Gå til indhold

Kongres 2018

Henriette: 'Der er brug for et mere proaktivt forbund'

Socialpædagogerne skal råbe højere om konsekvenserne ved de politiske besparelser på udsatteområdet, mener Henriette Pedersen. På årets kongres delte hun sammen med 100 andre medlemmer sine ønsker til fremtidens forbund

28. november 2018

Artikel
Henriette-Pedersen,-behandlet.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Nils Lund Pedersen

Henriette Pedersen, 53 år, Kreds Storkøbenhavn, Arbejder i et opgangsfællesskab for voksne udviklingshæmmede i Taastrup.

I var på kongressen igennem tre workshops med mulighed for at dele historier og holdninger om stort og småt fra jeres arbejdsliv og tanker om forbundet. Kan du genkende dig selv i det, du har hørt fra dine kolleger?

-Ja, i den grad. Det er rart at høre, hvordan mange går rundt og tænker det samme, som jeg selv gør. Nemlig hvordan Socialpædagogerne bliver mere synlige for os medlemmer. Noget af det, jeg selv var med til at diskutere handlede netop om, hvordan vi skaber det opsøgende forbund. Et forbund, der kommer ud og lytter, er nysgerrige og insisterende på at få at vide, hvad der rører sig ude i virkeligheden og som informerer om muligheder og rettigheder med fokus på den enkelte arbejdsplads. For det er den udadvendte tilgang, der skaber følelsen af samhørighed og viser det enkelte medlem, hvad man kan bruge fagforeningen til. For det er langt fra alle, der ved det.

Hvad var den største øjenåbner på kongressen?

-Jamen meget apropos så fandt jeg på kongressen ud af, at der er noget, der hedder ’faglige selskaber’, og det anede jeg ikke, hvad var. Det gik op for mig, at der findes en stribe selskaber tilpasset medlemmernes forskellige fagligheder og arbejdsområder, og at der ligger en hel masse viden gemt der. Men det lyder samtidig som om, at de ikke rigtig bliver brugt. Det er der jo ikke noget at sige til, hvis folk som jeg selv ikke ved, de eksisterer. Generelt tror jeg, at der er mange medlemmer, som ikke ved, hvor meget forskelligt man egentlig kan bruge sin fagforening til.

Hvordan kan forbundet blive mere relevant i dit arbejdsliv?

-Jeg kunne godt tænke mig et stærkere signal fra SL om, at de ved, hvad der foregår ude på arbejdspladserne for eksempel i forhold til konsekvenserne af de besparelser, vi er underlagt, og at de som forbund er klar til at kæmpe for alle de forskellige målgrupper, de repræsenterer. Det gælder også ude i medierne, hvor de gerne må være mere synlige. For det er gennem synligheden for eksempel i de store politiske debatter, man får alvor mærker, at de kæmper ens sag. Specielt fordi vi som socialpædagoger bliver underlagt så mange politisk bestemte vilkår, som har store konsekvenser for arbejdsmiljøet og udførelsen af vores faglighed. Der er kort sagt brug for, at forbundet mere proaktivt formidler konsekvenserne af besparelserne for de mest sårbare i vores samfund og minder offentligheden om nødvendigheden af en høj faglighed hos dem, der arbejder inden for området. 

Læs også om Joachims og Sanimirs oplevelser fra kongressen her og her

 

En dag på kongres

På dette års kongres deltog små 100 særligt inviterede medlemmer fra hele landet. Sammen skulle de lægge grundstenene til det nye medlemsprojekt, "Vi er socialpædagogerne", der over de næste to år skal bringe forbundet tættere på medlemmerne. 

Socialpædagogen fangede tre af dem efter kongressen til en snak om arbejdslivet, forbundet og forbindelsen mellem de to.

Bliv medlem