Gå til indhold

skat

Undgå skattesmæk næste år

Stiger du i løn, går du på efterløn eller får du nyt job i år? Så er det en god ide løbende at justere din forskudsopgørelse fra Skat, så du undgår et skattesmæk

4. januar 2021

Artikel
skattesmæk.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Opdateret januar 2023

Et nyt kalenderår er lig med et nyt skatteår. Og på Skats hjemmeside finder du din forskudsopgørelse for 2023, som er en form for løbende budget over din indkomst og skat for året. Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og fradrag mv. 

Hvis der sker ændringer i din økonomi, bør du rette forskudsopgørelsen, så du løbende betaler den rigtige skat. På den måde kan du undgå et skattesmæk.

Nyt job?
Hvis du får nyt job og din løn enten stiger eller falder, bør du rette din forskudsopgørelse. Måske har jobskiftet også betydning for dit kørselsfradag. Hvis du har mere end 12 km til din arbejdsplads kan du få kørselsfradrag.

Skift i livet?
Hvis du begynder eller stopper med at få SU, hvis du går på pension, efterløn eller er blevet arbejdsløs har det også betydning for din forskudsopgørelse.

Det gælder også hvis du fx starter egen virksomhed, sælger bolig, eller bliver gift eller skilt. Måske har du optaget lån eller ændret boliglån og betaler mere eller mindre i rente – det kan du også med fordel rette i forskudsopgørelsen.

Retter automatisk skattekort
Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til fx din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab.

Budget vs regnskab
Forskudsopgørelsen er som sagt Skats bud på dit budget for året. Du kan derfor rette den løbende, hvis der opstår ændringer i løbet af året. Til marts får du din årsopgørelse for 2022, hvor du kan se, hvad du reelt tjente i løbet af 2022. Man kan sige, at årsopgørelsen er dit regnskab for året, der er gået, mens forskudsopgørelsen er budget for året, der netop er skudt i gang.

Hjælp til forskudsopgørelsen
Har du brug for hjælp til at gennemskue din forskudsopgørelse, kan du ringe til Skat på tlf. 7222 2828 eller nå dem på deres chat: www.skat.dk/forskud. Prøv eventuelt Skats fradragsvejleder – et værktøj, der giver information om hvilke fradrag, der kan være relevante for dig.

Du kan se og rette din forskudsopgørelse på skat.dk

Bliv medlem