Gå til indhold

Politik

Minister vil fortsat lade koncerner tjene penge på velfærd

Selvom flere koncerner genererer store overskud på at sælge velfærdsydelser til sig selv gennem indviklede virksomhedskonstruktioner, vil regeringen ikke ændre lovgivningen på området. Det slog socialminister Mai Mercado(K) fast på et samråd i går

30. januar 2019

Artikel
mai-mercado-fotograf-flemming-leitorp.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Flemming Leitorp

Det skal fortsat være lovligt for private koncerner at tjene store skatteyderbetalte beløb på at sælge velfærdsydelser til sig selv. Sådan lød konklusionen fra børne- og socialminister Mai Mercado, der i et samråd i Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg i går afviste at lovgive på området.

-For mig er det vigtigste, at kvaliteten(på opholdsstederne red.) er i orden, og jeg vil være ked af, hvis det her ender med at være en idelogisk diskussion om det offentlige mod det private.   

Det seneste år har ellers budt på flere historier om koncerner bag opholdssteder, der gennem sindrige virksomhedskonstruktioner har gjort velfærdsydelser for samfundets udsatte til guldrandede millionforretninger. I sommer afslørede Politiken fx, hvordan Søbæk-koncernen har tjent millioner på at drive opholdssteder og skoler for udsatte børn og unge i Jyderup gennem et holdingselskab, hvor ejeren i flere år har ejet bygninger, han har lejet ud til sig selv.

Senest har Fagbladet FOA dokumenteret, hvordan Bostedskæden Habitus, der tager sig af autistiske og udviklingshæmmede børn og voksne, bruger millioner af skattekroner på at købe vikarer, kurser og administration fra de to ejeres egne firmaer.

Læs mere: "Privat bostedskæde bruger millioner af skattekroner på at købe ydelser af sig selv"

S og SF: Tilskud til Socialtilsyn løser intet
Det var med afsæt i sidstnævnte sag, at SF’s handicapordfører Kirsten Normann Andersen havde kaldt socialministeren i samråd for bl.a. at få svar på, hvordan kommunerne kan få sikkerhed for, at betalingen til bostederne under Habitus-husene går til borgerne og ikke til koncernens eget overskud.

Her fremhævede ministeren, at Socialtilsynet allerede lægger et stort arbejde i at kigge tilbuddene efter i sømmene, og at vejen til større gennemsigtighed fås ved at tilføre tilsynet flere ressourcer:

-Jeg tror, det vigtigste er, at tilsynet får de rette redskaber til at kunne grave så dybt, som det er nødvendigt. De skal have muligheden for at kunne efterspørge de rette oplysninger. Men jeg mener ikke, at koncernernes nuværende konstruktioner i sig selv giver anledning til panderynker.

Kirsten Normann Andersen var dog lodret uenig i ministerens betragtning, da man uden lovgivning aldrig vil kunne føre en tilstrækkelig kontrol, ligegyldigt hvor stærkt et tilsyn man får:

- Ministeren siger, at vi skal give Socialtilsynet større muskler, det kan vi jo så blive ved med, for rækken af økonomiske konstruktioner i de her firmaer kan i princippet være uendelig.

En betragtning som Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz Theil også tilsluttede sig:

-Problemerne på det her område er massive, og hvis lovgivningen ikke er til det, er det fuldstændig ligegyldigt med flere penge på bordet. 

Et af de områder, som Habitus-koncernen potentielt tjener store summer på er gennem en udbredt brug af vikarer. Fagbladet FOA afslørede i sidste måned, hvordan koncernen alene i 2017 budgetterede med at købe vikarer for 17,7 millioner kroner gennem de to ejeres vikarfirma. Vel at mærke uden at angive, hvad timeprisen på de pågældende vikarer lå på. En praksis, de ifølge eksperter uden problemer kan indrette sig på, da de blot følger den nuværende lovgivning på området.

Socialpædagogerne: Manglende lovgivning svigter de svageste
Ministerens afvisning af en strengere lovgivning for det private velfærdsområde møder også kritik fra Socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen:

-Jeg er dybt uenig i betragtningen om, at man kan løse problemerne med et skærpet tilsyn. Gennem de efterhånden mange sager med spekulation i velfærdsydelser, kan jeg konstatere, at penge der burde gå til udsatte borgere i dag går ned i private lommer. Det er et svigt af de svageste, vi ikke kan være bekendt. 

Skal man stoppe spekulationen, må man ifølge Benny Andersen stille krav til virksomhedsformen, så det fx ikke er muligt at sidde i en koncerns bestyrelse samtidig med, at man lejer bygninger eller vikarer ud, som man har set det i flere sager på socialområdet.

-Derudover er det nødvendigt med en lovgivning, der begrænser overskuddet hos den enkelte koncern, så et eventuelt overskud bliver geninvesteret i flere kerneopgaver. For vi taler jo om velfærdsydelser, der skal forbedre livschancerne hos udsatte børn og voksne – ikke gøre nogle få ejere rige, siger Benny Andersen.

Læs Socialpædagogerne og FOA’s forslag til, hvordan man kan sikre kvaliteten på det private velfærdsområde. 

Bliv medlem