Gå til indhold

Familieplejere

Spareplan i Herning giver nye familieplejere lavere løn

Byrådet har vedtaget en spareplan i Herning Kommune, der skal finansieres ved at sætte familieplejere ned i vederlag. Bekymret kredsformand for Socialpædagogerne arbejder for at sikre, at nuværende familieplejeres vilkår ikke forringes

19. december 2019

Artikel
RM_verneB.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

For at finde 4,1 mio. kr. på børne- og familieområdet vil Herning Kommune sænke antallet af vederlag til familieplejere. Det fremgår af en ny spareplan vedtaget af byrådet.

Konkret betyder det, at familieplejere, der modtager børn og unge i en ny anbringelse eller fra en sammenbrudt anbringelse, vil modtage færre vederlag end tidligere. Kredsformand for Socialpædagogerne Midt- og Vestjylland Peter Sandkvist har fået politikernes løfte om, at eksisterende plejefamilier ikke bliver sat ned i vederlag.

- Det løfte vil vi gøre alt for at holde dem op på. Men når det er sagt, så er det bekymrende, at vederlagene sættes ned også i de sammenbrudte anbringelser. Det er jo netop de vanskelige og komplekse sager, og der er intet, der tilsiger, at et sammenbrud i en anbringelse gør opgaven lettere for den næste familieplejer. Tværtimod, siger Peter Sandkvist.

Spareplaner virker ikke
Det er ikke den første spareplan, som de lokale politikere i Herning Kommune vælger at gennemføre på børne- og familieområdet. Og alligevel er der underskud igen i år, påpeger Peter Sandkvist, hvilket er tegn på, at de planlagte forringelser af familieplejernes vederlag ikke resulterer i det ønskede resultat på kommunens bundlinje.

- Derfor forstår jeg ikke politikernes fremgangsmåde, for den virker åbenlyst ikke. I stedet skaber den en masse uro, utryghed og usikkerhed for familieplejerne i Herning. Og det vil gå udover kommunens muligheder for at rekruttere nye plejefamilier, når det rygtes, at man ikke får det tilstrækkelige antal vederlag for den opgave, man påtager sig, siger kredsformanden.

Kommuner sender forkert signal
Herning Kommune går den helt forkerte vej, mener forbundsnæstformand Verne Pedersen, som også ser hovedrystende på den vedtagne spareplan.

- En ny anbringelse efter et sammenbrud er lige så kompleks og måske endda mere kompleks, så det er svært at se det faglige og saglige argument for, at nye familieplejere skal sættes ned i vederlag. Og samtidig ved vi, at mange kommuner har rekrutteringsproblemer, og så er det jo det helt forkerte signal at sende, når man fjerner vederlag, siger hun og fortsætter:

- Det er det helt modsatte, der er brug for på landsplan: At kommunerne sætter ord bag deres tanker om, at familieplejere skal være en vigtig del af deres tilbud til udsatte børn, siger Verne Pedersen.

Bliv medlem