Gå til indhold

OK 2018

Regions­forhandling­erne også brudt sammen

Helt som forventet lykkedes det heller ikke på det regionale område at nå i mål med en OK-aftale – endnu et skridt er taget mod en konflikt, og ansvaret ligger hos arbejdsgiverne, siger Socialpædagogernes formand

27. februar 2018

Artikel
OK-puslespil_1128x600.jpg

Forfatter: Jens Nielsen

Det var forventet og logisk: Tirsdag eftermiddag brød overenskomstforhandlingerne mellem Danske Regioner og lønmodtagerne på det regionale område sammen.

Sammenbruddet kommer efter at først statens forhandlinger i fredags og siden forhandlingerne på det kommunale område i går, mandag, brød sammen. Baggrunden for sammenbruddet er uenigheden om lønudviklingen for de offentligt ansatte, og den uenighed blokerer også på det regionale område for en aftale, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

– Arbejdsgiverne nægter at sikre reallønsfremgang for de offentligt ansatte, og jeg må gentage, at jeg synes, det både er helt unødvendigt og helt urimeligt. Hvis man vil have en effektiv og velfungerende offentlig sektor, og hvis også i de kommende år skal sikre rekrutteringen af den rigtige faglighed i det offentlige, skal man sikre en lønudvikling, der afspejler, hvad der sker i det øvrige samfund. Det er simpelthen uklogt ikke at gøre det, siger Benny Andersen.

Arbejdsgiverne nægter at sikre reallønsfremgang for de offentligt ansatte, og jeg må gentage, at jeg synes, det både er helt unødvendigt og helt urimeligt

Benny Andersen, forbundsformand, Socialpædagogerne

Men efter sammenbruddet også i regionerne er en storkonflikt rykket betænkeligt nær, konstaterer han – og placerer ansvaret for situationen hos arbejdsgiverne:

– Vi er parate til at forhandle ingen – når der er noget at tale om. Det er bare nyttesløst, så længe arbejdsgiverne ikke vil sikre den enkelte offentligt ansatte en reallønsfremgang, siger Benny Andersen.  

Ingen urimelige krav

Han fastholder, at det efter tre kriseoverenskomster er på tide, at de offentligt ansatte får del i den danske økonomis optur:

– Vi stiller ingen urimelige krav, men vi kan og vil ikke acceptere endnu en kriseoverenskomst. Ved de tre seneste aftaler – 2011, 2013 og 2015 – gik vi med til at acceptere særdeles beskedne lønstigninger. Men nu er krisen forbi, økonomien er på fode igen, og det skal offentligt ansatte også mærke. Derfor er reallønsforbedringer løsningen på det her, siger Benny Andersen.

Efter sammenbruddene på de tre forhandlingsområder mødes repræsentanter for de offentlige fagforeninger – herunder Socialpædagogerne – for at træffe konkret beslutning om at afsende strejkevarsel.

Læs mere om OK 2018 på vores kampagneside sl.dk/ok18

Bliv medlem