst?
Svaret er desværre rigtig mange år. Vi skal helt tilbage til 1993, hvor vi første gang rejste kravet om en overenskomst til familieplejere.
KL har sagt nej og i 1999 tabte Socialpædagogerne og LO en sag i Arbejdsretten, hvor dommerne sagde, at KL ikke havde pligt til at tegne overenskomst for familieplejere, fordi arbejdsforholdene er så specielle.
Vi har ikke opgivet, men, ja, det har været en frustrerende lang kamp.
Det er bare vigtigt for mig at understrege, at det ikke skyldes manglende vilje eller forsøg fra Socialpædagogernes side.
Vi har ikke opgivet, men, ja, det har været en frustrerende lang kamp.
3) Er det ikke lige så godt at være med i en hvilken som helst anden a-kasse end lige Socialpædagogernes a-kasse?
Socialpædagogernes a-kasse er den eneste statsanerkendte a-kasse, der kender det socialpædagogiske arbejdsområde til bunds. A-kassen kan derfor garantere en professionel rådgivning, når og hvis der er brug for det.
Hos Socialpædagogerne samarbejder fagforbund og a-kasse tæt, og det betyder blandt andet, at vores jobkonsulenter har netværket til det socialpædagogiske felt og har kontakt til arbejdspladser, der efterspørger medarbejdere til såvel fast job som vikariater. Dette kan være af stor betydning for ledige familieplejere, der ønsker at søge job inden for det socialpædagogiske felt.
Desuden er man som medlem af både Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse omfattet af lønforsikringen, der giver et ekstra økonomisk sikkerhedsnet. (Op til 80 procent af din løn i de første seks måneder som ledig.)
4) Nu kan du reagere hurtigt og sende os et brev, men generelt er I langsomme til at informere os, når der sker noget på ’vores’ område. Kan I ikke gøre det bedre?
Du har ret i, at vi godt kan blive bedre til hurtigere at informere om, hvad der sker på familieplejernes område – og i 2019 er vi også blevet bedre til det. Jeg ved ikke, om du har lagt mærke til det, men i 2019 har du fået nyhedsbrevet Familieplejeren oftere end før, og vi arbejder i det hele taget på at blive mere synlige.
Socialpædagogernes a-kasse er den eneste statsanerkendte a-kasse, der kender det socialpædagogiske arbejdsområde til bunds.