OK 2018
Inspiration: Sådan får vi kollegerne til at stemme
Mange af jer tillidsrepræsentanter har allerede fået gode idéer til, hvad I vil gøre for at få jeres kolleger til at stemme til urafstemningen. Stemme-café og kagebus er blandt de bud, der kom frem under TR-stormødet i Fredericia.
16. maj 2018
Forfatter: Kit Lindhardt
Foto: Socialpædagogerne
Otte tillidsrepræsentanter fra seks forskellige arbejdspladser fortæller her, hvad de vil gøre for at få alle deres kolleger til at stemme ved urafstemningen, og hvorfor de mener, det er vigtigt med en høj stemmeprocent.
Nederst i artiklen kan du se alle de billeder, som blev taget til TR-stormødet i Fredericia d. 14. maj.
'Det personlige møde giver pondus'
Nick Vågeholdt Christensen, Værkstedet i Aarhus Kommune
Hvordan vil du få kollegerne til at stemme?
Jeg skal ud fysisk og møde dem. Jeg vil dele det her materiale ud, vi har fået og sige til dem, at der er urafstemningen, har I forstået, hvad resultatet indebærer. Jeg synes helt klart, at det har størst pondus at møde kollegerne personligt. Det har jeg også kunnet mærke, at de har været glade for under forhandlingerne.
Hvorfor vil du anbefale kollegerne at stemme?
Jeg synes absolut, det er vores pligt, at når vi får præsenteret et resultat, så skal vi vurdere, om det er noget vi kan arbejde videre med de næste tre år, og om er det noget, vi kan stå sammen om. Jeg vil absolut stemme ja, og så ser jeg frem til at møde mine kolleger og høre dem, hvor de egentlig står.
Jeg håber, at mit bagland får en høj stemmeprocent. Det er vigtigt, når man tænker på den demokratiske ret, vi har til at blive hørt. Vi har en ret til at sige, om vi er for eller imod. Så den skal vi bruge.
’Tour-de-stemme’
Marianne Pickel Wantzin, Tina Green Andersen og Ib Flemming Hansen, Socialpædagogisk Center i Rudersdal Kommune.
Hvordan vil I få medlemmerne til at stemme?
Vi laver en ’tour-de-stemme’, hvor vi sætter os på en bus med en masse muffins, hvor der står OK18 på. Så kører vi rundt til alle afdelinger og siger ’stem og få en kage’. Der er computer i alle afdelinger, så der kan folk gå ind og stemme, mens vi er der.
Hvad vil I sige til medlemmerne?
Vi vil sige, at du bliver nødt til at være med i fællesskabet og stemme. Det er vigtigt, at vi viser udadtil, til vores arbejdsgivere, at vi mener det her. Vi ville have den løn, og vi er det værd, siger Ib Flemming Hansen.
Tina Green Andersen vil bruge lønforhøjelserne som argument for at stemme:
– Det kan jo ikke blive meget bedre. Det er rigtig vigtigt, at vi får en høj stemmeprocent, så vi kan vise, at vi bakker op, siger hun.
’Humor og kage’
Charlotte Vang, hjemmevejleder i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Hvordan vil du opfordre kollegerne til at stemme?
– Der er nogen af mine medlemmer, der synes det er lidt grinagtigt alt det her med de røde faner osv. Så jeg tænker, at jeg skal lave lidt sjov med, at nu har jeg været ude og svinge med fanerne igen. Det bliver mest over mail, for det er ikke så tit, vi alle sammen er samlet. Men med lidt humor og sjov og ballade, så tror jeg godt, jeg kan mobilisere folk til at stemme.
– Jeg har også planer om at tage kage med lige op til deadline og opfordre folk til at tage deres iPad frem og få stemt.
Hvorfor er det vigtigt, at I stemmer?
– Det er jo for os alle sammen, at de sidder der og forhandler, så det skal vi støtte op om.
Det er vigtigt at give vores opbakning til, at vi har en fagbevægelse, som forhandler vores rettigheder hvert tredje år. Og det kan vi gøre ved at stemme om det resultat, som de har kæmpet for i løbet af de sidste par måneder.
’Et uformelt skub’
Christian Bugge, Nordbyen i Århus
Hvordan vil du opfordre kollegerne til at stemme?
Jeg vil skrive nyhedsbreve ud til de forskellige afdelinger. Og når man snakker uformelt i pauserne, vil jeg lige skubbe uformelt til dem og sige, at de skal få det gjort. Det tager jo ikke lang tid, det tager fem minutter. Man behøver ikke engang at rejse sig fra stolen. Man har ikke nogen undskyldning for ikke at gøre det.
Hvorfor er det vigtigt, at de stemmer?
Det handler om at sende et klart signal om, at vi er enige om det her. Så det gælder om, at der er så mange som muligt, der støtter op om aftalerne. Jeg vil anbefale alle mine medlemmer at stemme, uanset hvad de stemmer.
’Stemmecafé med en hjælpende hånd’
Henrik Dam Learnus, familiecentret i Randers Kommune
Hvordan vil du opfordre kollegerne til at stemme?
Jeg tænker at lave en valgcafe for at gøre noget fælles ud af det med kollegerne. Så kan jeg logge ind for dem, så vi er sikre på, at de får stemt. Det tager jo kun to minutter. Ellers får man det måske ikke lige gjort. Det er nemt at glemme i en travl hverdag.
Hvorfor er det vigtigt, at de får det gjort?
Det er vigtigt at vise, at vi synes, det er de rigtige valg, der er truffet. Det er rart for forhandlerne at se, at der er opbakning til resultaterne. Det sender også et signal til arbejdsgiverne om, at vi har et fælles mål og støtter op om det, der er opnået.
’Jeg vil spamme dem’
Susanne Søndergaard, CSV Sydfyn.
Hvordan vil du opfordre kollegerne til at stemme?
Jeg vil spamme dem med mails og hænge alle de her materialer op, vi har fået i dag. Jeg har også noget TR-tid, som jeg vil bruge på at komme rundt og tale med alle kollegerne. Det hjælper, at man sætter sig ned sammen med dem og viser, at man selv tager det alvorligt. Vi skal være lige så opstemte nu omkring den her afstemning, som vi var under forhandlingerne.
Hvorfor er det vigtigt, at stemmeprocenten er høj?
– Det virker ikke, hvis vi kun er få der stemmer. Det virker lidt fladt, hvis vi ikke står sammen om det her. Jeg tænker, at vi skal være den arbejdsplads med den højeste stemmeprocent. Vi er så også kun 11, haha. De skal i hvert fald alle sammen stemme. Selvfølgelig skal vi stemme om det, som er blevet forhandlet, og som er rigtig godt.
Se alle billederne. Tryk på den lille pil til højre i billedet for at bladre. Hvis du ønsker at downloade et billede, kan du højreklikke på billedet og trykket 'gem billede som'.