Gå til indhold

Dimittend

Vi gi’r dem, hvad de har brug for

Kropssprog, personlighedstype, den gode ansøgning og jobsamtalen er nogle af de elementer, deltagerne bliver undervist i på traineeforløbet. Et målrettet, intenst forløb, der ruster dimittenderne til at sparke døren ind til arbejdslivet

1. juni 2018

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Hvordan beskriver du bedst dig selv som person? Hvorfor fungerer du godt med nogle typer og ikke med andre? Hvad bør du fremhæve i dit cv – og hvordan sælger du dig selv på få minutter? 

Det er nok de færreste, som lige har svaret på de spørgsmål. Men de 15 deltagere, som har gennemført den teoretiske del af Socialpædagogernes traineeforløb i Kreds Lillebælt og Sydjylland, er alle kommet noget tættere på et svar.

– I forløbet har vi meget målrettet fokuseret på de ting, man som nyuddannet socialpædagog har brug for at vide, når man skal ud og søge job. Og det, at vi har haft gruppen samlet ét sted i ét forløb, har vist sig at være en kæmpe fordel. For vi – jobkonsulenterne – kender jo faget og ved, hvad der skal til for at sælge sig selv som socialpædagog. 

Sådan fortæller Maibritt Kirk Kjær, jobkonsulent i Socialpædagogerne og en af underviserne på traineeforløbet, hvor 15 nyuddannede socialpædagoger har gennemført et intensivt forløb på fire uger, der nu afsluttes med virksomhedspraktik i fire til otte uger.

– Vi har oplevet en gruppe dimittender, som virkelig har fået tro på sig selv i det her forløb. Og flere af dem har også fundet job undervejs, så det har været en stor succes, siger Maibritt Kirk Kjær.

Når du søger job, handler det jo i høj grad om at sælge sig selv – og her har de lært alt det, der er vigtigt i forbindelse med at skulle søge job

Maibritt Kirk Kjær, jobkonsulent, Socialpædagogerne

Foto og personlighedstest

Udover undervisning i, hvordan man skriver sin ansøgning og cv, har kurset også budt på workshops om bl.a. jobsamtalen og kompetenceafklaring. Og så har deltagerne haft besøg af en kommunikationstræner, der underviste dem i kropssprog, adfærd og signaler.

– Det hele har været ekstremt praksisorienteret, og vi fornemmer virkelig, at deltagerne har fået bygget oven på alt det faglige, de kan. Når du søger job, handler det jo i høj grad om at sælge sig selv – og her har de lært alt det, der er vigtigt i forbindelse med at skulle søge job, fortæller Maibritt Kirk Kjær.

I traineeforløbet har deltagerne også fået taget professionelle foto til deres cv samt fået link til at få lavet et enneagram, som er en personlighedsmodel, der gennem ni personlighedstyper afdækker menneskers ubevidste tankemønstre og vaner. 

Skræddersyet forløb fører til job

I efteråret 2015 gennemførte Socialpædagogerne de første fire traineeforløb, som førte til, at mere end tre ud af fire deltagere fandt arbejde undervejs. Siden er der også gennemført traineeforløb i 2016 og 2017 – og i år ruller forbundet de skræddersyede forløb ud i flere kredse: København, Lillebælt/Sydjylland, Nordjylland og Østjylland/Midt- og Vestjylland.

Målgruppen for forløbet er dimittender. Alle forløb i år bliver tilrettelagt i en kombination af opkvalificerende uddannelse, workshops og vejledning samt sparring om jobsøgning. Der er også indlagt besøg fra arbejdsgivere, som fortæller om, hvad de lægger vægt på, når de ansætter socialpædagoger.

Det er afgørende, at traineeforløbet rummer den praktiske del, som en virksomhedspraktik giver. Det giver den bedste læring – og det er kontakten med en arbejdsplads, der har den største effekt i forhold til at få en ordinær ansættelse. Tilbagemeldingerne fra de arbejdspladser, som hidtil har takket ja til en praktikant, er, at det er en positiv oplevelse for begge parter. Ikke mindst fordi arbejdspladsen jo får en færdiguddannet socialpædagog.

Desværre er det nogle gange en stor udfordring for deltagerne at få hul igennem til arbejdspladserne. Så hvis din arbejdsplads skulle have lyst til at høre mere om mulighederne for at få en trainee-praktikant, så kontakt Gitte Holm Knudsen, der er arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Socialpædagogernes a-kasse, på ghk@sl.dk

Bliv medlem