Gå til indhold

TVUNGET PÅ DELTID

Arbejdsmarkedsforsker: Det handler om økonomi

Hver 3. socialpædagog arbejder på deltid - og flertallet af dem gør det ikke efter eget ønske, Det viste en undersøgelse sidste år. Ifølge arbejdsmarkedsforsker bruger arbejdsgiverne deltid til at spare lønkroner - og opnå større fleksibilitet

21. februar 2019

Artikel

Forfatter: Malene Dreyer

Deltidsansættelserne er en udbredt tendens. Sidste år slog en undersøgelse fra Socialpædagogerne fast, at hver tredje socialpædagog arbejder på deltid - men at flertallet af dem gør det af nød, ikke fordi de selv ønsker det.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, handler deltidsansættelserne primært om to ting: Fleksibilitet og økonomi.
Når arbejdsgiverne gerne vil sætte medarbejderne ned i tid, er det fordi, de ønsker større fleksibilitet. Ved at ansætte folk på deltid kan arbejdsgiverne spare lønkroner - og når der så er brug for det, kan de give de deltidsansatte merarbejde, uden at det koster overarbejde.

– Det er i bund og grund for at spare penge. Kommunerne tænker på kommunekassen, siger Henning Jørgensen.

Han påpeger samtidig, at staten har et stort ansvar for problemet, fordi kommunerne er pålagt så stramme økonomiske krav fra statens side.

– Kommunerne er blevet lagt i dobbelt økonomisk benlås af staten. Når de årlige budgetter skal balancere, og kommunerne straffes ved den mindste budgetoverskridelse, så gør de alt, hvad de kan for at spare penge. Derfor har staten et medansvar for det her. Den sætter kommunerne i en finansiel klemme, og kommunerne prøver at komme ud af det ved at vælte problemet over på arbejdstager. På den måde resulterer de stramme krav til kommunernes økonomi i, at personalepolitikken bliver ufin, fordi folk, der gerne ville arbejde mere, ikke får lov til det, mener arbejdsmarkedsforskeren.

De stramme krav til kommunernes økonomi resultater i, at personalepolitikken bliver ufin, fordi folk, der gerne ville arbejde mere, ikke får lov til det

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker Aalborg Universitet

Et godt tip

Hvis du bliver varslet ned i tid så kontakt din kreds. Sådan lyder opfordringen fra Socialpædagogernes juridiske konsulent, Troels Petersen:

– Der er vores indtryk, at der er mange enkeltstående tilfælde, hvor et medlem bliver sat ned i tid mod sin vilje, eller hvor medlemmet bliver fastholdt på deltid. Men for at vi kan få kendskab til sagerne og få et overblik over omfanget, så vi kan handle på dem, er det vigtigt, at medlemmerne giver kredsen besked.

Bedre beskyttelse
Socialpædagogerne har længe haft fokus på deltidsproblematikken og fik så sent som ved sidste års overenskomstforhandlinger genbekræftet aftalen i overenskomsten, der sikrer medarbejdere på deltid fortrinsret til ledige timer. I nogle kommuner indgås også lokale aftaler - som fx i Odense kommune, der har indført en såkaldt fuldtidspolitik, hvor alle stillinger som udgangspunkt slås op som fuldtidsstillinger.

Men trods disse tiltag vokser problemet sig stadig større. Og spørger man Henning Jørgensen, så mener han ikke, at de aftaler, der ligger i overenskomsten i dag, beskytter medarbejderne godt nok mod at blive tvunget på deltid.

Med adresse til Socialpædagogerne siger han:

– I skal ikke blot have en hensigtserklæring, men en rettighed. Man er nødt til at have et bolværk, så det er en rettighed at bevare sine timer.

Bliv medlem