Gå til indhold

Socialpædagogerne mener

Færre rigide regler og mere ansvar til a-kasserne

Ny politisk aftale forenkler nu beskæftigelsesindsatsen. Socialpædagogerne glæder sig over aftalen, som gør tilværelsen lidt lettere for ledige og lægger op til, at a-kasserne får mere ansvar

27. august 2018

Artikel
RM_michael-madsenB.jpg

Et bredt flertal i Folketinget står bag en aftale, som for første gang nogensinde forenkler beskæftigelsesindsatsen. Og det er rigtig positivt, mener Socialpædagogerne, for det unødige bureaukrati tager fokus fra det, som det egentlig handler om, nemlig at hjælpe ledige i job.

- Det er rigtig godt, at det er lykkedes at indgå en aftale som forenkler systemet.  Det er bestemt et skridt i den rigtige retning til at få ryddet ud i regeljunglen, selvom der er lang vej igen. Fra politisk hold er der blevet lyttet til de ledige, til a-kasserne, kommunerne og de mange andre, som længe har slået til lyd for, at vi skal af med unødigt bureaukrati og uforståelige regler, mener Michael Madsen, formand for Socialpædagogernes a-kasse

Færre meningsløse regler
For de ledige betyder aftalen blandt andet, at der luges ud i nogle af de regler og krav, som stilles til ledige i dagpengesystemet. I dag er det fx sådan, at man skal fortsætte med at søge job, selvom man har et job på hånden. Med den nye aftale slipper man for at søge job, de sidste seks uger før, man starter i et fuldtidsjob og det samme gælder, hvis man går på barsel eller efterløn. Kravet om, at man som ledig skal tjekke jobopslag hver syvende dag bortfalder også.

At tilværelsen således bliver lidt enklere for de ledige glæder formand for Socialpædagogernes a-kasse Michael Madsen:

– Det er en god nyhed, at man omsider fjerner regler, som er indlysende meningsløse, som fx tjek af jobforslag hver syvende dag, for det aldrig har bragt nogen i beskæftigelse at trykke på en knap, konstaterer han.

Ledige skal kun til samtaler et sted
Et andet positivt element i aftalen er, at a-kasserne får mulighed for at overtage kontakten med de ledige i starten af ledighedsperioden, hvor de i dag skal til samtaler hos både jobcentret og a-kassen. Udvalgte a-kasser vil nu få ansvaret for kontaktforløbet for dagpengemodtagerne i opsigelsesperioden og de første tre måneder af ledighedsforløbet.

Test–Det betyder, at ledige medlemmer ikke skal løbe spidsrod mellem a-kassen og jobcenteret. Vi vil i Socialpædagogernes a-kasse byde ind på at få ansvaret og tror på, at vi med vores lokalkendskab til det socialpædagogiske arbejdsmarked og viden om jobsøgning på området kan medvirke til at give vores medlemmer det bedste afsæt for at komme tilbage i job, siger Michael Madsen.

Han tilføjer dog, at det er ærgerligt, at a-kassernes mulighed for at overtage vejledningsopgaven ikke er gjort permanent, men derimod er på forsøgsbasis i en fireårig prøveperiode.

De nye regler træder i kraft i flere tempi og først fra d. 1. juli 2019.

Bliv medlem