Kommentar
Opspecialisering – ikke afspecialisering
Jeg ville ønske, at jeg kunne tage æren for udtrykket ’opspecialisering’ – og at udtrykket handlede om udsatte børn. Det er nemlig supergodt. Men det kan jeg desværre ikke
6. november 2019
Forfattere: Verne Pedersen og forbundsnæstformand
Foto: Ricky John Molloy
For det er fhv. socialminister Mai Mercados – og hun sagde det, da hun meldte ud, at regeringen tog handicapområdet ud af forhandlingerne af sundhedsreformen. Hun sagde, at der skulle grundigere undersøgelser til, før det blev afgjort, hvad der præcist skulle ske med højtspecialiserede regionale tilbud, som regeringens reform ellers ville sende til kommunerne.
Desværre ser jeg, at man overalt i landet lukker gode, fagligt solide og specialiserede tilbud til børn og unge.
Og gid samme tilgang blev ført ud i livet på børne- og ungeområdet. Gid man opspecialiserede og ikke afspecialiserede. For desværre ser jeg, at man overalt i landet lukker gode, fagligt solide og specialiserede tilbud til børn og unge. Udsatte børn og unge flyttes fra deres hjem og deres base – fra de faglige tilbud, som skal sikre dem livsvigtig hjælp og en bedre start eller genstart på livet.
Og er det så fordi, at kommunerne har et bedre tilbud til de børn, der hives hjem? Nej, må jeg bare desværre svare. Nogle kommuner tager børnene hjem til egen kommune, hvor de så har et lokalt tilbud med brede målgrupper, som er et pænere ord for, at man udvander og udhuler den specialiserede hjælp, som hvert enkelt barn har brug for.
Det er simpelthen ikke godt nok. Derfor skal vi sikre, at der også til børnene kommer opspecialisering og ikke afspecialisering. Den bevægelse starter vi gerne.