Gå til indhold

Ledighed

Dagpengeregel ændret efter langt pres

Ny regel, der ville straffe ledige hårdt økonomisk for at tage småjob, mens de får dagpenge, er blevet droppet i sidste øjeblik. Rart, at der til sidst blev lyttet, siger Socialpædagogerne

1. juni 2018

Artikel

Forfatter: Jens Nielsen

Det skal kunne betale sig at arbejde. Jo, det har man hørt et utal af gange. Derfor virkede det også ekstra absurd, at der efter dagpengereformen var udsigt til, at ledige, der siger ja småjob, ville blive straffet økonomisk for selv få timers løst arbejde: 

Fra oktober ville nye regler nemlig betyde, at man som ledig, der har opbrugt retten til supplerende dagpenge, ville miste dagpengene i en hel måned, hvis man fx arbejder bare nogle få timer eller dage. Tog man fx et todages vikariat ville det, sådan som de nye regler har set ud, betyde, at man mistede dagpegene for hele måneden.

Det var egentlig ikke det, der var intentionen, da man lavede de nye regler for supplerende dagpenge, men i det komplicerede dagpengesystem blev konsekvensen altså dette såkaldt ‘utilsigtede paradoks’. 

A-kasserne har – lige siden reformen blev fremlagt for godt to år siden – peget på det problem, der opstod for denne gruppe af ledige, og har presset på for at få ændret reglen. 

– Alle er enige om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Alligevel opstod der med det nye dagpengesystem nogle utilsigtede paradokser, hvor man som ledig faktisk bliver straffet for at arbejde. Med den nye melding er paradokset omkring supplerende dagpenge nu ryddet af vejen, siger Torben Poulsen, der er formand for brancheforeningen Danske A-kasser.

Det betyder, at det efter 1. oktober ikke er for hele måneden, men kun for den uge, man arbejder i, man ikke kan modtage dagpenge. Det vil sige helt efter de gammelkendte regler.

Danske A-kasser konstaterer, at ‘fornuften endelig har sejret’, og også Socialpædagogernes forbundskasserer, Michael Madsen, er tilfreds:

– Det er klart, at det er rart, når det hjælper at blive ved med at lægge pres og argumentere, og når politikerne så lytter til os i a-kasserne, der til dagligt arbejder med de ledige. At det sker her nærmest i sidste øjeblik, det er så, hvad det er. Det vigtigste er, at de ledige ikke bliver lagt unødige hindringer i vejen for at bevare eller opbygge en relation til arbejdsmarkedet, der kan føre til fast arbejde. 

Bliv medlem