Gå til indhold

Guide

Sov dig frisk: 9 råd til en bedre nattesøvn

Har du også svært ved at få en ordentlig nattesøvn? Så er du langt fra alene. Mere end hver syvende dansker har kvaler med at sove om natten. Men søvn er vigtig, fordi hjernen bruger søvnen til at reparere sig selv og genoplade batterierne. Vi har samlet ni gode råd til en god nattesøvn

14. oktober 2019

Artikel
kinga-cichewicz-5NzOfwXoH88-unsplash.jpg

Forfattere: Kim Selsø og journalist og fysioterapeut

1. Skab en behagelig ramme
Luft ud i soveværelset og skru ned for varmen, så temperaturen er kølig og behagelig, når du skal sove. Sørg for, at der ikke slipper lys ind udefra. Lys forstyrrer nemlig produktionen af hormonet melatonin, som får os til at falde i søvn. Det er også derfor, at elektronik i sengen er en rigtig dårlig idé. Så væk med IPads, mobiltelefon og fjernsyn i soveværelset.

2. Undgå stimulanser før sengetid
Her tænkes ikke kun på elektronik men også stimulanser som kaffe, cola eller stærk alkohol. Koffeinholdige drikke sætter fut i stress-systemet, hjertet pumper hurtigere, og du skærper sanserne. Mad sætter til gengæld gang i ro/ hvile-systemet. Du har sikkert selv prøvet at være træt efter en god frokost. Men spis ikke for sent

3. Dyrk motion
Motion er en af de bedste måder at opbygge en naturlig træthed i kroppen på og samtidig få hjernen til at slappe af. I tilgift er der en masse sundhedsgavnlige effekter oveni. Det behøver ikke at være løb eller hård fitnesstræning. En gåtur med hunden kan også gøre det.

4. Anskaf ørepropper
Et par gode ørepropper går man sjældent fejl af, især hvis du bor et sted med meget støj og pludselige lyde. Vælg ørepropper, der er bløde, da de ellers kan trykke ubehageligt i øregangen.

5. Skriv en to do liste
En måde at skabe ro på, inden du skal sove, er at sætte dig og skrive en to do liste med alle de ting, du skal have styr på. Tøm hovedet - og når du er færdig, kan du gå videre til punkt 6.

6. Sig godnat til din krop
Spol dagen igennem inde i dit hoved fra du stod op, til du gik i seng - som en indre stumfilm uden kommetarer eller analyser. Sig derefter godnat til din krop del for del. Begynd med højre fod. Mærk højre fod. Sig inde i dig selv: Du har tilladelse til at koble af og gå til ro. Godnat og sov godt. Fortsæt til højre underben osv. Inden du er nået igennem det hele, er der en god chance for, at du sover.

7. Brug afspænding
Afspænding er en effektiv måde at få kroppen ned i gear, hvis det har været en hektisk dag. Ved afspænding flytter du opmærksomheden fra tankerne ned i kroppen, og det skaber ro i hovedet. Gå igennem kroppen som ovenfor. Mærk højre fod, derefter højre underben, højre lår, hele højre ben. Mærk tyngden af højre ben og fornemmelsen af underlaget. Giv efter over for tyngden. Fortsæt igennem hele kroppen.

8. Gab med vilje
Vi gaber, når vi er søvnige. Men vidste du, at du kan gabe med vilje og udløse antistresshormonet Oxytocin, som hjælper os til at falde til ro? Så prøv at gave, så kæberne er ved at gå af led. De første par gab kan være svære, men så kommer de af sig selv. Fortsæt 8-10 gange og mærk søvnigheden komme snigende.

9. Accepter situationen
Tvang fører kun til stress og dårlig samvittighed, og så falder du slet ikke i søvn. At falde i søvn er en proces, der sker naturligt af sig selv, når kroppen er klar. Kan du ikke falde i søvn, så lig og slap af med god samvittighed. Før du ved af det, sover du.

Om Kim Selsø:

  • er uddannet journalist og fysioterapeut.
  • arbejder som fysioterapeut i Quick Care
  • rådgiver om motion, stress og mental sundhed på hjemmesiden Stressfar.dk
Bliv medlem