Gå til indhold

Voksenliv

En app til at stå egne ben

En app udviklet i samarbejde med tidligere anbragte unge giver overblik over alle de ting, man skal forholde sig til, når man flytter ‘hjemmefra’. Bo selv-appen kan være et godt supplement til efterværn

28. juli 2017

Artikel
SK_voksenliv1B.jpg

Forfatter: Marie Barse

Foto: Søren Kjeldgaard

Hvordan holder man styr på sin økonomi? Hvilke regninger skal betales hver og hver tredje måned? Hvordan får man SU eller kontanthjælp? Hvordan søger man ind på en uddannelse? Hvor ofte skal man gøre rent? De spørgsmål kan en gratis app udviklet sammen med tidligere anbragte unge hjælpe med svar på.

Når man bliver 18 år og flytter i egen lejlighed, er der massevis af ting, man pludselig skal finde ud af selv. Det er en udfordring for alle unge, som flytter hjemmefra. Fordelen er, at man har sine forældre til at hjælpe sig med det hele.

Den fordel mangler rigtig mange unge med anbringelsesbaggrund.

– Som tidligere anbragt står du meget alene, når du flytter ‘hjemmefra’, siger Simone Sandeman, som var anbragt fra hun var 15 til 19 år.

Derfor er det muligt at tilbyde efterværn til tidligere anbragte, frem til de fylder 23 år. Formålet er at støtte den unge i at finde fodfæste i voksentilværelsen.

– Men mange får reelt ikke tilbudt efterværn, eller de får ikke det rigtige eller tilstrækkeligt efterværn. Derfor må de i endnu højere grad klare sige selv, siger Viggo Spangsberg, som er leder af Baglandet København.

Bo selv-appen kan både være en hjælp til dem, som intet efterværn får og et supplement til efterværnet, fordi den samler den viden, man har brug for, når man er flyttet hjemmefra.

BoSelv

Appen hedder BoSelv og blev lanceret i foråret 2016. Den kan downloades gratis til både iOS og Android Knap 9.000 unge har downloadet appen. 

Tidligere anbragte, som flytter i selvstændig bolig og ikke-anbragte med dårligt voksennetværk, er appens primære målgruppe. Sekundær målgruppe er unge fra almindelige familiesituationer, som også kan have glæde af informationen og de forskellige links, når de flytter hjemmefra.

Appen er udviklet i et samarbejde mellem Baglandene, Socialt Udviklingscenter SUS, Egmont Fonden og journalist Lene Krüger som har stået for research, indhold og det skriftlige arbejde med appen. Hun lavede også efterværnsmappen for Socialstyrelsen i 2011.

Læs mere på www.boselv.nu

Udviklet med tidligere anbragte

Appen er udviklet af Baglandene og projektleder Lene Krüger med støtte fra Egmont Fonden. 

– Den skal være et tillæg til efterværn, men kan selvfølgelig ikke erstatte efterværn. Men vi møder mange, som slet ikke har fået noget tilbud om efterværn. Den er især god, fordi den samler det, man har brug for at vide noget om, når man flytter i selvstændig bolig, siger Viggo Spangsberg, der har fungeret som medprojektleder på udviklingen af appen.

I samarbejde med tidligere anbragte, som kommer i Baglandet, fandt man frem til hvilke områder, man har brug for at vide noget om, når man flytter fra sin anbringelse: Bolig, netværk, økonomi, job og uddannelse og sundhed.

Appen indeholder kort information om de enkelte områder og er ellers en samling af henvisninger til andre apps, sociale medier og hjemmesider, hvor man kan finde oplysninger om de ting, man har brug for at vide. Fx hvor man søger om boligstøtte eller gratis computer.

Pædagogstuderende fik idéen

Ideen til Bo selv-appen kom oprindeligt fra tre pædagogstuderende. De havde på deres studie stiftet bekendtskab med en stor efterværnsmappe fra Socialstyrelsen. Mappen var ret populær, men blev kun lavet i 2.000 eksemplarer.

I mappen, som blev produceret i 2011, lå en samling mindre pjecer med regler og gode råd om bolig, økonomi, job, uddannelse og sundhed.

– Tanken var, at hvis du skulle have møde med din sagsbehandler eller med banken, så kunne du tage pjecen med, som handler om det, I skulle tale om. Men hvor ender sådan en mappe midt i en flytning? I bunden af en flyttekasse, siger Viggo Spangsberg.

Mappen, som er på størrelse med et overfyldt ringbind, skulle udleveres til anbragte unge, når de blev 18 år og flyttede fra anbringelsen. 

De pædagogstuderende skrev opgave om, hvordan mappen kunne laves om til en app. De ville gerne have støtte til at udvikle appen hos Egmont Fonden, der fandt ideen god, men kun ville hjælpe, hvis projektet blev ordentligt beskrevet og gennemført. 

Så Egmont Fonden kontaktede Socialt Udviklingscenter SUS, der involverede den tidligere projektleder på efterværnsmappen og Baglandet. Nu er mappen blevet til en mindre del af appen Bo selv, som nemt kan klikkes frem på telefonen.

Appen er dog langt mere fyldestgørende, end mappen var. Den indeholder mere end 400 emner med links, mens mappen kun havde omkring 100. Derudover har appen et helt afsnit, der handler om socialt netværk, noget som slet ikke var med i mappen.

Bo selv-appen har eksisteret siden 2016. Viggo Spangsberg, de frivillige unge og projektleder Lene Krüger har gjort reklame for den så ofte som muligt. Fx på ungdomsuddannelser, på sociale medier og over for pædagoger på institutioner for anbragte børn og unge.

– De pædagoger, jeg taler med på døgninstitutioner, er meget begejstrede, når jeg fortæller om den, siger Viggo Spangsberg.

Baglandet

Baglandet er et mødested for mennesker, som har været anbragt uden for hjemmet i barndommen.  Det drives og er udviklet af mennesker, som selv har været anbragt som børn.

Der findes fire Baglande i alt i København, Aarhus, Aalborg og Vejle.

www.baglandet.org

Socialstyrelsen laver stadig trykt info

Det er dog ikke lykkedes at systematisere brugen af appen, så alle anbragte får viden om den, når de flytter i selvstændig bolig.

Baglandet København har kontaktet Socialstyrelsen for at få dem med på app-ideen. Både så flere anbragte kunne komme til at bruge den, og i håb om et flerårigt driftstilskud til at stå for opdateringer, videreudvikling og udbredelse. 

Det kræver nemlig nogle timers arbejde hver måned at sikre, at alle links stadig fungerer og at holde øje med, om regler for SU, kontanthjælp, dagpenge, boligstøtte osv. ændrer sig.

– De synes, at projektet er godt, men har ikke lige en pose penge liggende, så vi skal forsøge at finde et sted, de eventuelt kan finde finansiering – en passende projektpulje eller lignende. Til gengæld har de nu genoptrykt mappen fra 2011 som en mindre folder, fortæller Viggo Spangsberg.

Baglandet arbejder lige nu på at få videreudviklet appen, så man fx kan indtaste den kommune, man bor i, og på den måde få mere målrettet information.

Bliv medlem